Με το Ν/Σ εισάγεται η έννοια του παραδοσιακού άρτου κι αναδεικνύεται το προϊόν που ζυμώνεται, ψήνεται και προσφέρεται στο πλαίσιο μιας ενιαίας διαδικασίας από με τη χρήση φρέσκων πρώτων υλών.
Παράλληλα, καθιερώνεται η δυνατότητα της χρήσης των όρων «παραδοσιακός αρτοποιός», «παραδοσιακό αρτοποιείο» και «παραδοσιακός φούρνος» αποκλειστικά από τους αρτοποιούς που πωλούν, μεταξύ άλλων αρτοπαρασκευασμάτων και αρτοσκευασμάτων, αυτό τον τύπο άρτου. Αυτό γίνεται ώστε να μπορέσουν οι μικροί φούρνοι που παράγουν ψωμί να διασφαλίσουν μια διακριτή θέση στην αγορά απέναντι στα super market και της μεγάλες εταιρίες παραγωγής άρτου, αλλά και σε όσους διακινούν προϊόντα κατεψυγμένης ζύμης.
Ουσιαστικά το υπ. Οικονομίας και ειδικότερα ο Αντώνης Παπαδεράκης, επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, που είναι η καθ΄ ύλην αρμόδια, μετά από σχετική διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, ενσωμάτωσε στο σχέδιο νόμου τις σχετικές συστάσεις του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, που έκανε αξιολογώντας την εργαλειοθήκη Ι του ΟΟΣΑ (Εκτίμηση των επιπτώσεων επιλεγμένων μεταρρυθμίσεων που αφορούν τον ανταγωνισμό, Μάιος 2016.
Έτσι πλέον ο καταναλωτής βλέποντας τον συγκεκριμένο όρο να χρησιμοποιείται από κάποιο κατάστημα θα ξέρει ότι εκεί παράγεται φρέσκο ψωμί με όλα τα εχέγγυα ασφάλειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο νομοσχέδιο περνούν ρυθμίσεις με προϋποθέσεις συγκεκριμένης επιφάνειας στα αρτοποιεία, κάτι που αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα αδειοδότησης λειτουργίας σε φούρνους που δεν έχουν τα απαιτούμενα τετραγωνικά.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr