Το χρονικό διάστημα που διανύουμε, επισημαίνει ο κ. Καλλής, είναι το πλέον επίκαιρο για την υλοποίηση έργων διαχείρισης απορριμμάτων, καθώς η Ε.Ε. πιέζει για την απεξάρτηση από την υγειονομική ταφή (ΧΥΤΑ), αλλά λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος ότι η κατάσταση στην Αττική και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, είναι πλέον οριακή. «Η INTRAKAT, προτείνει ως μέθοδο διαχείρισης την πλέον αποτελεσματική και φιλική στο περιβάλλον θερμική επεξεργασία απορριμμάτων με ταυτόχρονη παραγωγή ενέργειας, η οποία έχει εφαρμογή σε περισσότερες από 600 μονάδες παγκοσμίως. Το άνοιγμα στην αγορά είναι μια σκέψη που κυριαρχεί πολύ καιρό στην INTRAKAT καθότι όλοι μας βλέπουμε τα προβλήματα που υπάρχουν από την υπάρχουσα διαχείριση απορριμμάτων. Έτσι, οδηγήθηκε στη στρατηγική συνεργασία με τη SUEZ Environnement, η οποία διαθέτειεκτεταμένη εμπειρία, λειτουργώντας περισσότερες από 50 μονάδες Waste to Energy διεθνώς».
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο κ. Καλλής, αφήνει ανοιχτά τα ενδεχόμενα, η ΙΝΤΡΑΚΑΤ, να επεκτείνει τις δραστηριότητες της και σε αλλα αστικά κέντρα της χώρας μας. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη κ.α.), όπου θα μπορούσαν να κατασκευαστούν 6-7 μεγάλες μονάδες, οι οποίες θα καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών χωρίς κανένα πρόβλημα για το περιβάλλον, δίνοντας έτσι οριστική και αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ιδιαίτερα στην Αθήνα, όπου υφίσταται η τεράστια παραγωγή των 2,5 εκατομμυρίων τόνων ετησίως και ο μοναδικός ΧΥΤΑ στα ’νω Λιόσια είναι ήδη υπερκορεσμένος. Ενδιαφερόμαστε επίσης για τη Θεσσαλονίκη αλλά και για τις μεγάλες πόλεις και περιφέρειες όπου ενδείκνυται η θερμική επεξεργασία. Αξίζει να σημειωθεί πως ο χρονικός ορίζοντας κατασκευής μιας μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης είναι μόλις δύο χρόνια, παρέχοντας έτσι άμεση λύση στην Αθήνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα, η υλοποίησή του όμως εξαρτάται από πολιτική βούληση.
Ο όμιλος της INTRAKAT δραστηριοποιείται σε πολλές χώρες του εξωτερικού, παρέχοντας την εξειδίκευση και την ολοκληρωμένη εμπειρία του, γεγονός που θα έκανε πιθανή την επέκταση της εν λόγω δραστηριότητας της εταιρίας σε άλλες χώρες».
Τέλος, σημειώνεται ότι ο κ. Καλλής θεωρεί πολύ σημαντική παράμετρο την παραγωγή ενέργειας από την εκμετάλλευση των απορριμμάτων. «Η μέθοδος ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων αφενός μεν επιλύει ριζικά, ολοκληρωμένα και άμεσα το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, αφετέρου δε με την παραγωγή ενέργειας συνεισφέρει σημαντικά και σε ένα εξίσου σημαντικό πρόβλημα των μεγαλουπόλεων, ιδιαίτερα σε ώρες αιχμής και μάλιστα από Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας, δηλαδή από το βιοαποικοδομήσιμο κλάσμα των απορριμμάτων. Για παράδειγμα εάν στην Αττική κατασκευασθεί μία μονάδα θερμικής επεξεργασίας 700,000 τόνων απορριμμάτων ετησίως, παράγεται ηλεκτρική ισχύς των 60 MWe, η οποία καλύπτει τις ανάγκες 250.000 κατοίκων ενώ παρέχεται επιπλέον η δυνατότητα τηλεθέρμανσης το χειμώνα (θέρμανση μέσω ατμού) των κατοίκων των γειτονικών πόλεων».
Αλεξάνδρα Τόμπρα
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr