Μέχρι τώρα έχει εγγραφεί ζημία ύψους 85 δις δολαρίων ενώ η συνολική ζημία εκτιμάται στα 250 δις δολάρια. Ήδη μεταξύ 20 και 25 Ιανουαρίου θα ανακοινώσει αποτελέσματα χρήσης 2007 η Citigroup και οι ζημίες που θα εγγραφούν στο δ΄ τρίμηνο θα επηρεάσουν καταλυτικά τα τελικά κέρδη τα οποία θα είναι ισχνά.
Μέχρι τις 30 Ιανουαρίουη FED θα έχει προχωρήσει σε επιθετικές μειώσεις των επιτοκίων από το 4,25% στο 3,75%. Δεν αποκλείεται πάντως να υπάρξει έκτακτη σύγκλιση της FED ώστε να τα μειώσει νωρίτερα τα επιτόκια.
Σε αυτό το κλίμα λοιπόν αναμένεται πίεση στα διεθνή χρηματιστήρια και εξ αντανακλάσεως και στο ελληνικό. Οι ξένοι επενδυτές αποκομίζουν αξιόλογα κέρδη από το ελληνικό χρηματιστήριο και ως εκ τούτου θα σπεύσουν να ρευστοποιήσουν.
Οι ελληνικές τράπεζες σύμφωνα με το στέλεχος της Citigroup θα πιεσθεί συν τοις άλλοις και για τον λόγο ότι δεν είναι δυνατό οι αποτιμήσεις ορισμένων τραπεζών στην Ελλάδα να είναι υψηλότερες από αντίστοιχες στην Ευρώπη παρά την μεγάλη διαφορά ενεργητικού.
Η Dexia με ενεργητικό 566 δις ευρώ αποτιμάται χαμηλότερα από την Εθνική η οποία εμφανίζει ενεργητικό 95 δις ευρώ.
Η Skandinaviska διαθέτει ενεργητικό 233 δις ευρώ κια κεφαλαιοποίηση 11,7 δις ευρώ ενώ η Eurobank κεφαλαιοποίηση 12 δις αλλά ενεργητικό 68 δις ευρώ.
Η Πειραιώς θα εμφανίσει ενεργητικό περίπου 45 δις ευρώ κια κεφαλαιοποίηση 8 δις ευρώ όση και η Anglo Irish Bank η οποία όμως διαθέτει ενεργητικό 100 δις ευρώ.
Τέτοιες στρεβλώσεις είναι καταφανείς στην Ευρώπη. Βέβαια οι ελληνικές τράπεζες απολαμβάνουν καλών επιδόσεων για τον λόγω ότι δεν έχουν εκτεθεί στα subprime. Όμως θεωρείται αναπόφευκτο ότι και οι ελληνικές τράπεζες σε μικρότερο βαθμό θα επηρεαστούν καθώς η αύξηση του κόστους δανεισμού θα συμβάλλει έστω και ελεγχόμενα στην μείωση της κερδοφορίας.
Π. Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr