Στο Webinar δηλώθηκαν συνολικά 86 ενδιαφερόμενοι και από τις δύο χώρες, προερχόμενοι από βασικούς κλάδους της οικονομίας, όπως η βιομηχανία, ο τομέας της τεχνολογίας και της καινοτομίας, καθώς και των ηλεκτρονικών ειδών, η ενέργεια, η αγορά τροφίμων, τα logistics, η φαρμακοβιομηχανία, η ναυτιλιακή αγορά, οι αερομεταφορές, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, όπως κι οι νομικές και οικονομικές υπηρεσίες, ενώ την εκδήλωση παρακολούθησαν και εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας, φορέων της αγοράς και γερμανικών εκθεσιακών οργανισμών.
Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συζήτησης, τόσο ο Dr. Volker Treier, Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και Επικεφαλής Εξωτερικού Εμπορίου του DIHK, όσο κι ο Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, Γενικός Διευθυντής & Μέλος Δ.Σ. του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, καθώς κι η Dr. Corinna Bölhoff, Διευθύντρια του τμήματος EC3 - Σχέσεις με τα κράτη μέλη της ΕΕ, του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας, στάθηκαν στις διαχρονικές εμπορικές, επενδυτικές και ευρύτερα οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, τονίζοντας την ανταποδοτικότητά τους καθώς και τις προοπτικές περαιτέρω τόνωσής τους.
Ιδιαίτερες ήταν οι αναφορές στο σχέδιο ανασυγκρότησης της Ε.Ε. και τις νέες ευκαιρίες που διανοίγονται συνολικά για την Ευρώπη, αλλά και ειδικότερα για την Ελλάδα, κυρίως λόγω των προοπτικών της οικονομίας της στη μετά-Covid εποχή.
Από την πλευρά του, ο Δρ. Αθανάσιος Κελέμης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «παρά τις σοβαρότατες οικονομικές επιπτώσεις και τα απανωτά lockdowns, τα οποία επέβαλε διεθνώς η πανδημική κρίση, Ελλάδα και Γερμανία, Γερμανία και Ελλάδα, επιμένουν να συμπορεύονται στον τομέα της οικονομίας, με τη Γερμανία να αναζητεί, συνεχώς, νέες επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, δίνοντας έμφαση στην πράσινη ενέργεια, στο περιβάλλον και την ανακύκλωση, στις νέες τεχνολογίες, στην αγροδιατροφή και τη φαρμακοβιομηχανία».
Όπως ο ίδιος τόνισε, βάσει στοιχείων 2019 τα συνολικά κεφάλαια από άμεσες επενδύσεις της Γερμανίας στην Ελλάδα φθάνουν τα 8,2 δισ. ευρώ κινούμενα ανοδικά από το 2007, ενώ η Γερμανία κατέχει την πρώτη θέση στην κατάταξη των χωρών προέλευσης άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, ελέγχοντας μερίδιο 20,5% στο σύνολο των ξένων επενδεδυμένων κεφαλαίων.
Ο Δρ. Αθανάσιος Κελέμης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο μεγαλύτερο ελληνογερμανικό επενδυτικό deal της τελευταίας περιόδου, αυτό της υπογραφής του MoU μεταξύ της RWE και της ΔΕΗ για κοινές δράσεις στον τομέα των ΑΠΕ στην Ελλάδα.
Στάθηκε, δε, ειδικότερα στο σχέδιο απολιγνιτοποίησης της χώρας, καθώς και στο περιβάλλον και την ανακύκλωση, τονίζοντας ότι «αφενός η Ελλάδα προσφέρει πολλές επενδυτικές ευκαιρίες στα πεδία αυτά, αφετέρου οι Γερμανοί επενδυτές διαθέτουν και πολυετή εμπειρία, αλλά και εξειδικευμένη τεχνογνωσία».
Σε ό,τι αφορά την «πράσινη» ενέργεια, ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου υπογράμμισε ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. πρόκειται να αντληθούν περί τα 6,2 δισ. ευρώ, για την απολιγνιτοποίηση της χώρας θα διατεθούν 5 δισ. ευρώ έως το 2027 από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και, φέτος, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων περί τα 6,75 δισ. ευρώ γενικότερα για την ενεργειακή αγορά, ενώ ανέδειξε και τον κομβικό ρόλο που θα διαδραματίσει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, μέσω του οποίου θα διακινηθούν κονδύλια συνολικού ύψους 42 δισ. ευρώ σε βάθος 10ετίας.
Ιδιαίτερη ήταν, επίσης, η αναφορά του Δρος Αθανάσιου Κελέμη στην ψηφιοποίηση του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, για την οποία, όπως είπε, προβλέπονται πόροι 2,1 δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ ο ίδιος αναφέρθηκε και στη «Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού», που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση και περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα 448 δράσεων και έργων, προϋπολογισμού 6 δισ. ευρώ με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά και ιδιωτικά κεφάλαια.
Σημειώνεται ότι, το Webinar «Επανεκκίνηση της Ελληνογερμανικής συνεργασίας - Ευκαιρίες για την οικονομία» πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των Corona Spotlights – Webinars, που υποστηρίζει το Δίκτυο των Διμερών Γερμανικών Επιμελητηρίων με 140 γραφεία σε 92 χώρες και στο οποίο ανήκει και το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο κι έλαβε χώρα ένα χρόνο μετά την επιτυχημένη διοργάνωση του «Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ – Όραμα και Ευκαιρίες Επενδύσεων», που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, μετά από πρωτοβουλία αλλά και τη συμμετοχή στη διοργάνωση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Δρ. Άνγκελα Μέρκελ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr