Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι το γεγονός αυτό καθιστά πιο επείγον να υπάρξουν ρυθμιστικοί κανόνες στην αγορά ψηφιακών στοιχείων.
Η Anne-Marie Gulde-Wolf, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Τμήματος Ασίας-Ειρηνικού του ΔΝΤ, η Nada Choueiri, επικεφαλής της αποστολής στην Ινδία και η Tara Iyer, οικονομολόγος στο Τμήμα Ανάλυσης Παγκόσμιας Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας του Τμήματος Νομισματικών και Χρηματοπιστωτικών Αγορών του ΔΝΤ, είναι οι συντάκτριες της έρευνας που κατέδειξε αυτήν την άμεση συσχέτιση.
«Ενώ οι αποδόσεις και οι συσχετίσεις αστάθειας μεταξύ του Βitcoin και των ασιατικών αγορών μετοχών ήταν χαμηλές πριν από την πανδημία, αυτές έχουν αυξηθεί σημαντικά από το 2020», σχολιάζουν οι συντάκτριες. «Ωστόσο, οι συναλλαγές με κρυπτονομίσματα αυξήθηκαν καθώς εκατομμύρια έμειναν σπίτι και έλαβαν κρατική βοήθεια, ενώ τα χαμηλά επιτόκια και οι εύκολες συνθήκες χρηματοδότησης έπαιξαν επίσης ρόλο», συμπληρώνουν.
Το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα σημείωσε ότι η συσχέτιση μεταξύ του Bitcoin και των αποδόσεων του χρηματιστηρίου στην Ινδία έχει δεκαπλασιαστεί από την αρχή της πανδημίας, υποδεικνύοντας ότι τα κρυπτονομίσματα προσφέρουν μέτρια οφέλη διαφοροποίησης κινδύνου.
Αυξημένη η πιθανή διάδοση συστηματικού κινδύνου
Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ συνέχισαν σημειώνοντας πώς «η άνοδος του συσχετισμού ανάμεσα στις μετοχές και τα κρυπτονομίσματα στην Ασία συνοδεύτηκε από μια απότομη αύξηση των επιπτώσεων στην αστάθεια των κρυπτονομισμάτων σε ορισμένες ασιατικές χώρες».
Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με ειδικούς του ΔΝΤ, θα μπορούσε να υποδηλώνει μια αυξανόμενη διασύνδεση μεταξύ των δύο κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων, γεγονός που με άλλα λόγια θα μπορούσε να θέσει υποθετικό κίνδυνο μετάδοσης οικονομικού σοκ από τις αγορές κρυπτονομισμάτων στις παραδοσιακές. Αυτός είναι ένας κίνδυνος που πολλές ρυθμιστικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης της SEC, θα ήθελαν να αντιμετωπίσουν με την έγκαιρη έγκριση ενός ακριβούς ρυθμιστικού πλαισίου των αγορών κρυπτονομισμάτων.
«Τα ρυθμιστικά πλαίσια για τα κρυπτονομίσματα στην Ασία θα πρέπει να προσαρμοστούν στις κύριες χρήσεις τέτοιων περιουσιακών στοιχείων εντός των χωρών», επισημαίνουν αξιωματούχοι του ΔΝΤ.
Οι συγγραφείς της έκθεσης πρόσθεσαν: «Θα πρέπει να θεσπιστούν σαφείς κατευθυντήριες γραμμές για τα ρυθμιζόμενα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και να επιδιώξουν να ενημερώσουν και να προστατεύσουν τους ιδιώτες επενδυτές».
Ο Τζεφ Κερνς, επικεφαλής του Κέντρου Μελετών του ΔΝΤ, το οποίο συνέταξε την έρευνα, επεσήμανε πώς αυτό το γεγονός θα μπορούσε σύντομα να επηρεάσει τις παραδοσιακές χρηματοπιστωτικές αγορές: «Ενώ ο χρηματοπιστωτικός τομέας φαίνεται να έχει απομονωθεί από αυτές τις απότομες κινήσεις, μπορεί να μην ισχύσει το ίδιο στο μέλλον. Η μετάδοση μπορεί να εξαπλωθεί μέσω μεμονωμένων ή θεσμικών επενδυτών που μπορεί να κατέχουν τόσο κρυπτογραφικά όσο και παραδοσιακά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία ή υποχρεώσεις.
Οι μεγάλες απώλειες στα κρυπτονομίσματα μπορεί να οδηγήσουν αυτούς τους επενδυτές να εξισορροπήσουν εκ νέου τα χαρτοφυλάκια τους, προκαλώντας πιθανώς αστάθεια στις χρηματοοικονομικές αγορές».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr