Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός σημείωσε ότι το Κτηματολόγιο και το Δασολόγιο θα έπρεπε να προηγηθούν ώστε να γνωρίζουν οι υποψήφιοι επενδυτές το προφίλ των εκτάσεων, στις οποίες θέλουν να επενδύσουν: «Διαφορετικά, θα συνεχίζουμε το δρόμο της διαφθοράς και του απεριόριστου χρόνου για την ολοκλήρωση ενός έργου», σημείωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι «πρέπει να πάμε σε ηλεκτρονικές διαδικασίες παντού».
Σήμερα, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, Σπύρος Μάμαλης κυρωμένο είναι ποσοστό μικρότερο του 1% των δασικών χαρτών. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι για 22 νομούς έχουν εκπονηθεί και θεωρηθεί οι δασικοί χάρτες αλλά δεν έχουν αναρτηθεί, ώστε να ακολουθήσουν η υποβολή και εκδίκαση των αντιρρήσεων.
Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Συνδέσμου Μελετητών Γεωτεχνικών, Νίκο Χλύκα: «απουσιάζουν τα ποιοτικά κριτήρια για την υλοποίηση του έργου και υπάρχει πιθανότητα να κατακερματιστεί με την υλοποίηση μικροαναθέσεων». Ο ίδιος εκτίμησε ότι η καθυστέρηση στην ανάρτηση των χαρτών οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στο γεγονός ότι η Πολιτεία δυσκολεύεται να έρθει αντιμέτωπη με το πραγματικό πρόβλημα, αυτό των παράνομων αλλαγών χρήσεως γης και των καταπατήσεων, το οποίο είναι εκτεταμένο σε περιοχές όπως η Αττική.
Αναφορικά με το σχέδιο νόμου η βασική ένσταση των εκπροσώπων των φορέων ήταν ότι οι Δασικές Υπηρεσίες και το Δημόσιο δε διαθέτουν κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό αλλά και τα απαραίτητα συστήματα ώστε να «τρέξουν» τη διαδικασία εντός των χρονοδιαγραμμάτων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr