Σημειώνεται ότι το νέο αυτό καθεστώς προβλέπεται ένεκα της δέσμευσης της χώρας έναντι της Ε.Ε. για την ενεργειακή εξοικονόμηση και μείωση στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τον κτιριακό τομέα στη χώρα.
Όπως τονίζεται, το κόστος της κατασκευής κτιρίων κατηγορίας Α και Α+ είναι κατά 15-20% (και σε πολλές περιπτώσεις πολύ παραπάνω, από 30-60% ανάλογα με τις επιλογές του ιδιοκτήτη), πιο υψηλό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση το νέο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων που έφτιαξε το ΤΕΕ το 2017 και ισχύει από το 2018 υπάρχουν ήδη αυστηρά κριτήρια, που, όπως λένε μηχανικοί που μελετούν κτίρια, αντιμετωπίζουν το κλίμα της χώρας το χειμώνα με όρους Βόρειας Ευρώπης και το καλοκαίρι με όρους Αφρικής. Αυτό μεταφράζεται σε πολύ ενισχυμένες απαιτήσεις θερμομόνωσης, διαπερατότητα κλπ., αλλά κυρίως απόδοσης συστημάτων ψύξης, θέρμανσης και ζεστού νερού χρήσης και, μοιραία αλληλένδετα, υψηλές καταναλώσεις ενέργειας που πρέπει να αντισταθμιστούν με τεχνικά μέσα.
Όπως αναφέρεται, από 1/1/2020, αυξήθηκαν και αυτές οι υψηλές ήδη απαιτήσεις. Για παράδειγμα, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, για να γίνει ένα κτίριο από κατηγορίας Β (όπως σχεδιάζονταν μέχρι το 2019) σε κατηγορία Α ή Α+ πρέπει υποχρεωτικά να κάνει και αυτοπαραγωγή ενέργειας. Αυτό με βάση τη νομοθεσία σημαίνει κυρίως αντλίες θερμότητας, οι οποίες πωλούνται μετ΄ επιτάσεως τα τελευταία 1-2 χρόνια.
Όμως, πολλές φορές ούτε αυτό αρκεί για την επίτευξη της κατηγορίας Α και μοιραία χρειάζεται η εγκατάσταση συστημάτων φωτοβολταϊκών ή μικρών ανεμογεννητριών. Αυτό δεν θα ήταν ιδιαίτερο πρόβλημα αν επιτρέπονταν, αλλά οι δυσκολίες, τυπικές με βάση το νόμο αλλά και ουσιαστικές, είναι πολλές.
Σημειώνεται ότι η κοινοτική νομοθεσία για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια προβλέπει αυτήν την υποχρέωση από 1/1/2021 για όλη την Ευρώπη, αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση, θέλοντας εμπροσθοβαρώς να σπρώξει προς αυτήν την κατεύθυνση έφερε την υποχρέωση ένα χρόνο νωρίτερα.
Σύμφωνα, πάντως, με παράγοντες της αγοράς, πολλοί έσπευσαν να βγάλουν άδειες οικοδομής πριν το τέλος του 2020 καθώς από τις αρχές Ιανουαρίου ισχύει το νέο πλαίσιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, καταγράφηκε αύξηση στην έκδοση οικοδομικών αδειών τους τελευταίους μήνες του έτους, για παράδειγμα τον Οκτώβριο περίπου μόνο κατά 10%.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr