Σε παρουσίαση που έγινε χθες του νέου συγγράμματος του κ. Αλεξάκη, τονίστηκε η ανάγκη συνεργασίας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ώστε να ανταποκριθεί στα κελεύσματα των σύγχρονων χρηματιστηριακών καιρών τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Σημειώνεται ότι ήδη το πρώτο παγκόσμιο χρηματιστήριο έλαβε σάρκα και οστά με τη συμφωνία συνεργασίας που συνήψαν το NYSE και το Χρηματιστήριο του Τόκιο, ενώ δεν αποκλείεται να επέλθει δεύτερη συνεργασία, μετά την επιθετική εξαγορά του Nasdaq προς το LSE.
Ανάλογες κινήσεις αναμένονται και από τη γερμανική χρηματιστηριακή αγορά, αν και προς το παρόν, το Deutsche Boerse επιθυμεί αυτόνομη πορεία, ενώ αξίζει να προστεθεί το ενδιαφέρον του Ομίλου της ΕΧΑΕ προς το χρηματιστήριο της Σόφιας, το οποίο επιβεβαιώθηκε μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της κ. Σπύρου Καπράλου στη Βουλγαρία, όπου εξέφρασε την πρόθεση εξαγοράς του 44% του βουλγαρικού χρηματιστηρίου.
Στο βιβλίο του ο κ. Αλεξάκης επισημαίνει ωστόσο ότι στόχος της ΕΧΑΕ πρέπει να είναι η έγκαιρη διασφάλιση μιας συμφωνίας, από την οποία θα προκύψει ο ρόλος της περιφερειακής ενεργοποίησης της ΕΧΑΕ στο μεγάλο ευρωπαϊκό σχήμα, στόχος ο οποίος θα επιτευχθεί μόνο μέσω μιας συγκεκριμένης στρατηγικής.
Όπως αναφέρεται στο βιβλίο του, το ενιαίο χρηματιστήριο που θα προκύψει ορθολογικοποιείται περαιτέρω και λειτουργεί βιώσιμα σύμφωνα με τις αρχές της ρευστότητας της αγοράς και της μεγιστοποίησης της αξίας των μετόχων. Σε περίπτωση συγχώνευσης, η αγορά αποκτά μεγάλο βάθος και ρευστότητα για το σύνολο των προϊόντων του χρηματιστηρίου και η Ελλάδα καθίσταται ένα ακόμα σημείο εισόδου εντολών αγοράς/ πώλησης, στο ενιαίο χρηματιστήριο.
Ωστόσο, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από τη συγχώνευση έγκεινται πρώτον στο ότι εξαλείφεται κάθε αυτονομία στη λειτουργία της αγοράς του Χ.Α, ενώ προβληματίζει κατά πόσον οι επενδυτές θα δείξουν πραγματικά επιθυμητό ενδιαφέρον για τις ελληνικές μετοχές μέσα στη νέα αγορά με τις χιλιάδες μετοχές και τα ομόλογα ή θα οδηγηθούμε σε ακόμα λιγότερες ελλαδικές μετοχές που θα ενδιαφέρουν τους επενδυτές.
Αναγκαία θεωρείται ακόμη η επέκταση της ΕΧΑΕ στη ΝΑ Ευρώπη, καθώς βοηθά ώστε η ελληνική κεφαλαιαγορά να αποκτήσει μεγαλύτερη διάσταση, η οποία σταδιακά μπορεί να οδηγήσει σε έναν χρηματιστηριακό πόλο, αυτόν της ΝΑ Ευρώπης με την ελληνική κεφαλαιαγορά να καθίσταται πύλη εισόδου στην Ε.Ε
Στο πλαίσιο της παρουσίασης, αναλύθηκαν ακόμη θεματικές, όπως η σημερινή κατάσταση του ελληνικού χρηματιστηρίου, η αυξημένη συμμετοχή των ξένων θεσμικών καθώς και η επακόλουθη απομάκρυνση των εγχώριων επενδυτών.
Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε από το βιβλίο του κ. Αλεξάκη ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς και Οικονομικός Σύμβουλος του Ομίλου Eurobank, τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά η συμμετοχή των ξένων επενδυτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το Μάιο του 2001, οπότε η συμμετοχή των ξένων επενδυτών άγγιζε το 21,6% έφτασε το 2006 το 41,9%. Αντίθετα, η συμμετοχή των Ελλήνων επενδυτών μειώθηκε από 78,4% σε 57,9%.
Κατά την παρουσίαση, συζητήθηκε επιπλέον, η παρουσία των χρηματιστηριακών αγορών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου διαπιστώθηκε ότι 3 από τα 21 χρηματιστήρια πραγματοποιούν τα 62% των ευρωπαϊκών συναλλαγών και τα πρώτα 7 χρηματιστήρια το 96% των συναλλαγών.
Σχολιάζοντας τα μεγέθη, ο Πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ κ. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης εξέφρασε την ανησυχία του επισημαίνοντας κατά πόσον οι παραπάνω στατιστικές λειτουργούν σε όφελος του ανταγωνισμού, ενώ κατέληξε θέτοντας τα παρακάτω ερωτήματα: «Θα απολαμβάνει ο πελάτης τις καλύτερες και φθηνότερες δυνατές υπηρεσίες; Θα έχουν πρόσβαση στην αγορά κεφαλαίου επιχειρήσεις τοπικές με δυναμική ή θα συνθλιβούν μεταξύ των εδραιωμένων πια γιγάντων;».
Στο πλαίσιο της αποτελεσματικής λειτουργίας του χρηματιστηρίου, ο κ. Αλεξάκης μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του προτείνει ως πρώτο βήμα την αναδιάρθρωση της τιμολογιακής πολιτικής της ΕΧΑΕ. Μέσω της αναδιάρθρωσης επιτυγχάνεται μεγαλύτερη σύλληψη και τιμολόγηση των παρεχόμενων από αυτή υπηρεσιών, μ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr