Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), οι τιμές στα υλικά για την κατασκευή νέων κτιρίων κατέγραψαν «άλμα» 10,2% τον περασμένο Μάρτιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Σε μηνιαία βάση (σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2022) η αύξηση ήταν της τάξεως του 1,6%. Υπενθυμίζεται ότι και τον προηγούμενο Φεβρουάριο, η ετήσια αύξηση στις τιμές των υλικών ήταν ισχυρή, της τάξεως του 9% (σύγκριση με Φεβρουάριο του 2021).
Ως προς τους επιμέρους κλάδους, που επηρέασαν περισσότερο τις τιμές των υλικών λόγω της αύξησής τους, ξεχώρισαν με διψήφια ποσοστά οι εξής τομείς: ηλεκτρική ενέργεια (79,2%), πετρέλαιο κίνησης - diesel (40,7%), σίδηρος οπλισμού (19,9%), αγωγοί χάλκινοι (18,3%), τούβλα (16,3%) και σωλήνες χαλκού (12%).
Οι ανησυχίες για τις επενδύσεις
«Οι επιπτώσεις στην αγορά ακινήτων, οι οποίες προς το παρόν απορροφώνται σε μεγάλο βαθμό από επενδυτές, ιδιοκτήτες και κατασκευαστές, ενδέχεται να αρχίσουν σταδιακά να αποτυπώνονται στα νέα έργα και στις τιμές των ακινήτων, ιδίως εφόσον διαφανεί ότι οι επιβαρύνσεις θα έχουν διάρκεια που θα επηρεάσει τη μεσοπρόθεσμη αποτίμηση των ακινήτων», αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) σε έκθεσή της για την ελληνική αγορά ακινήτων.
Το «καμπανάκι» της ΤτΕ έρχεται μάλιστα μετά από μία επιτυχημένη χρονιά, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της τράπεζας, το 2021 οι επενδύσεις σε κατοικίες ενισχύθηκαν σημαντικά κατά 26,5%, αν και παρέμειναν σε χαμηλό επίπεδο ως ποσοστό του ΑΕΠ (1,3%). Το 2020 οι επενδύσεις αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 14,6%.
Πιο αναλυτικά, το 2021 οι καθαρές ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα για την αγορά ακινήτων ανήλθαν σε 1,176 δισ. ευρώ (αυξημένες κατά 34,4% σε ετήσια βάση), με τις συναλλαγές μέσω Golden Visa για το 2021 να παρουσιάζουν μικρή αύξηση σε σχέση με το 2020 (10,3% στις άδειες διαμονής που χορηγήθηκαν σε επενδυτές-αγοραστές ακινήτων), παραμένοντας όμως αρκετά μειωμένες σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.
Το «αγκάθι» του πολέμου
Περαιτέρω αύξηση στις τιμές των ακινήτων αναμένεται να φέρει ο πόλεμος στην Ουκρανία, όπως αναφέρει η Alpha Bank σε νέα της έκθεση, ενώ προσθέτει πως ο βαθμός στον οποίο ο πόλεμος θα επηρεάσει την ελληνική αγορά ακινήτων θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από τη διάρκειά του.
«Σε ό,τι αφορά στον τομέα των κατασκευών και την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα, οι συνέπειες των πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία αναμένονται μέσω:
Πρώτον, της ενδεχόμενης αναβολής υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων και άμεσων ξένων επενδύσεων, εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί, εξέλιξη που συμπιέζει μεσοπρόθεσμα την προσφορά κατοικιών.
Δεύτερον, της ανόδου των τιμών των υλικών κατασκευής και του ενεργειακού κόστους και της ενδεχόμενης μετακύλησης μέρους αυτής στις τιμές των κατοικιών.
Τρίτον, σε περίπτωση παρατεταμένης πληθωριστικής πίεσης, μέσω της στροφής των επενδυτών από τις κινητές αξίες στα ακίνητα, προκειμένου να προστατευτούν από τον φόβο ενός ισχυρού πληθωρισμού.
Οι τρεις ανωτέρω παράγοντες μπορεί να επιβραδύνουν, αλλά δύσκολα θα ανακόψουν την ανοδική πορεία της κατασκευαστικής δραστηριότητας, ενώ δρουν μάλλον αυξητικά επί των τιμών των ακινήτων», επισημαίνει η Alpha Bank.
Υψηλές τιμές
Σημαντικές αυξήσεις στις ζητούμενες τιμές πώλησης και ενοικίασης κατοικιών σε όλη τη χώρα καταγράφει η ιστοσελίδα αγγελιών ακινήτων Spitogatos. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών για το 1o τρίμηνο του 2022 -σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο το 2021- σημειώθηκαν στον Νομό Λάρισας (13,7%), Τρικάλων (7,7%) και Λευκάδας (7,5%), και στα Νότια Προάστια της Αθήνας (7%). Αντίστοιχα, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικίας έλαβαν χώρα στα Βόρεια (11,1%) και Ανατολικά Προάστια της Αθήνας (9,3%), στην υπόλοιπη Αττική (9,3%), και στους νομούς Χανίων (7%) και Φθιώτιδας (6,8%).
Παράλληλα, σύμφωνα με τους δείκτες τιμών διαμερισμάτων που δημοσίευσε η ΤτΕ, στην αγορά κατοικιών καταγράφηκε σταδιακή επιτάχυνση των ετήσιων ρυθμών αύξησης. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτιμήσεων που συλλέγονται από τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, το 2021, για τέταρτη συνεχή χρονιά, οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) κατέγραψαν αύξηση κατά 7,1% (4,5% το 2020).
Στα επιμέρους τρίμηνα παρατηρείται σημαντική σταδιακή επιτάχυνση του ετήσιου ρυθμού αύξησης των τιμών (4,5%, 6,5%, 8,3% και 9,1% το α’, β’, γ ‘ και δ’ τρίμηνο αντίστοιχα). Οι τιμές των «νέων» διαμερισμάτων το 2021 αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 7,4%, ελαφρά ενισχυμένο έναντι των «παλαιών» διαμερισμάτων (6,9%). Με διάκριση κατά γεωγραφική περιοχή, οι υψηλότεροι ετήσιοι ρυθμοί αύξησης στις τιμές διαμερισμάτων καταγράφηκαν στην Αθήνα (9,1%) και στη Θεσσαλονίκη (6,9%), ενώ αρκετά ηπιότεροι ήταν οι ρυθμοί αύξησης στις άλλες μεγάλες πόλεις και στις λοιπές ημιαστικές και αγροτικές περιοχές της χώρας (5,4% και 4,6% αντίστοιχα).
Αυξήσεις στα ενοίκια που ξεπερνούν ακόμη και το 50% καταγράφονται στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με έκθεση του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου E-Real Εstates. Στην ίδια έκθεση σημειώνεται ότι όσον αφορά το κέντρο της Αθήνας, όπου καταγράφονται και οι μεγαλύτερες αυξήσεις, οι τιμές ενοικίασης αυξήθηκαν κατά 20%-30% κατά μέσον όρο την τελευταία τριετία. Στις περιοχές εκτός του κέντρου η αντίστοιχη άνοδος εκτιμάται ότι κινήθηκε πέριξ του 10%-15%. Το 2021 η αύξηση των ενοικίων κυμάνθηκε από 3% έως 7%.
Αριστοτέλης Παππάς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr