Σύμφωνα με στελέχη της βιομηχανία ζύθου η απόκλιση, που καταγράφεται σε σχετικό οδηγό μεταξύ όσων ισχύουν στην ΕΕ και αυτών που ζητούν οι ελληνικές αρχές, (σ.σ. μεταξύ των διαφορών είναι το ποσοστό μήλου που πρέπει να περιέχει το τελικό προϊόν) έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο. Οι ζυθοποιίες, μάλιστα, έχουν στείλει επιστολή τόσο στις αρμόδιες ελληνικές αρχές, όσο και στις Βρυξέλλες προκειμένου να λυθεί το θέμα που έχει ανακύψει.
«Τέσσερα χρόνια πήρε να αλλάξει ο νόμος. Έχουμε επενδύσει 1 εκ και αντιμετωπίζουμε ένα σωρό δυσκολίες με τις αδειοδοτήσεις» τόνισε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Ζωούλλης Μηνά, διευθύνων σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, κατά τη διάρκεια αποχαιρετιστήριας συνάντησης με εκπροσώπους των ΜΜΕ, λίγο πριν αναλάβει τα νέα του καθήκοντα στη Σλοβενία. «Πρέπει να υπάρξει διάλογος για να βρίσκονται λύσεις» συμπλήρωσε ο κ. Μηνά, που έκανε ειδική μνεία στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός θετικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος ώστε να αποκτήσει χαρακτηριστικά βιωσιμότητας η αναπτυξιακή πορεία που έχει ξεκινήσει. «Οι άνθρωπο έχουν τεράστιες δυνατότητες για μα πάνε τη χώρα μπροστά. Υπάρχει μια βελτίωση της οικονομίας. Θα γίνει, όμως, βιώσιμη η ανάπτυξη; Εξαρτάται από το αν βοηθηθούν οι επιχειρήσεις ; Το αντιμετωπίζουμε συνεχώς είτε με τη γραφειοκρατία είτε με τη φορολογία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μεγαλύτερης ζυθοποιίας στη χώρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η φορολογία που έχει επιβληθεί στη μπύρα υπονομεύει την ανάπτυξη της αγοράς και την κατά κεφαλήν κατανάλωση. Με βάση στοιχεία που επικαλούνται εκπρόσωποι του κλάδου, η αγορά υποχωρούσε μέχρι και τον Ιούνιο κατά 11%, απώλειες οι οποίες περιορίσθηκαν στο -4% στο εννεάμηνο, λόγω του τουρισμού. Είναι ενδεικτικό μάλιστα ότι η Πορτογαλία με πολιτική μειώσεων φόρων έχει αντίστροφη πορεία. Όπως είπε ο κ. Μηνά στην Ελλάδα ο ΕΦΚ στην μπύρα είναι στα 62 ευρώ το εκατόλιτρο, όταν στην Πορτογαλία είναι στα 18 ευρώ ανά εκατόλιτρο. Αυτό συντελεί στο να έχει η Ελλάδα κατά κεφαλήν κατανάλωση στα 34 λίτρα ετησίως και η Πορτογαλία νε έχει φέτος ρυθμό ανάπτυξης 4%, ανέρχεται 75 λίτρα ετησίως.
Παρά το δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, σύμφωνα με τον κ. Μηνά, θα έχει φέτος πωλήσεις στα επίπεδα το 2016 με λίγο καλύτερη κερδοφορία. Για τις εξαγωγές, σημείωσε πως αγγίζουν εφέτος τα 300.000 εκατόλιτρα εκ των οποίων τα 60.000 κατευθύνονται στην Ιταλία.
Αναφερόμενος στο θέμα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού ο κ. Μηνά επέμεινε ότι η εταιρία θα πρέπει να φύγει μπροστά έπειτα από το κλείσιμο της υπόθεσης. Άλλωστε τον ερχόμενο Μάρτιο εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), η έφεση που έχει καταθέσει η Αθηναϊκή Ζυθοποιία κατά της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Τον περασμένο Ιούλιο, το Διοικητικό Εφετείο, με απόφασή του μείωσε το πρόστιμο που είχε επιβάλλει η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία κατά 4,75 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα το πρόστιμο μειώθηκε στα 26,7 εκατ. ευρώ, ήτοι στο 8,5% του τζίρου της εταιρείας, από 31,45 εκατ. ευρώ ή 10% του τζίρου της, που της είχε επιβάλει η Ανεξάρτητη Αρχή.
Σε σχέση, δε, με την προσφυγή κατά της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, που έχει κάνει η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης στα Ολλανδικά δικαστήρια και της μητρικής αυτής, δηλαδή της Heineken, για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, ζητώντας αποζημίωση 100 εκατ. ευρώ δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια ανησυχία.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr