Δείτε εδώ τα αποτελέσματα των εισηγμένων.
Παρά την αυξημένη δραστηριότητα (+19,6%) και τα ικανοποιητικά λειτουργικά αποτελέσματα (+8,2%) το πρώτο τρίμηνο του 2008 ήταν το πιο δύσκολο τρίμηνο από πλευράς συγκυριών τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι τράπεζες, η MIG, ο ΟΠΑΠ και τα διυλιστήρια έσωσαν μεν την εικόνα, τα δύσκολα ωστόσο είναι ακόμα μπροστά αφού στο β΄ τρίμηνο της περυσινής χρήσης σημειώθηκε η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών με 3,5 δις ευρώ στην γραμμή των καθαρών κερδών. Τηρουμένων των συνθηκών που επικρατούν στους δύο μήνες (Απρίλιος και Μάιος) του φετινού β τριμήνου η ψαλίδα των απωλειών είναι πιθανότερο να ανοίξει, ενδεχομένως και να ξεπεράσει το 20%, σε σχέση με τις απώλειες της κερδοφορίας του α τριμήνου. Ωστόσο αν τα λειτουργικά αποτελέσματα επιμείνουν να κινούνται σε αυξητικούς ρυθμούς κοντά στο 10% στο β εξάμηνο η ψαλίδα μπορεί να κλείσει.
Παράγοντες που επηρέασαν το τρίμηνο Η γενική εικόνα των αποτελεσμάτων δείχνει μια σχέση κερδοφόρων προς ζημιογόνες εταιρίες 3 προς 1 όταν πέρυσι η αναλογία αυτή ήταν σταθερά σε κάθε τρίμηνο στο 4 προς 1. Ιδιαίτερα αρνητική είναι η εικόνα εντός των ζημιογόνων εταιριών με τις μισές από αυτές να προέρχονται από κέρδη και μεγάλο μέρος να διευρύνει τις περυσινές απώλειες. Αν σε αυτά τα δεδομένα προστεθεί το γεγονός ότι το 25% των εταιριών παρουσίασε κάμψη στην κερδοφορία του τότε είναι προφανές ότι έχουμε να κάνουμε με μια γενικότερη κακή επιχειρηματική περίοδο, τουλάχιστον εντός των συνόρων, η οποία επηρεάστηκε από μια ασυνήθιστα μεγάλη και παρατεταμένη σε διάρκεια λίστα αρνητικών παραγόντων:
-Η ανατίμηση του ευρώ και η σημαντική απόσταση έναντι του δολαρίου επηρέασαν την εξαγωγική δραστηριότητα των εταιριών που έχουν έκθεση σε αγορές εκτός Ευρώπης. Στο κομμάτι των ισοτιμιών αρνητική επίδραση είχαν και οι συναλλαγματικές διαφορές με χώρες κυρίως των Βαλκανίων οι οποίες όμως επιμερίστηκαν και στις καθαρές θέσεις των εταιριών.
- Τα ακριβά καύσιμα λόγω των τιμών του πετρελαίου αύξησαν σημαντικά το κόστος παραγωγής στην Ενέργεια, τις μεταφορές, την βαριά βιομηχανία και τον κλάδο χημικών.
- Οι απεργίες στα λιμάνια και το κλείσιμο της αγοράς την περίοδο της ψήφισης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου αφαίρεσαν ημέρες και όγκους πωλήσεων από την δραστηριότητα του τριμήνου.
- Εποχικοί λόγοι όπως η μετατόπιση της αγοραστικής περιόδου του Πάσχα μείωσαν συγκυριακά το ρυθμό των πωλήσεων σε εταιρίες του λιανικού εμπορίου.
- Η αρνητική χρηματιστηριακή συγκυρία δεν επέτρεψε την υποστήριξη των κερδών από έκτακτους παράγοντες, όπως συνέβη σε μεγάλο βαθμό πέρυσι, όπου η εμφάνιση κερδών από πωλήσεις χρεογράφων, συμμετοχών και παγίων δημιούργησε μεγάλες «ανισορροπίες» και εντυπώσεις στην τελική γραμμή. Επιπλέον οι ζημιογόνες επενδυτικές εταιρίες και οι συμμετοχές σε τράπεζες και εταιρίες holding «κόστισαν» περί τα 100 εκ. ευρώ (5%) στο τελικό αποτέλεσμα.
- Η αδύναμη χρηματιστηριακή αγορά άλλαξε τον προσανατολισμό στους ισολογισμούς των εταιριών αφού η μη αποτελεσματική αντιμετώπιση κάποιων θετικών νέων στο δυσμενές κλίμα του α τριμήνου έδωσε την ευκαιρία στις διοικήσεις πολλών μικρών κυρίως εταιριών να λύσουν φορολογικές εκκρεμότητες, να απαξιώσουν αποθέματα, συμμετοχές, και μη εξυπηρετούμενες απαιτήσεις, να μεγαλώσουν τις προβλέψεις τους και να αυξήσουν τις επενδυτικές τους δαπάνες. Η επιλογή του timing αυτών των κινήσεων εκτιμούμε ότι καθορίστηκε σε μεγάλο βαθμό από τον παράγοντα χρηματιστηριακή απαξίωση.
- Από την άλλη πλευρά τα θετικά έκτακτα αποτελέσματα περιορίστηκαν σε αναπροσαρμογές στην εύλογη αξία των ακινήτων καθώς και σε υπεραξίες στον υπολογισμό των εμπορικών αποθεμάτων.
Διάρθρωση των κερδών
Οι μεγάλες σε κεφαλαιοποίηση εταιρίες εμφανίστηκαν πιο ανθεκτικές σε ότι αφορά την συγκράτηση των απωλειών των κερδών τους κυρίως λόγω της αυξημένης συμμετοχής του κλάδου των τραπεζών. Οι απώλειες στον FTSE-20 συγκρατήθηκαν στο 4,4%, στον FTSE-40 «προσγειώθηκαν» στο -36% ενώ στον FTSE-80 η μείωση έφθασε το 83
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr