Άρθρο του Βασίλειου Γούναρη, Προέδρου του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου
Γεγονός είναι ότι, η γερμανική και η ελληνική οικονομία συμπορεύτηκαν επιτυχώς ήδη από τις αρχές του περασμένου αιώνα, με εξαίρεση τις περιόδους κατά τις οποίες οι σχέσεις των δύο χωρών δοκιμάστηκαν.
Εδώ και πολλές δεκαετίες ωστόσο, η Γερμανία εμπιστεύεται την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό, έχοντας σήμερα δημιουργήσει μια ιδιαιτέρως διευρυμένη και πολυδιάστατη θέση στην εγχώρια αγορά, θέση την οποία συνέθεσαν μια σειρά από κινήσεις στρατηγικού τύπου, που καταγράφηκαν στην τελευταία μελέτη του ΙΟΒΕ, η οποία εκπονήθηκε για λογαριασμό του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, με θέμα τις ελληνογερμανικές οικονομικές σχέσεις και το αποτύπωμα που αφήνει στην ελληνική αγορά η γερμανική επενδυτική και επιχειρηματική κοινότητα.
Πέντε βασικά μεγέθη αρκούν για να περιγραφεί, επαρκώς, το πραγματικά δεμένο και με εξαιρετική δυναμική πλαίσιο, το οποίο χαρακτηρίζει στο χώρο της οικονομίας τα δύο κράτη:
- Στον τομέα των άμεσων επενδύσεων, για παράδειγμα, η Γερμανία πρωταγωνιστεί στην Ελλάδα με συνολικά κεφάλαια της τάξης των 7,7 δισ. ευρώ και με τις νέες άμεσες επενδύσεις να διαμορφώνονται το 2022 σε περίπου 1 δισ. ευρώ. Μάλιστα ιδιαίτερη δυναμική έχουν οι καθαρές επενδύσεις σε ακίνητα στην Ελλάδα, οι οποίες από το 2016 έως το 2022 ανήλθαν συνολικά σε πάνω από 500 εκατ. ευρώ.
- Στις εξαγωγές η Γερμανία κατατάσσεται στην τρίτη θέση ως εθνικός προορισμός για τους Έλληνες εξαγωγείς, με τιςεξαγωγές ελληνικών προϊόντων στη Γερμανία να ανέρχονται το 2023 στα 3,3 δισ. ευρώ έναντι 3,4 δισ. ευρώ το 2022 και 2,8 δισ. ευρώ το 2021. Το μερίδιο των εξαγωγών της Ελλάδας προς τη Γερμανία ενισχύθηκε το 2023 στο 6,6%, από 6,4% το 2022 και 7,3% το 2021. Ανά κατηγορία προϊόντων, οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων προς τη Γερμανία αφορούν κυρίως καταναλωτικά αγαθά, με τη συγκεκριμένη ομάδα να αντιπροσωπεύει το 55,3% των συνολικών εξαγωγών προς τη Γερμανία.
- Στις εισαγωγές, η Γερμανία επανήλθε το 2023 στην πρώτη θέση, από τη δεύτερη θέση το 2022. Η αξία των εισαγωγών προϊόντων από τη Γερμανία προς την Ελλάδα διαμορφώθηκε το 2023 στα 8,4 δισ. ευρώ, έναντι επίσης 8,4 δισ. ευρώ το 2022 και 6,9 δισ. ευρώ το 2021. Το μερίδιο της Γερμανίας στις συνολικές εισαγωγές της Ελλάδας διαμορφώθηκε το 2023 στο 10,4%, από 9,2% το 2022 και 11% το 2021. Στις εισαγωγές τα κεφαλαιουχικά αγαθά και οι βιομηχανικές προμήθειες αποτελούν την κυριότερη κατηγορία, με το μερίδιο να διαμορφώνεται σε 50,4%.
- Το εμπορικό ισοζύγιο διαμορφώνεται -όπως είναι λογικό- αρνητικό, σε αντίθεση με τις υπηρεσίες όπου καταγράφεται διαχρονικά πλεόνασμα στο διμερές εμπόριο (3 δισ. ευρώ το 2022), με τις εισπράξεις από τη Γερμανία να εμφανίζονται ενισχυμένες το 2023 στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 4,9 δισ. ευρώ, έναντι 4,3 δισ. ευρώ το 2022. Πρόκειται για μια εξαιρετικά θετική επίδοση η οποία αποδίδεται κυρίως στο ισχυρότατο τουριστικό ρεύμα από τη Γερμανία προς την Ελλάδα.
- Οι μετρήσεις που αφορούν ειδικότερα στην παρουσία της γερμανικής επενδυτικής – επιχειρηματικής κοινότητας στην Ελλάδα, (εταιρείες – μέλη του ΕΓΕΒΕ) και για τις οποίες λαμβάνονται υπόψη οι αλληλεπιδράσεις με άλλους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, δείχνουν ότι η συνολική συμβολή, σε όρους ΑΕΠ, από την τακτική λειτουργία και τις επενδύσεις των επιχειρήσεων, ανήλθε σε 7,9 δισ. ευρώ το 2022 ή 3,8% του ΑΕΠ. Σε όρους απασχόλησης, η συνολική συνεισφορά εκτιμήθηκε σε 75 χιλ. θέσεις εργασίας το 2021, μέγεθος, το οποίο αντιστοιχεί στο 1,6% της συνολικής απασχόλησης στην εγχώρια αγορά εργασίας. Αντίστοιχα, τα δημόσια έσοδα του κράτους από φόρους και εισφορές ξεπέρασαν τα 1,5 δισ. ευρώ.
Όλα τα ανωτέρω οδηγούν σε ένα βασικό, σε ένα απόλυτα ασφαλές συμπέρασμα: Οι ελληνογερμανικές οικονομικές σχέσεις βρίσκονται στο απόγειο τους, με τις βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες, αλλά και μακροπρόθεσμες προοπτικές να εμπνέουν κάτι περισσότερο από αμέριστη αισιοδοξία. Αυτό, εξάλλου, διαπιστώνεται και από τη δυναμική παρουσία του γερμανικού επιχειρείν στη φετινή ΔΕΘ. Οι συμμετοχές. Που ξεπερνούν τις 110, προδιαγράφουν ένα λαμπρό μέλλον για τις δύο οικονομίες.
Το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, διαβλέποντας τη θετική αυτή προοπτική, θα επιμένει να στηρίζει με όλες τις δυνάμεις τους συμπράξεις, συνέργειες, συνεργασίες και κάθε είδους κοινές πρωτοβουλίες, οι οποίες θα φέρνουν πιο κοντά στην Ελλάδα τη Γερμανία, στο χώρο του επιχειρείν και εν γένει της οικονομίας.
Σε μια περίοδο μάλιστα μεγάλης δοκιμασίας της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομίας, λόγω διεθνών κρίσεων και πολεμικών μετώπων, που συνεχώς ανατρέπουν τα δεδομένα στις αγορές. Ωστόσο, μέχρι και σήμερα η ελληνική οικονομία δείχνει να αντιμετωπίζει αξιοθαύμαστα τις προκλήσεις, αποτελώντας ένα φωτεινό παράδειγμα για την Ευρώπη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr