Ειδικότερα η Διεκάτ, η οποία μέσα στο 2007 προχώρησε σε πώληση συμμετοχών της όπως στην ΔΙΕΚΑΤ Ενέργεια και ΔΙΕΚΑΤ Ανανεώσιμες - Ελλάδα, την Portland Bunkers International καθώς και την εισηγμένη στο ρουμανικό χρηματιστήριο Inscut, ετοιμάζεται να προχωρήσει στην πώληση και άλλων συμμετοχών που δεν αποδίδουν. Παράλληλα η εταιρία πάγωσε την από κοινού συμφωνία με την Betanet, για την από κοινού δημιουργία θυγατρικής εταιρίας στη Ρουμανία, με σκοπό την παραγωγή στοιχείων βαριάς προκατασκευής και την υλοποίηση οικιστικών έργων. Να σημειωθεί ότι στο πως κατά το εννεάμηνο του 2007 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της διαμορφώθηκε στα 68,7 εκατ. ευρώ (μείωση σε ποσοστό 5,4%), ενώ εμφάνισε ζημιές ύψους 3,1 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 5,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2006.
Από την άλλη πλευρά η Τεχνική Ολυμπιακή, προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κατάρρευση της θυγατρικής TOUSA, λόγω της φούσκας ακινήτων της αμερικανικής αγοράς. Η διοίκηση του Ομίλου της Τεχνικής Ολυμπιακής έχει να αντιμετωπίσει τρία σημαντικά προβλήματα την αίτηση υπαγωγής της TOUSA στο πτωχευτικό κώδικα (προστασία από τους πιστωτές της), τα δάνεια ύψους 675 εκατ. δολαρίων που πήραν οι θυγατρικές της TOUSA για την εξαγορά των στοιχείων ενεργητικού της Transeastern Properties, και τέλος το γεγονός ότι το 90% των εσόδων του Ομίλου προέρχεται από τις δραστηριότητες στην Αμερική. Υπενθυμίζεται πως στο εννεάμηνο του 2007 η Τεχνική Ολυμπιακή είχε εμφανίσει κύκλο εργασιών σε ενοποιημένη βάση 1,34 δισ. ευρώ και ζημιές ύψους 400,8 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά τις εταιρίες ΓΕΝΕΡ και Εργάς, φαίνεται ότι τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα αφού και οι δύο εταιρίες παραμένουν άνευ κατασκευαστικού αντικειμένου εδώ και πολύ καιρό.
Ειδικά η ΓΕΝΕΡ, η Αλμα Ατέρμων, ο Εμπορικός Δεσμός και ο βασικός μέτοχος Φ. Βρυώνης, έχουν ζητήσει την υπαγωγή της στο άρθρο 46, ενώ εδώ και πολύ καιρό η εταιρία προσπαθεί να συγκαλέσει γενική συνέλευση με θέμα την μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου με σκοπό τον συμψηφισμό ζημιών, χωρίς ωστόσο να μπορεί να μαζέψει την απαιτούμενη απαρτία.
Από την άλλη πλευρά, δημοσιεύματα, που η διοίκηση όμως του Ομίλου τα διαψεύδει, υποστηρίζουν ότι η συμφωνία μεταξύ της ΑΕΓΕΚ και του ινδικού κατασκευαστικού Ομίλου έχει πλέον ναυαγήσει.
Υπενθυμίζεται ότι στο εννιάμηνο του 2007 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της ΑΕΓΕΚ κατήλθε στα 130,4 εκατ ευρώ από 141,2 εκατ ευρώ, ενώ οι ζημιές του Ομίλου διαμορφώθηκαν στα 25,9 εκατ ευρώ από 23,9 εκατ ευρώ το 2006.
Επίσης οι συνολικές υποχρεώσεις του Ομίλου στο εννιάμηνο ανήλθαν στις 466 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων βραχυπρόθεσμες τραπεζικές 235,4 εκατ ευρώ.
Τέλος, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που ποτέ δεν έγινε (μέσω της οποία θα έμπαινε ο στρατηγικός επενδυτής στο μετοχικό της κεφάλαιο), η είσοδος της - όπως η ίδια είχε προαναγγείλει - σε ενέργεια, ναυτιλία και διαχείριση απορριμμάτων - αποτέλεσαν κενό γράμμα για την Προοδευτική. Εντούτοις η εταιρία αποφάσισε να προχωρήσει σε υπογραφή σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης (sale and lease back) μηχανολογικού εξοπλισμού ύψους 2 εκατ. ευρώ καθώς και στην πώληση του 6% που κατέχει στην Γέφυρα έναντι ποσού 21,5 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα οικονομικά της προβλήματα.
Ελένη Μπότα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr