Παράγοντας του τελευταίου επισήμανε ότι οι εισαγωγές έχουν πλέον ξεφύγει, ενώ μπορεί να αυξηθούν περαιτέρω λόγω της κατάργησης των ποσοστώσεων γι'αυτό και άμεση προτεραιότητά του είναι η ψήφιση νόμου βάσει του οποίου θα αναγράφεται πάνω στη συσκευασία του γάλακτος η προέλευση της πρώτης ύλης- μέτρο, ωστόσο, που ακόμη δεν έχει αποφασιστεί αν θα επεκταθεί στο σύνολο των γαλακτοκομικών προϊόντων (γιαούρτια και τυριά).
Το θέμα κατά την ίδια πηγή είναι ότι μολονότι οι εισαγωγές γάλακτος είναι καθόλα νόμιμες, ωστόσο υπάρχει παραπλάνηση του καταναλωτή ο οποίος επιλέγει ένα προϊόν, που θεωρεί ότι παρασκευάζεται με ελληνική πρώτη ύλη. Υπόθεση που βασίζεται στην ελληνική ονομασία που έχει το προϊόν πάνω στη συσκευασία του και η οποία δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Υπενθυμίζεται ότι οι ανάγκες της χώρας σε γάλα είναι 1,1 εκατ τόνους, ενώ η παραγωγή σε αγελαδινό γάλα φθάνει με τα βίας τους 600.000 τόνους.
Σχετικά με την επαναφορά της διάρκειας του φρέσκου γάλακτος στις 5 ημέρες, η πληροφόρηση από την πλευρά του υπουργείου είναι ότι το θέμα θα έχει τεθεί επί τάπητος ίσως και νωρίτερα από το καλοκαίρι, καθώς η επιμήκυνση της χρονικής διάρκειας του προϊόντος δεν μείωσε και τις τιμές στο ράφι. Σε κάθε περίπτωση, είναι σίγουρο ότι αν τελικά περάσει η επαναφορά της χρονικής διάρκειας στις πέντε ημέρες θα προκληθούν ισχυρές αντιδράσεις κυρίως από το λιανεμπόριο λόγω των εμπορικών συνεργασιών που έχουν συνάψει οι τελευταίοι με οίκους του εξωτερικού για την προμήθειά τους με γάλα 7 ημερών και άνω.
Δέσποινα Καραγιαννοπούλου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr