Το προηγούμενο διάστημα, η υπερκινητικότητα που είχε υπάρξει στις μετοχές της Πειραιώς και της Κύπρου, συν τοις άλλοις και λόγω της δημιουργίας της ενιαίας πλατφόρμας του ΧΑ με το ΧΑΚ στη Λευκωσία, καλλιέργησε προσδοκίες ότι θα ξεκινήσει ένας νέος γύρος επαφών και διαπραγματεύσεων μεταξύ των διοικήσεων της Πειραιώς και της Κύπρου.
Όμως, όπως προκύπτει τουλάχιστον από τις επίσημες ανακοινώσεις της Πειραιώς, δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στο μέτωπο της Κύπρου.
Η διοίκηση της Πειραιώς θα επιδίωκε μια στρατηγική συνεργασία με την Κύπρου στην οποία ελέγχει το 8,3% περίπου. Από τη συμμετοχή αυτή, η Πειραιώςεμφανίζει λογιστικές υπεραξίες αν ληφθεί υπόψη ότι το μέσο κόστος κτήσης ανέρχεται στα 7,2 με 7,3 ευρώ ανά μετοχή.
Στο επιτελείο της Κύπρου, η οποία σταδιακά ενδυναμώνεται, ακόμη υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, αν δηλαδή είναι σκόπιμη μια συνεργασία με την Πειραιώς ή όχι. Η ισχυροποίηση της Λαϊκής σαφώς μεταβάλλει τις στρατηγικές, καθώς σύντομα η Κύπρου θα βρεθεί για πρώτη φορά στη δεύτερη θέση στην κυπριακή αγορά.
Πάντως, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, μεγάλο ενδιαφέρον εμφανίζει το γεγονός ότι περίπου οι ίδιοι ξένοι επενδυτές επενδύουν ταυτόχρονα στην Κύπρου, την Πειραιώς και τη Marfin.
Σύμφωνα με ορισμένους κύκλους, αυτό ή αποτελεί μια συγκυριακή τακτική καθώς και η Marfin και η Πειραιώς συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο κυπριακών τραπεζών, ή οι ξένοι ποντάρουν σε μια στρατηγική συνεργασία της Marfin με την Πειραιώς ή ακόμη και με την τράπεζα Κύπρου.
Π. Λεωτσάκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr