Ήδη, σε διάστημα μικρότερο των έξι μηνών από την έναρξη λειτουργίας του το «Φαιστός» έχει πραγματοποιήσει δύο σημαντικές επενδύσεις:
- • Στην Matternet, η οποία παρέχει υπηρεσίες μεταφοράς ιατρικού και βιολογικού υλικού με τη χρήση drones και στην οποία, εκτός του «Φαιστός» έχουν επίσης επενδύσει η Boeing, η Sony, η Mercedes-Benz και η Swiss Post.
- • Στην OQ Technology, η οποία χρησιμοποιεί δορυφόρους χαμηλής τροχιάς για την παροχή απρόσκοπτης συνδεσιμότητας σε εγκαταστάσεις Διαδικτύου των Πραγμάτων.
Στη συγκεκριμένη εταιρεία το «Φαιστός» συνεπένδυσε με την Wa’ed Ventures, το ταμείο επιχειρηματικών κεφαλαίων της Saudi Aramco, μίας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις βάσει κεφαλαιοποίησης διεθνώς.
Στόχος, πάντως, με βάση ‘όσα αναφέρθηκαν χθες σε ενημέρωση των ΜΜΕ είναι μέσα σε έναν χρόνο επενδυτικής δραστηριότητας να έχουν «πέσει υπογραφές» για τουλάχιστον δύο ακόμα επενδύσεις και μέσα στην επόμενη πενταετία να έχει επενδυθεί το σύνολο του ποσού που συγκέντρωσε από τον επενδυτικό του γύρο, το οποίο ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι το Επενδυτικό Ταμείο «Φαιστός» ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Μάρτιο του 2022. Leading anchor investor του «Φαιστός» είναι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (EATE, πρώην ΤΑΝΕΟ), ενώ κεφάλαια στο Ταμείο έχουν επίσης εισφέρει:
- • Ο Όμιλος ΟΤΕ / Deutsche Telekom
- • Το Latsco family office της κυρίας Μαριάννας Λάτση
- • Το family office του κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου
Ειδικότερα σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος Αντώνης Τζωρτζακάκης, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση των δύο πρώτων επενδύσεων, σε Matternet και OQ, δύο εταιρείες από τον κλάδο του cybersecurity και του IoT βρίσκονται στο στάδιο του due diligence και τρεις ακόμα που δραστηριοποιούνται στο χώρο του retail και της κατασκευής τσιπ βρίσκονται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης.
Πάντως, πέρα από τις 50 που έχουν χτυπήσει την πόρτα του fund, ήδη πολλές ακόμα επιχειρήσεις τόσο εντός όσο κι εκτός συνόρων έχουν ανοίξει διαύλους επικοινωνίας και επιδιώκουν να χρηματοδοτηθούν από το «Φαιστός».
Υπενθυμίζεται ότι είναι το πρώτο θεματικό fund της Ευρώπης που ασχολείται με το υπό διαμόρφωση οικοσύστημα του 5G, έχει αναπτύξει ένα δίκτυο συνεργαζόμενων φορέων με στόχο την πολυεπίπεδη στήριξη των επιχειρήσεων στις οποίες επενδύει.
Το δίκτυο αυτό απαρτίζεται σήμερα από το Πανεπιστήμιο Πατρών, την μονάδα Corallia & το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», την Vantage Towers Greece, το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», την Nokia Hellas, την Cosmote και των Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος.
Οι στόχοι
Σημειώνεται ότι ως κλειστό capital fund το «Φαιστός» έχει 10 χρόνια ζωής, τα 5 χρόνια είναι ο χρόνος αποεπένδυσης.
Η μέση επένδυση του Ταμείου όπως επεσήμαναν τα στελέχη του κυμαίνεται μεταξύ 5-7 εκατ. ευρώ, γεγονός που υποδεικνύει ότι το fund θα μπορούσε να πραγματοποιήσει κατά μέγιστο 20 επενδύσεις σε νεοφυείς και μη επιχειρήσεις, οι οποίες θα επιλέξουν την χώρα μας για να αναπτύξουν καινοτόμες εφαρμογές στον τομέα του 5G.
Με τις επενδύσεις, πάντως, του «Φαιστός» ενισχύεται αποτελεσματικά το εγχώριο σύστημα καινοτομίας.
Μάλιστα επιχειρήσεις στις οποίες έχει επενδύσει το «Φαιστός» είναι:
- • Η Matternet Europe, η θυγατρική εταιρεία που ίδρυσε η Matternet στην Ελλάδα, πρόκειται να στεγαστεί το Τεχνολογικό Πάρκο «Λεύκιππος» του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και θα συνεργαστεί με την επιστημονική ομάδα του Media Networks Lab. Η Matternet έχει έδρα στο εξωτερικό και χάρη στην επένδυση του ΦΑΙΣΤΟΣ υποχρεούται να ανοίξουν παράρτημα στην χώρα μας. Θα αναπτύξει ένα εναέριο δίκτυο drones που επικεντρώνεται στην μετακίνηση των ευπαθών υλικών όπως φάρμακα στο αστικό περιβάλλον. Τα drones της Matternet μπορούν να μεταφέρουν δέματα έως 2 κιλά για 20 περίπου χλμ και η εταιρεία δραστηριοποιείται ήδη σε Αμερική και Ελβετια.
- •Επίσης η OQ Hellas, θυγατρική της OQ Technology, έχει την έδρα της στη μονάδα Corallia. Η εν λόγω εταιρεία αναζητά ήδη περί τους 15 προγραμματιστές για να στελεχώσει την μονάδα της. Με την βοήθεια του νέου προσωπικού η εταιρεία φιλοδοξεί να αναπτύξει ένα δίκτυο μικροδορυφόρων χαμηλής τροχιάς το οποίο θα λειτουργει συμπληρωματικα στο 5G δίκτυο που υπάρχει ώστε να διασφαλίζει την απρόσκοπτη συνδεσιμότητα εγκαταστάσεων κι εφαρμογών IoT, ακόμα και σε περιοχές που δεν υπάρχουν κεραίες (θάλασσα, έρημος) Με τον τρόπο αυτό θα μπορεί να παρακολουθείται για παράδειγμα η σωστή λειτουργία αγωγών πετρελαίου που εκτείνονται στην έρημο.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr