Η προστασία της δημόσιας υγείας παραμένει η πρώτη προτεραιότητα, ωστόσο την ίδια ώρα, σε κορυφαίο πρόταγμα αναδεικνύεται και η προστασία της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής, τόσο σήμερα όσο και ενόψει της επόμενης μέρας.
Προς αυτή την κατεύθυνση, σημειώνει η ΕΠΟΕΣ, έχουν προταθεί λύσεις όχι μόνο στην άμεση αντιμετώπιση της κρίσης αλλά και στη μακροπρόθεσμη επιβίωση ενός κλάδου που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας, με 700.000 εργαζόμενους και χιλιάδες σημεία πώλησης.
Σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση κινήθηκε η πρότασή μας για τα μισθώματα επαγγελματικών χώρων. Η νομοθετική πρωτοβουλία που επέκτεινε το μέτρο της καταβολής μειωμένου κατά 40% μισθώματος στις πληττόμενες επιχειρήσεις για τον Απρίλιο, είναι στη σωστή κατεύθυνση και δείχνει ότι η Πολιτεία αναγνωρίζει την αδυναμία των επιχειρήσεων να καταβάλλουν τα μισθώματα λόγω της δραματικής μείωσης των εισπράξεων τους.
Ωστόσο, συνεχίζει η ανακοίνωση, η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία είναι ατελής και βρίσκεται ένα βήμα πίσω από τις εξελίξεις, καθώς
• δεν επιλύει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε για τον Μάρτιο, όταν είχε ήδη επέλθει έντονη μεταβολή των συνθηκών με αποτέλεσμα τα μισθώματα να μην ανταποκρίνονται στις πραγματικές συνθήκες,
• οι επιχειρήσεις που έμειναν ανοικτές μόνο για take-away και delivery, λειτουργούν με τεράστια ζημιά, αφού οι εισπράξεις είναι μειωμένες έως και 90%, συνεπώς η αναλογία του μισθώματος παραμένει πολύ υψηλή και καθιστά τη λειτουργία τους μη βιώσιμη, και
• δεν λαμβάνει υπόψη τις γενικές διατάξεις του Αστικού Κώδικα, με βάση τις οποίες η μείωση της μισθωτικής αξίας των καταστημάτων θα έπρεπε να είναι σαφώς μεγαλύτερη και ανάλογη της πτώσης των εισπράξεων.
Τα διακυβεύματα σήμερα είναι, κατά σειρά προτεραιότητας, α) η διάσωση των θέσεων εργασίας και β) η διάσωση των επιχειρήσεων που παράγουν το Εθνικό Πλούτο. Σε όλες τις συζητήσεις με παράγοντες της αγοράς, η ΕΠΟΕΣ μεταφέρει την αγωνία της για την επιβίωση των επιχειρήσεων αν δεν υπάρξει ξεκάθαρη πολιτική στο ζήτημα των μισθώσεων ακινήτων για όλο το 2020, κάτι που ήδη αποδέχεται και κατανοεί η αγορά σε πολλά επίπεδα (ανοιχτές και κλειστές αγορές).
Γι’ αυτό προτείνουμε:
1. Να επεκταθεί η ειδική πρόβλεψη για τα μισθώματα του Απριλίου και για τον Μάρτιο, με την αυτονόητη δυνατότητα όσων επιχειρήσεων προκατέβαλαν ήδη ολόκληρο το μίσθωμα του Μαρτίου να συμψηφίσουν τη διαφορά με μεταγενέστερα μισθώματα.
2. Να προβλεφθεί καταβολή μηδενικού μισθώματος για τον μήνα Μάιο 2020 και για όσο διάστημα ακόμη διαρκέσουν τα περιοριστικά μέτρα, λόγω των συσσωρευμένων ζημιών και της περαιτέρω επιδείνωσης που προκαλεί το παρατεταμένο lockdown.
3. Για την περίοδο από την άρση των περιοριστικών μέτρων και έως τουλάχιστον τον Δεκέμβριο 2020, να προβλεφθεί μείωση μηνιαίου μισθώματος ανάλογη με την μείωση των εισπράξεων των επιχειρήσεων/καταστημάτων σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, προκειμένου να παρασχεθεί πραγματική στήριξη προς τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις και να υπάρξει ομαλή –κατά το δυνατόν– μετάβαση στην επόμενη, δύσκολη μέρα, που είναι πλέον εξαιρετικά πιθανό να μας βρει με άδεια καταστήματα.
Η έγκαιρη αντίδραση της κυβέρνησης στο υγειονομικό μέτωπο, αλλά και η εκφρασμένη βούληση του κ. Πρωθυπουργού για οριζόντια μέτρα και δίκαιο επιμερισμό των επιπτώσεων της κρίσης, δείχνουν ότι η μάχη μπορεί να κερδηθεί. Λάθη και αβλεψίες που προέκυψαν υπό την ασφυκτική χρονική πίεση για τη λήψη αποφάσεων, μπορούν και πρέπει να θεραπευτούν. Ειδικά όμως στο ζήτημα της επόμενης μέρας, τώρα είναι η ώρα της «πρόληψης»: αντί να περιμένουμε το πρόβλημα να γιγαντωθεί και να θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα εκατοντάδων επιχειρήσεων και τη διατήρηση χιλιάδων θέσεων εργασίας, πρέπει να δράσουμε όλοι μαζί τώρα, με πνεύμα συνεργασίας και κατανόησης, ώστε να εξασφαλίσουμε μία πραγματικά αισιόδοξη επόμενη μέρα για όλους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr