Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

Όπως ανέφερε ο κ. Μπρατάκος, οι πρόσφατες αλλαγές στην ηγεσία των ΗΠΑ μεταβάλλουν τα δεδομένα, ωστόσο θα πρέπει να επιδείξουμε αυτοσυγκράτηση για δούμε πόσο πραγματικά θα επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομία, ενώ θύμισε ότι από την πρώτη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ παρατηρήθηκε ότι συχνά «ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοινώνει πράγματα και στη συνέχεια τα παίρνει πίσω».
Στην συνέχεια, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ επεσήμανε ότι «είναι γεγονός ότι έχουμε περάσει σε μια συναλλακτική πρακτική στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία» προσθέτοντας ότι αυτή η πολιτική θα ισχύει τα επόμενα χρόνια. Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία, υπογράμμισε ότι είναι σε πολύ καλή κατάσταση, με ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, μείωση της ανεργίας, αύξηση των ξένων άμεσων επενδύσεων. Εξήγησε ωστόσο, ότι δεν πρέπει να καθησυχάζουμε. «Πρέπει να ξεκινήσουμε να μιλάμε για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι πρέπει να μπουν βάσεις στους βασικούς πυλώνες της οικονομίας μας: τουρισμός, βιομηχανία, βιοτεχνία-χειροτεχνία και γεωργική παραγωγή-κτηνοτροφία. «Η Κρήτη τους έχει σε αφθονία και είναι σε καλή κατάσταση σε όλους αυτούς τομείς», όπως σχολίασε.
Αναφερόμενος στις σχέσεις των Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες τόνισε ότι είναι καλές: είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος πελάτης της χώρας, με τις εξαγωγές στις ΗΠΑ να ανέρχονται σε 1,5 δισ. και τις εισαγωγές σε περίπου 1 δισ. Παραδέχθηκε, όμως, ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης και ότι πρέπει αυτή η σχέση να βελτιωθεί. Ο κ. Μπρατάκος αναφέρθηκε παράλληλα στις νέες τεχνολογίες αιχμής αλλά και την τεχνητή νοημοσύνη, αναλύοντας πόσο πίσω είναι η Ελλάδα, αλλά και Ευρώπη γενικότερα σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αναφερόμενος στον ρόλο που διαδραματίζουν τα τέσσερα επιμελητήρια στην Κρήτη, ο κ. Μπρατάκος είπε ότι έχουν σχέδιο για την ανάπτυξη του νησιού, καθώς και για τις δυνατότητες που υπάρχουν στο νησί για την ανάπτυξη της βιομηχανίας, ιδίως των τροφίμων, αλλά και τα ερευνητικά κέντρα.