Έχοντας επενδύσει περισσότερα από 1,35 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, με στόχο να φθάσει σε αξία ενεργητικού το 1,5 δισ. ευρώ, με επενδύσεις ιδίων κεφαλαίων άνω των 350 εκατ. ευρώ και απασχολώντας 4.500 εργαζόμενους στη χώρα, η HIG έχει ξεκάθαρη στρατηγική στόχευση, συνεχίζοντας να «ποντάρει» στους κλάδους των logistics και της φιλοξενίας (hospitality) και έχοντας φτιάξει δύο πλατφόρμες, μία για τον κάθε κλάδο (την Streem Global για τα logistics και την ELLA Resorts για το hospitality). Όπως ειπώθηκε, οι διαχειριστές του fund έχουν mandate να προχωρήσουν σε εξαγορές και νέες επενδύσεις στο εξωτερικό εμπλουτίζοντας το χαρτοφυλάκιο συμμετοχών και στις δύο πλατφόρμες, ανεξάρτητα από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Σε ό,τι αφορά τον πρώτο τομέα, η HIG επιδιώκει για την πλατφόρμα των logistics να επεκταθεί σε χώρες από την Ελλάδα έως τη Γερμανία, με τη διεθνή στόχευση και τις εξαγορές εκτός των δύο προαναφερθεισών χωρών να αφορούν, μεταξύ άλλων, τη Σερβία, την Ουγγαρία και την Αυστρία. «”Χτίζουμε” το last mile εντός της Ελλάδος και θα το επεκτείνουμε προς βορρά», είπε ο Κωνσταντίνος Μπήτρος, διευθύνων σύμβουλος (managing director) της Inventio, εταιρείας που αποτελεί τον στρατηγικό συνεργάτη της HIG στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του χθεσινού (4/7) media briefing για τα σχέδια του αμερικανικού fund. Στόχος μας είναι «να έχουμε τη δυνατότητα ένας πωλητής να μπορεί να πουλάει τα πάντα μέσα από τα logistics», πρόσθεσε ο κ. Μπήτρος.
Η περίπτωση της Χαλυβουργίας
Αναφερόμενος στη μετατροπή του οικοπέδου της Ελληνική Χαλυβουργία ΑΕ (βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο της HIG) σε πρότυπο κέντρο διεθνών μεταφορών και αποθήκευσης, τόνισε πως ο Ασπρόπυργος αποτελεί «μία ευκαιρία να πρωτοπορήσουμε στην ελληνική αγορά», καθώς οι αποθηκευτικοί του χώροι συνδυάζουν τρία μέσα μεταφοράς (πλοία, φορτηγά και τρένα - trimodal), δίνοντας προστιθέμενη αξία. Όπως είπε, τον επόμενο χρόνο θα «τρέξουν» τα αδειοδοτικά και με ορίζοντα διετίας το fund εξετάζει και σταθμίζει τις προτάσεις. «Πρόκειται για ένα ακίνητο που δεν είναι εύκολα replicated στην Ελλάδα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο distribution στην Αθήνα, αλλά προσβλέπουμε και στο διεθνές distribution», σημείωσε ο κ. Μπήτρος.
Το project για τη Χαλυβουργία κοστίζει 250 εκατ. ευρώ με σημερινές αξίες (επένδυση κατασκευής του logistics center στον Ασπρόπυργο), ενώ επιπλέον 200 εκατ. ευρώ βρίσκονται στο pipeline (επενδύσεις για αναβάθμιση εγκαταστάσεων, τεχνολογίας, κ.α.). Το χαρτοφυλάκιο των logistics αποτελείται επίσης από την Μακιός ΑΕ - Ολυμπιάς-Κανδύλης, την ΒΕΪΝΟΓΛΟΥ ΑΕ, την Group Unit Hellas & Unit Shipping και την Contrtade SA. «Είμαστε σε διαδικασία μεγέθυνσης των εταιρειών. Στόχος μας να ανοίξουμε τους ορίζοντες και εκτός Ελλάδας», επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Inventio και διευκρίνισε πως ναι μεν προχωρούν οι εξαγορές, «αλλά τις εξαγορές πρέπει να τις “τρέχουμε”». Παράλληλα, ανέφερε ότι «η HIG εξετάζει κάθε πρόταση πώλησης. Θα συνεχίσουμε όμως να “χτίζουμε” το χαρτοφυλάκιο, γιατί υπάρχουν πολλές ευκαιρίες που δεν έχουμε εκμεταλλευτεί ακόμα».
Τα λιμάνια
Ο κ. Μπήτρος ανέφερε ότι η HIG δεν ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς πώλησης ελληνικών περιφερειακών λιμανιών, διεθνούς ενδιαφέροντος, ωστόσο, εφόσον υπήρχαν προϋποθέσεις θα "έβλεπε" το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, λόγω του μεγέθους και του ρόλου που διαδραματίζει στην εμπορική ανάπτυξη της Βορείου Ελλάδος και της ευρύτερης περιοχής. Συγκεκριμένα, σε ερώτηση του Reporter.gr είπε ότι από πλευράς της HIG υφίσταται ενδιαφέρον για τον ΟΛΘ "εάν ο κ. Σαββίδης θα ήθελε να πουλήσει", καθώς "θα βοηθούσε στα σχέδια μεγέθυνσης του τομέα των logistics". Ωστόσο, δεν αποκάλυψε εάν υπάρχουν επαφές με τον βορειολελλαδίτικο όμιλο.
Το μοτίβο για τους δύο κλάδους
Η διαφορά της στρατηγικής της HIG στους δύο τομείς που δραστηριοποιείται είναι η εξής. Στα logistics στόχος είναι η συμπλήρωση του υπάρχοντος portfolio και όχι η επέκτασή του, επικεντρώνοντας σε -όπως χαρακτήρισε ο κ. Μπήτρος- μικρά διαφοροποιημένα «διαμαντάκια». Αντίθετα, στο hospitality η HIG κοιτάζει ό,τι υπάρχει εντός των προδιαγραφών της, με βασικά ατού για τα εκάστοτε ξενοδοχεία το να βρίσκονται κοντά σε αεροδρόμιο και να έχουν πάνω από 250 κλίνες. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του fund, προβλέπεται η ολοκλήρωση ορισμένων projects εντός του προσεχούς Σεπτεμβρίου και του Νοεμβρίου, αν και όπως είπε ο κ. Μπήτρος στην Ελλάδα προκύπτουν πολλές αβεβαιότητες. «Το αν θα μπούμε και σε νέους κλάδους θα εξαρτηθεί από πολλές παραμέτρους. Μας ενδιαφέρουν οι υφιστάμενοι τομείς. Για νέους απαιτείται περισσότερος χρόνος», πρόσθεσε και σημείωσε ότι στο εξωτερικό γίνονται σε 6 μήνες οι εξαγορές, ενώ στην Ελλάδα απαιτούνται τουλάχιστον 15 μήνες γιατί είναι πολύ δύσκολες να τις δομήσει κανείς.
Η εικόνα στο hospitality και οι εξελίξεις με Κυπριώτη
Στον κλάδο της φιλοξενίας, η HIG έχει στην κατοχή της 9 ξενοδοχεία (χωρίς να υπολογίζεται η Kυπριώτης ΑΕ), ενώ αναμένονται ακόμη τρεις εξαγορές στην Κρήτη με συνολικό κόστος περί τα 100 εκατ. ευρώ (+100 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό τους). Η δυναμικότητα του hospitality «αγγίζει» προς το παρόν τις 3.500 κλίνες, ενώ στόχος είναι οι 6.000 κλίνες στην Ελλάδα και πάνω από 10.000 κλίνες στη Μεσόγειο. Σημειώνεται ότι η HIG έχει επίσης ξενοδοχειακή παρουσία στην Ιταλία και στην Ισπανία.
Παράλληλα, η HIG ετοιμάζεται να εντάξει στο portfolio της μέχρι τέλος του έτους τρία επιπλέον ξενοδοχεία στην Κρήτη και δύο στην υπόλοιπη Ελλάδα, εκ των οποίων το ένα θα είναι στην ηπειρωτική χώρα.
Γενικότερα για τον τουρισμό στην χώρα μας, αναφέρθηκε ότι το 2023 είναι μία σχετικά καλή χρονιά, αλλά υπάρχουν επιφυλάξεις για το επόμενο έτος. Ειδικότερα, με βασικό «μοχλό» το μισθολογικό των ξένων σχετικά με τον εισαγόμενο τουρισμό, η HIG δηλώνει αισιόδοξη για φέτος και προσεκτική έως συντηρητική για το 2024.
Όσο για την περίπτωση Κυπριώτη, όπου το fund βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη, τονίστηκε ότι εξαγόρασε το 45% από τη Μιράντα Κυπριώτη και οι διαδικασίες προχωρούν κανονικά. Παρόλο που θεωρείται λήξαν το θέμα της μεταβίβασης της Kυπριώτης ΑΕ για την HIG, για τον Κωνσταντίνο Κυπριώτη δεν έχει ολοκληρωθεί και όπως είπε ο κ. Μπήτρος, «δεν πιστεύω ότι θα τελειώσει σύντομα η δικαστική διαμάχη … Κανένας άλλος δεν μας έχει δημιουργήσει προβλήματα». Για το ίδιο ζήτημα σημείωσε ότι «υπάρχουν καμιά δεκαριά πάσης φύσεως δικαστικές υποθέσεις σε σχέση με τον Κυπριώτη που “τρέχουν” και που περιμένουμε εξελίξεις το 2024».
Τζίρος έως 700 εκατ. ευρώ σε «βάθος» 5ετίας
Ο τζίρος όλων των εταιρειών, που εντάσσονται στο χαρτοφυλάκιο της HIG, ανέρχεται στα 420 εκατ. ευρώ, με τα 350 εκατ. ευρώ να αφορούν τα logistics και τα υπόλοιπα 70 εκατ. ευρώ το hospitality. Ωστόσο, ο κ. Μπήτρος διευκρίνισε ότι κάποια ξενοδοχεία είναι υπό ανακαίνιση και δεν υπολογίζονται προς το παρόν στον τζίρο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «το potential είναι πολύ μεγαλύτερο». Σε αυτό το πλαίσιο, έθεσε ως στόχο τα 600-700 εκατ. ευρώ για την επόμενη πενταετία. «Η μόχλευσή μας δεν ξεπερνά ποτέ το 70%. Γι’ αυτό δεν έχουμε κάποιο θέμα με τα επιτόκια. Για να τα καταφέρνουμε σε περιπτώσεις αβεβαιοτήτων», συμπλήρωσε. Η μέση απόδοση των επενδυμένων κεφαλαίων κυμαίνεται μεταξύ 15% και 19% και ο ορίζοντας εξόδου του fund από τις επενδύσεις έχει οριστεί στα 5 με 7 χρόνια.
Αριστοτέλης Παππάς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr