Σε αυτό το πλαίσιο, ο τυροκόμος Στέφανος Βακόνδιος μίλησε στο Mega για τις ελλείψεις στα γαλακτοκομικά προϊόντα, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως τα τυριά «κινδυνεύουν» να γίνουν είδος πολυτελείας, καθώς οι τιμές τους έχουν εκτοξευθεί.
Για παράδειγμα, η τιμή των γαλακτοκομικών έχει αυξηθεί έως και 27% σε ορισμένα είδη.
Δεκέμβριος 2021 – Αύγουστος 2022
Γιαούρτι πήλινο(1 κιλό): 3,80€ -> 4,30€ (+13,1%)
Φέτα βαρελίσια (1 κιλό): 8,20€ – 8,50€ -> 9,50€ – 10€ (+15,8 με 17,6%)
Γραβιέρα (1 κιλό): 11,5€ -12€ -> 13€ – 14€ (+13% με 16,6%)
Μυζήθρα(1 κιλό): 8,5€ -> 10€ (+17,6%)
Ανθότυρο(1 κιλό): 5,5€ -> 7€ (+27,2%)
Σύμφωνα με τον κ. Βακόνδιο, οι αιτίες των αυξήσεων οφείλονται στην έλλειψη κτηνοτρόφων αλλά και στις ακριβές ζωοτροφές, με αποτέλεσμα την έλλειψη γάλακτος και μικρότερη παραγωγή τυροκομικών προϊόντων.
Επιπλέον, η μικρή παραγωγή και το υψηλό ενεργειακό κόστος (παράδειγμα: λογαριασμός ρεύματος από 2.500€ -> 7.500€) οδηγούν στην εκτίναξη των τιμών και στον κίνδυνο για «λουκέτο» σε μικρά τυροκομεία.
Ο κος Βακόνδιος τόνισε ότι η αύξηση στην τιμή των ζωοτροφών τους αναγκάζει να τρώνε τα ζώα λιγότερο, έτσι επηρεάζεται και η παραγωγή γάλακτος, που τελικά μειώνεται.
Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά περιέγραψε ο ιδιοκτήτης του τυροκομείου η κατάσταση είναι τραγική καθώς 3 μεγάλοι παραγωγοί τυροκομικών προϊόντων αναγκάστηκαν να βάλουν «λουκέτο» στις επιχειρήσεις τους.
Ο παραγωγός δεν έκρυψε την ανησυχία του, ότι επίκεινται ελλείψεις στα τυροκομικά προϊόντα, καθώς από εκεί που η καθημερινή παραγωγή ήταν 3 τόνοι γάλα, σήμερα η παραγωγή έχει πέσει στα 1.500 με 1.800 κιλά παραγωγής γάλακτος ημερησίως.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr