Η υπερφορολόγηση των ποτών, πέρα από το ότι έχει οδηγήσει σε κατακρήμνιση των εσόδων, «ενισχύει» και τη διακίνηση λαθραίων σκευασμάτων, επικινδύνων για την υγεία, όπως επανειλημμένα έχει σημειώσει το «R» σε σειρά δημοσιευμάτων του.
Έτσι, εκτεταμένη υπόθεση λαθρεμπορίας ποτών αποκάλυψε η Περιφερειακή Διεύθυνση Σ.Δ.Ο.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης. Πιο συγκεκριμένα στο πλαίσιο της πάταξης του λαθρεμπορίου ποτών και παραποιημένων προϊόντων οινοπνεύματος, κατέσχεσε στις 24/07/13 στην περιοχή Λαγυνών Θεσσαλονίκης, 24.000 λίτρα λαθραίας καθαρής αιθυλικής αλκοόλης, η οποία μεταφερόταν με φορτηγό ψυγείο διεθνών μεταφορών, από τη Βουλγαρία, χωρίς τα προβλεπόμενα τελωνειακά έγγραφα και φορολογικά στοιχεία. Στα συνοδευτικά έγγραφα μεταφοράς το λαθραίο οινόπνευμα χαρακτηρίζονταν ως διάλυμα καθαρισμού επίπλων.
Ο έλληνας οδηγός του φορτηγού, 47 ετών, συνελήφθη και οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα με τη διαδικασία του αυτόφωρου και το φορτηγό κατασχέθηκε. Σκοπός της διακίνησης, ήταν η διάθεση της ποσότητας του οινοπνεύματος, σε παράνομα εργαστήρια ποτών. Το ύψος των διαφυγόντων φόρων ανέρχεται στο ποσό των 730.000 ευρώ.
Η συνεχής εισροή λαθραίων ποσοτήτων αλκοόλ από γειτονικές χώρες κι ο αυξημένος αριθμός κατασχέσεων-συλλήψεων πιστοποιούν την ύπαρξη ενός εκτεταμένου φαινομένου λαθρεμπορίου που άρχισε να ανθεί από το 2009, μετά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα αλκοολούχα ποτά, και συνεχίζει ακάθεκτο.
Ανθεί το διασυνοριακό λαθρεμπόριο
Είναι ξεκάθαρο οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές συγκριτικά με τις γειτονικές χώρες λειτουργούν ως μαγνήτης για έκνομες δραστηριότητες. Μάλιστα,τα τελευταία χρόνια έχουν πολλαπλασιαστεί τα κρούσματα παράνομων εισαγωγών αλκοολούχων ποτών από γειτονικές χώρες, καθώς τα κυκλώματα λαθρεμπόρων, εκμεταλλευόμενα τη μεγάλη ψαλίδα του φόρου οινοπνεύματος - δεδομένου ότι ο ΕΦΚΟΠ στην Ελλάδα είναι διπλάσιος ή ακόμα και τετραπλάσιος σε σχέση με γειτονικές χώρες - εισάγουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, τις οποίες στη συνέχεια διοχετεύουν παράνομα στην αγορά σε τιμές πολύ χαμηλότερες αυτών που ισχύουν στο ελληνικό εμπόριο.
Ως αποτέλεσμα, ευνοούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των ελληνικών επιχειρήσεων που βλέπουν τη ζήτηση των νομίμων προϊόντων τους να καταποντίζεται. Από αυτή τη διαδικασία χαμένο βγαίνει ασφαλώς και το κράτος, το οποίο χάνει πολύτιμους πόρους (από τη μη απόδοση ΕΦΚ και ΦΠΑ) τόσο από το λιανεμπόριο όσο και από το χονδρεμπόριο, καθώς επίσης και σημαντικό συνάλλαγμα.
Η Βουλγαρία κύρια χώρα προέλευσης του παράνομου οινοπνεύματος
Κύριες χώρες προέλευσης των λαθραίων ποτών είναι η Βουλγαρία, η ΠΓΔΜ, η Αλβανία, η Ρουμανία, η Ιταλία αλλά και η Κύπρος, ενώ εντύπωση προκαλεί πώς οι διακινητές καταφέρνουν επί μακρόν να «ξεγλιστρούν» των ελεγκτικών αρχών και να περνάνε τα παράνομα φορτία τους από τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας. Ωστόσο, οφείλει κανείς να αναγνωρίσει ότι το τελευταίο διάστημα οι ελεγκτικές αρχές σχεδόν καθημερινά επιδεικνύουν και από μία επιτυχία στο ενεργητικό τους εξαρθρώνοντας κυκλώματα λαθρεμπορίας, αφού έχουν εντείνει σημαντικά τους ελέγχους.
Σύμφωνα με αξιωματικούς της Αστυνομίας, αλλά και τελωνειακούς, οι χαμηλές τιμές είναι αυτές που κάνουν όλο και περισσότερους Έλληνες να περνούν τα σύνορα και να προμηθεύονται ποτά από γειτονικές βαλκανικές χώρες και ως επί το πλείστον από τη Βουλγαρία. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η Βουλγαρία ανήκει στις χώρες με υψηλή παραβατικότητα, ιδίως σε εμπορεύματα με υψηλούς ειδικούς φόρους όπως στα τσιγάρα, τα καύσιμα και τα ποτά. Το λαθρεμπόριο με τη συγκεκριμένη χώρα φαίνεται να λαμβάνει την ανιούσα από το 2007 με την κατάργηση των ενδοκοινοτικών τελωνειακών ελέγχων στο πλαίσιο της ενιαίας αγοράς.
Μετά την προσχώρηση της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (01/01/2007), η διασυνοριακή φοροδιαφυγή στον τομέα του ΕΦΚ και του ΦΠΑ στα αλκοολούχα ποτά στις συναλλαγές ελληνικών και βουλγαρικών επιχειρήσεων έχει κατά κόρον αυξηθεί επί ζημία της Ελλάδας, καθώς τα εμπορεύματα με ΕΦΚ διακινούνται υπό καθεστώς αναστολής του ΕΦΚ και του ΦΠΑ καθώς και αποστολής των εισαγόμενων εμπορευμάτων με απαλλαγή από τον ΦΠΑ στο πλαίσιο του καθεστώτος 42 00 (Θέση σε Ελεύθερη Κυκλοφορία και άμεση αποστολή σε άλλο κράτος-μέλος), γεγονός που εν τέλει ευνοεί την απάτη στο έδαφος της Ελλάδας.
Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., το 2012 οι νόμιμες εισαγωγές αλκοόλ από Αλβανία, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ και Τουρκία ανήλθαν συνολικά σε €204.398.218 εκ. για 112.478.607 λίτρα.
Ανάγκη για μείωση φόρων
Στο πλαίσιο αυτό το θέμα της υπερφορολόγησης σε διάφορα προϊόντα και ειδικά στα αλκοολούχα ποτά, ο κλάδος των οποίων συνδέεται άρρηκτα με την εστίαση και τον τουρισμό και πλήττεται από τον πολύ υψηλό ΕΦΚΟΠ μπαίνει τώρα στο προσκήνιο.
Η εικόνα των εσόδων από τους συγκεκριμένους κλάδους δημιουργεί και υποστηρίζει τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα που ίσχυσαν και στην περίπτωση του ΦΠΑ στην εστίαση.
Η τελευταία δημοσιευμένη μελέτη του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Οικονομικών Ερευνών (ΙΟΒΕ, Ο Κλάδος των Αλκοολούχων Ποτών στην Ελλάδα: Προβλήματα και Προοπτικές) τον Δεκέμβριο του 2011 για τον κλάδο των αλκοολούχων ποτών συνδέει την αύξηση της φορολογίας με την ενίσχυση του λαθρεμπορίου και της παραβατικότητας και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο συντελεστή ΕΦΚΟΠ ανάμεσα σε γειτονικές και τουριστικά ανταγωνιστικές χώρες με αποτέλεσμα να ευνοείται το διασυνοριακό παραεμπόριο και το λαθρεμπόριο».
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr