Στη συζήτηση που φιλοξένησε το πρώτο πάνελ της δεύτερης ενότητας ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κύριος Κωνσταντίνος Κυρανάκης, υπογράμμισε ότι «Το 2025 είναι η χρονιά που πρέπει όλοι μας να βάλουμε τους βασικούς κανόνες κυβερνοασφάλειας στην καθημερινότητά μας». Αναφερόμενος στις βέλτιστες πρακτικές κυβερνοασφάλειας, τόνισε ότι είναι ανάγκη -τόσο ως Δημόσιος όσο και ως Ιδιωτικός τομέας- να πάμε σε συστήματα κυβερνοασφάλειας «που επιτρέπουν ευελιξία και εναλλαγή εργαλείων, αλλά με τον μικρότερο δυνατό αριθμό εμπλεκομένων, ώστε να είναι εφικτό να λαμβάνονται άμεσα αποφάσεις σε περιπτώσεις κρίσεων. Είναι σημαντικό να έχεις εμπιστοσύνη στον έναν και μοναδικό συνεργάτη, που θα χειριστεί το θέμα την ώρα της κρίσης», τόνισε σχετικά.
Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημείωσε ότι πλέον τα εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης μπορούν να μας βοηθήσουν να φτιάξουμε προϊόντα, που «κουμπώνουν» πάνω σε μεγάλα Γλωσσικά Μοντέλα, ώστε ο καθένας, ακόμη και εάν δεν έχει γνώσεις κυβερνοασφάλειας, να μπορεί να κάνει αναγνώριση μιας επίθεσης. «Υπάρχουν εργαλεία που με χρήση LLM μπορούν να εντοπίσουν, διαλογικά, τις κρίσιμες απειλές που αφορούν μια εταιρεία στη δεδομένη συγκυρία. Αυτό είναι ένα εργαλείο που δεν το είχε η προηγούμενη γενιά προγραμματιστών ή το Δημόσιο», ανέφερε ο κύριος Κυρανάκης.
Κυβερνοασφάλεια και Υποδομές
Η σταδιακή άνοδος της κυβερνοασφάλειας στην ατζέντα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αποτελεί ένδειξη της σπουδαιότητάς της σε όλο το φάσμα της καθημερινότητας πολιτών και επιχειρήσεων. Το νέο κανονιστικό πλαίσιο και οι απαιτήσεις της NIS 2 βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων στη δεύτερη ενότητα του digital economy forum 2024 που επικεντρώνεται στις προκλήσεις που υπάρχουν στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Καθηγητής Κυβερνοασφάλειας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κύριος Δημήτρης Α. Γκρίτζαλης, ανέφερε πως το μέλλον της Κυβερνοασφάλειας απαιτεί άμεσες ενέργειες για την κάλυψη του ελλείμματος ταλέντου, την αύξηση της ανθεκτικότητας των συστημάτων και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνεργασίας. Η επένδυση στις δεξιότητες και η ενσωμάτωση τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων απειλών, όπως είπε.
Όπως τόνισε στην παρουσίασή του, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές ελλείψεις σε στελέχη Κυβερνοασφάλειας, με τα εκπαιδευτικά προγράμματα να προσπαθούν να καλύψουν το κενό. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι ανάγκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέρχονται σε 883.000 επαγγελματίες, ενώ η έλλειψη κυμαίνεται από 260.000 έως 500.000. Δεν είναι τυχαίο ότι το 32% των οργανισμών και το 59% των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων δηλώνουν αδυναμία κάλυψης θέσεων στον τομέα της Κυβερνοασφάλειας. Την ίδια στιγμή, το 90% των οργανισμών προβλέπει σημαντική αύξηση στον όγκο και το κόστος των κυβερνοεπιθέσεων το 2025, ωστόσο, μόνο το 26% συμμετέχει ενεργά σε εθνικές ή ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες Κυβερνοασφάλειας, γεγονός που υπονομεύει την συλλογική ετοιμότητα. Την ίδια στιγμή, τα προϋπολογισμένα ποσά για την Κυβερνοασφάλεια αυξήθηκαν από 0,7 εκατ. ευρώ το 2022 σε 1,4 εκατ. ευρώ ανά οργανισμό το 2024. Παρά τη γενική αύξηση, το 34% των ΜΜΕ δηλώνουν αδυναμία να ανταποκριθούν στα κόστη συμμόρφωσης με κανονισμούς όπως το NIS2.
Αναλύσεις και Ευρήματα για την Ελλάδα
Η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές ελλείψεις σε στελέχη Κυβερνοασφάλειας, ενώ τα εκπαιδευτικά προγράμματα προσπαθούν να καλύψουν το κενό. Σύμφωνα με την ανάλυση αναγκών του έργου CyberHubs, κυρίαρχοι ρόλοι που απαιτούνται για το διάστημα 2024-2030 είναι: Chief Information Security Officer (CISO), Cybersecurity Implementer, Cyber Incident Responder. Ταυτόχρονα, υπάρχει αυξημένη ανάγκη για τεχνικούς επαγγελματίες που θα ανταποκρίνονται στις εξελιγμένες απειλές και θα διασφαλίζουν τη συμμόρφωση με κανονισμούς. Η Ελλάδα, μέσω προγραμμάτων όπως το CyberHubs, προχωρά στην ενίσχυση δεξιοτήτων Κυβερνοασφάλειας (EQF6–EQF8) και στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου συνεργασίας για την αντιμετώπιση του ελλείμματος ταλέντου. Οι εθνικές πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν ανάλυση αναγκών και εκπαίδευση σε τεχνικούς και κανονιστικούς ρόλους.
Όπως είπε ο κύριος Γκρίτζαλης, οι προβλέψεις για το ψηφιακό μέλλον τονίζουν την ανάγκη προσαρμογής στις ταχύτατες τεχνολογικές αλλαγές. Οι ολοκληρωμένες λύσεις Κυβερνοασφάλειας και η διαρκής επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό είναι κρίσιμες για την προστασία των οργανισμών από τις εξελιγμένες απειλές και τη διασφάλιση της βιώσιμης ψηφιακής ανάπτυξης.
Από την πλευρά του, ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, κύριος Μιχάλης Μπλέτσας, σχολίασε ότι σήμερα χρειάζεται καλύτερη χαρτογράφηση του τοπίου, καθώς οι εταιρείες δεν γνωρίζουν την πραγματική έκθεσή τους σε κινδύνους. Και αυτό -όπως είπε- φαίνεται από τα ίδια τα περιστατικά ασφαλείας, «τα περισσότερα από τα οποία θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί», όπως ανέφερε. «Είναι καλό να αρχίσουν να δημοσιοποιούνται και κάποιες λεπτομέρειες από τα περιστατικά που συμβαίνουν. Δεν χρειάζεται να ονοματίζουμε. Αλλά πρέπει να μπορούμε να μαθαίνουμε όλοι από τις επιθέσεις στους άλλους», προσέθεσε.
«Ένα γραμμάριο πρόληψης είναι πολλά κιλά θεραπείας», τόνισε ο κύριος Μπλέτσας, απαντώντας σε ερώτηση περί του κόστους προσαρμογής στην οδηγία NIS2 και τον εθνικό νόμο 5160, που την έχει ενσωματώσει στο Εθνικό Δίκαιο. Ο επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας σχολίασε μάλιστα ότι είναι μείζονος σημασίας η προσπάθεια να γίνει εδώ, στην Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κυβερνοασφάλειας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr