Στην Ελλάδα η μείωση του χρηματιστηριακού πλούτου ήταν της τάξης των 45 δισ. δολαρίων που αντιστοιχεί στο 0,37% περίπου των παγκόσμιων απωλειών αποδεικνύοντας ότι το ελληνικό χρηματιστήριο αποτελεί μια σταγόνα στον παγκόσμιο ωκεανό του κεφαλαίου και του πλούτου.
Η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών, τραπεζικών και χρηματιστηριακών, εκτιμά ότι ενώ η κρίση βρίσκεται στην μέση περίπου είναι πολύ νωρίς ακόμη ώστε να διαμορφωθεί σαφής τάση στα χρηματιστήρια.
Οι απομειώσεις κεφαλαίων δεν έχουν ολοκληρωθεί καθώς έως τώρα έχουν εμφανισθεί ζημίες 450 δισ. δολαρίων έναντι πρόβλεψης του ΔΝΤ για 1 τρισ. δολάρια. Το ερώτημα που ανακύπτει είναι η κρίση θα συνεχισθεί, τον Σεπτέμβριο οπότε και ουσιαστικά θα επανακάμψουν οι επενδυτές, τι μπορεί να συμβεί, οι κεντρικές τράπεζες πως θα δράσουν, τι θα συμβεί με τα εμπορεύματα και το πετρέλαιο , το δολάριο θα ενισχυθεί;
Τα ερωτήματα αυτά πρέπει να απαντηθούν με σαφήνεια ώστε να εκλείψει η αβεβαιότητα που αποτελεί τον κυρίαρχο παράγοντα αποσταθεροποίησης. Πάντως η πλειοψηφία των στελεχών της αγοράς θεωρούν τον Σεπτέμβριο πολύ κρίσιμο μήνα για τη διαμόρφωση επενδυτικής συμπεριφοράς. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά από μια νέα μεγάλη διόρθωση ή ακόμη και απαρχή της σταθεροποίησης στις αγορές.
Π. Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr