Θα ακολουθήσει η έντοκη επιστροφή αυτών των ποσών με το επιτόκιο αναφοράς της της ΕΚΤ για την Ελλάδα να ορίζεται στο 4,4%.
Η τροπολογία έρχεται σε συνέχεια απαίτησης της Κομισιόν για επιστροφή αυτών των ποσών η οποία έκινε παράνομο τον σχηματισμό των εν λόγω αποθεματικών.
Να σημειωθεί ότι το συνολικό ύψος των αφορολόγητων αποθεματικών που σχηματίστηκαν από το σύνολο των επιχειρήσεων από τα κέρδη των χρήσεων 2004 και 2004, με βάση τα στοιχεία που κοινοποιήθηκαν στην Κομισιόν υπερβαίνουν τα 300 εκατ. ευρώ ενώ το σύνολο των επιχειρήσεων που επωφελήθηκαν ανήλθαν σε 3.635.
Στις 20 Οκτωβρίου 2005 η Επιτροπή κίνησε επίσημη διαδικασία έρευνας κατά των αφορολόγητων αποθεματικών ζητώντας επιπλέον πληροφορίες ώστε να μπορέσει να εκτιμήσει τη συμβατότητα του μέτρου ενίσχυσης με την κοινή αγορά. Απαίτησε παράλληλα, όπως ήταν φυσικό, την αναστολή του μέτρου, μέχρι την οριστική απόφασή της.
Από τότε μέχρι και σήμερα αυτό που κατάφερε η κυβέρνηση ήταν με μια ειδική τροπολογία που έγινε αποδεκτή από την ΕΕ, να απαλλάξει από οποιαδήποτε υποχρέωση περίπου το 80% των επιχειρήσεων, που ήταν κυρίως μικρομεσαίες, οι οποίες είχαν δημιουργήσει αποθεματικά έως 100.000 ευρώ. Το ίδιο δεν συνέβη και για 325 επιχειρήσεις οι οποίες κάνοντας χρήση της τότε νομοθεσίας δημιούργησαν μεγαλύτερου ύψους αποθεματικά.
Μεταξύ των επιχειρήσεων που καλούνται να ευθυγραμιστούν με την τελική απόφαση της Κομισιόν, περιλαμβάνονται: Τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) η 3-Έψιλον, η Ιντρακόμ, ο Καρέλιας, τα ΚΑΕ, η Σέξφορμ, ο Τιτάνας, ο Σαράντης, ο Μπήτρος, κ.α.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την τροπολογία:
1. Το ειδικό αφορολόγητο αποθεματικό επενδύσεων που έχει σχηματιστεί με βάση τις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου 3220/2004 από τα αδιανέμητα κέρδη των επιχειρήσεων κατά τα οικονομικά έτη 2004 και 2005 συνιστά κρατική ενίσχυση και φορολογείται με τους συντελεστές φορολογίας εισοδήματος που ίσχυαν κατά το οικονομικό έτος από τα κέρδη του οποίου σχηματίστηκε.
2. Το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο ισόποσο του φόρου εισοδήματος από τον οποίο απαλλάχθηκε η επιχείρηση που προέβη στο σχηματισμό αφορολόγητου αποθεματικού επενδύσεων.
3. Από το ποσό του ειδικού αφορολογήτου, αφαιρούνται οι ήδη πραγματοποιηθείσες δαπάνες επενδύσεων και το προκύπτον υπόλοιπο υπόκειται σε φορολογία.
4. Οι υπαγόμενες επιχειρήσεις πρέπει να υποβάλλουν ειδική συμπληρωματική δήλωση φορολογίας εισοδήματος μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου 2007 και μαζί με τη δήλωση να καταβάλλουν και την πρώτη εκ των τεσσάρων συνολικά ισόποσων δόσεων. Οι τρεις υπόλοιπες καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2008.
5. Η ανάκτηση των ενισχύσεων θα γίνει εντόκως με την εφαρμογή του επιτοκίου αναφοράς της ΕΚΤ για την Ελλάδα (σήμερα 4,4%).
6. Οι ειδικές φορολογικές δηλώσεις ελέγχονται από την εφορία μέσα σε προθεσμία δύο μηνών απο τη λήξη της προθεσμίας δήλωσης (μέχρι 13 Φεβρουαρίου 2008).
Από την τροπολογία προβλέπεται αύξηση εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού κατά 200 εκατ. ευρώ, ποσό που θα βγει από το ταμείο των επιχειρήσεων.
7. Εξαιρούνται από τη διαδικασία ανάκτησης , οι επιχειρήσεις οι οποίες λόγω σχηματισμού αφορολογήτου αποθεματικού έχουν τύχει απαλλαγής μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ φόρου εισοδήματος για τα οικονομικά έτη 2004 και 2005, οι οποίες αφορούν κυρίως επενδύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις που έχουν τύχει απαλλαγής φόρου εισοδήματος άνω των 100.000 ευρώ, εξαιρούνται όταν οι δαπάνες για την κάλυψη του ειδικού αφορολόγητου αποθεματικού υπάγονται στις διατάξεις του ν. 2601/1998 ή του ν. 3299/2004, δεδομένου ότι οι συγκεκριμένοι αναπτυξιακοί νόμοι έχουν τύχει της έγκρισης της Ε.Ε, καθώς και όταν αυτές εμπίπτουν στο καθεστώς των κρατικών ενισχύσεων (δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης, επενδύσεις προστασίας περιβάλλοντος κ.λπ).
8. Οι διατάξεις της τροπολογίας δεν εφαρμόζονται για τις επιχειρήσεις που κατά το πρώτο έτος μετά το σχηματισμό του ειδικού αφορολόγητου αποθεματικού δεν κάλυψαν ποσοστό 33,3% του εν λόγω
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr