Χθες τα μέλη του ΚΑΣ, δεν χρειάστηκε να καθίσουν καν γύρω από το τραπέζι των συνεδριάσεων. Διαβλέποντας ότι η πλειοψηφία του Συμβουλίου επιμένει στην άποψη να κηρυχθεί η μισή περίπου έκταση του παλαιού αεροδρομίου ζώνη μείζονος αρχαιολογικού ενδιαφέροντος η κυβέρνηση επέλεξε να αναβάλλει τη προγραμματισμένη συνεδρίαση σε μια προσπάθεια να κερδίσει χρόνο.
Μοιραία, η αβεβαιότητα για την έκβαση της επένδυσης εξακολουθεί να συντηρείται, επιτείνοντας αντικειμενικά μια αρνητική ατμόσφαιρα αμφιβολιών ως προς τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης για δρομολογημένες επενδύσεις.
Και αυτό, παρά την διακηρυγμένη θέση του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ και τα συνεχή προσκλητήρια που απευθύνει στη διεθνή κοινότητα, ότι η Ελλάδα είναι πλέον από τους ελκυστικότερους τόπους επενδυτικού προορισμού.
Από την πλευρά της, η εταιρεία Hellinikon Global περιμένει μια οριστική απόφαση που θα ξεκαθαρίζει μια και καλή το τοπίο και κυρίως θα κινείται στο πλαίσιο του Γενικού Μνημονίου Συναντίληψης που υπογράφηκε μόλις πρόσφατα μεταξύ της κρατικής «Ελληνικόν Α.Ε» και του υπουργείου Πολιτισμού και το οποίο καθορίζει επακριβώς τον τρόπο εμπλοκής της αρχαιολογικής υπηρεσίας στο έργο.
Και είναι επίσης φανερό, ότι τα συνεχή προσκόμματα και οι αμετακίνητη γραφειοκρατία, δοκιμάζουν την υπομονή του επενδυτικού σχήματος στο οποίο ηγείται η Lamda Development και προκαλούν δυσφορία και στην κινεζική Fosun αλλά και στην αραβική Eagle Hills που συμμετέχουν.
Θυμίζουμε ότι μέχρι να φτάσουμε έως εδώ, είχε προηγηθεί η τροποποίηση της αρχικής σύμβασης του 2014, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, η οποία στην αναθεωρημένη μορφή της, εγκρίθηκε πανηγυρικά από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής και, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, έγινε νόμος του Κράτους το περασμένο καλοκαίρι.
Σύμφωνα εξάλλου με μια απολύτως βάσιμη άποψη, από την στιγμή που το Μνημόνιο μεταξύ εταιρείας και Δημοσίου έχει υπογραφεί, στο ΚΑΣ δεν απομένει παρά γνωμοδοτικός ρόλος, οπότε είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένο να επισπεύσεις τις αποφάσεις του, εγκαταλείποντας την στείρα τυπολατρεία κι ανάβοντας επί τέλους το «πράσινο φως».
Οι περιπέτειες πάντως της επένδυσης δεν σταματούν εδώ, καθώς σήμερα Τετάρτη ο πρωί έχει οριστεί να συζητηθεί η ένσταση του ΤΑΙΠΕΔ και της «Ελληνικό Α.Ε» επί της απόφασης του Δασαρχείου Πειραιά, με την οποία κηρύχθηκε δασική έκταση μια μικρή μεν αλλά, ζωτικής σημασίας για την επένδυση έκταση 37 στρεμμάτων στο παλαιό αεροδρόμιο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr