Μιλώντας, στους αναλυτές, ανέφερε, ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2025 θα ολοκληρωθεί η αύξηση κεφαλαίου των 200 εκατ. ευρώ της AKTOR, προκειμένου να επιταχυνθεί ο μετασχηματισμός του νέου ομίλου που δημιουργήθηκε με στόχο τη διαφοροποίηση στις πηγές εσόδων. Αυτό αποκάλυψε ο πρόεδρος και CEO του ομίλου, κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, κατά τη σημερινή ενημέρωση των αναλυτών.
O Αλέξανδρος Εξάρχου επανέλαβε τους στόχους τα κεφάλαια να διατεθούν για να πραγματοποιηθούν επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ ώστε να επιτύχει το 2025 κύκλο εργασιών ύψους 1,4 δισ. και EBITDA ύψους 184 εκατ. ευρώ και το 2030 κύκλο εργασιών 3,2 δισ. και EBITDA 430 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, τόσο τα ΜΜΕ όσο και στους αναλυτές, ο κ. Εξάρχου περιέγραψε τους κλάδους αλλά και τις περιοχές που εστιάζει για την ανάπτυξή του ο Όμιλος αλλά και στάθηκε στις προοπτικές που ανοίγονται για τον κλάδο κατασκευών κι όχι μόνο στην Ουκρανία, όταν τελειώσει ο πόλεμος.
Ειδικά, με αναφορά στην ωρίμανση της παρουσίας του Ομίλου στη Ρουμανία, όπου ήδη έχει “καταβληθεί το σχετικό entry fee” και έχει συσσωρευτεί γνώση και εμπειρία, ο κ. Εξάρχου δεν έκρυψε ότι υπάρχει ενδιαφέρον, εάν και εφόσον τελειώσει ο πόλεμος για τα έργα ανοικοδόμησης της Ουκρανίας.
Στον κλάδο, γενικά, των κατασκευών, η Aktor θα διεκδικήσει μερίδιο από τα δημόσια έργα προϋπολογισμού 7 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα δημοπρατηθούν το 2025.
Παράλληλα, ο κ. Εξάρχου ανέλυσε επίσης και τη σημασία της διαφοροποίησης των πηγών του Ομίλου, ώστε η συμβολή των κατασκευών από 95% σήμερα στα EBITDA να μειωθεί στο 42% έως το 2023, με τις ΑΠΕ να αυξάνουν το μερίδιο τους στο 30%, τα ακίνητα στο 13%, οι συμμετοχές στο 9% και η διαχείριση εγκαταστάσεων στο 6%. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Αλέξανδρος Εξάρχου εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο όμιλος θα είναι σε θέση να δώσει μέρισμα από το 2026, ήτοι για τη χρήση του 2025.
Απαιτούνται κάποιοι μήνες ώστε να γίνει το spin off, πρόσθεσε. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι στους στόχους του τμήματος των κατασκευών είναι ένας κύκλος εργασιών 1,6 δισ. ευρώ και EBITDA 109 εκατ. το 2025, και 2,9 δισ. και 180 εκατ. το 2030, αντίστοιχα.
Αναφερόμενος, πάντως, στα ζητήματα πληρωμών προς προμηθευτές ο κ. Εξάρχου τόνισε ότι υπάρχει, σε σχέση με πέρυσι το Νοέμβριο μια σχετική βελτίωση. Εστίασε, δε, και στα ζητήματα με τις καθυστερήσεις μεταφοράς πόρων από το δημόσιο για έργα αλλά και στα ζητήματα με τις ελλιπείς μελέτες, την αρχαιολογία, αλλά και σε ζητήματα με τις προκηρύξεις που δημιουργούν ζητήματα. Προανήγγειλε δε, σε συνέχεια των ανακοινώσεων της Τρίτης την προώθηση ενός πληροφοριακού συστήματος παρακολούθησης των αναγκών των έργων αλλά και των “εισροών” που απαιτούν ώστε σε πραγματικό χρόνο να γίνεται η σχετική αξιολόγηση και να απομειωθούν οι καθυστερήσεις και τα σχετικά ζητήματα. γι αυτό άλλωστε για το ‘χτίσιμο’ του σχετικού προσωπικου ο Όμιλος δημιουργεί ένα εκτενές πρόγραμμα υποτροφιών για στελέχη που θα θωρακίσουν την εταιρεία το επόμενο διάστημα και σε αυτόν τον τομέα των προβλεψεων και της βελτιστοποίησης στην υλοποίηση των έργων.
Πρόκειται για τη λειτουργία των συστημάτων SAP και Primavera με τα οποία ο όμιλος θα μπορεί να δίνει προσφορές με μεγάλη ακρίβεια και να γίνεται καλύτερη διαχείριση πόρων (ανθρωπίνων και υλικών). Ουσιαστικά θα μεγιστοποιηθεί το cost control, μειώνοντας τον κίνδυνο one off κόστους λόγω claims, απαραίτητο για την προστασία του PNL ενός έργου.
Οι ΑΠΕ
“Στα ΑΠΕ θα κάνουμε ανακοινώσεις” τόνισε ο κ. Εξάρχου σημειώνοντας ότι αναζητούν, μεταξύ άλλων και ώριμα έργα. Σε σχέση με την αντλησιοταμίευση ανέφερε, πάντως, ότι η εταιρεία έχει διασφαλίσει άδειες, αυτήν την ώρα. Προσδιόρισε, δε, ως ρεαλιστικό το στόχο για 700 MW εγκατεστημένης ισχύος το αμέσως επόμενο διάστημα, από το συνολικό στόχο των 1,5 GW, περίπου, που έχει τεθεί.
Αναλυτικά, με βάση όσα ανέφερε το πρωί της Τετάρτης, ο κ. Εξάρχου στους αναλυτές, από τα τέλη της δεκαετίας και μετά, προβλέπονται ακόμη μεγαλύτερες επενδύσεις για έργα συνολικής ισχύος 2,8 GW, όπου περιλαμβάνονται και πέντε μεγάλα έργα αντλησιοταμίευσης (1,5 GW). Τα έργα αντλησιοταμίευσης, όπως είπε, θα αναπτυχθούν από κοινού με άλλον παίκτη της αγοράς, με ένα κόστος επένδυσης που θα κυμανθεί στο 1,5 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, μιλώντας στα ΜΜΕ, το βράδυ της Τετάρτης, ο κ, Εξάρχου ανέφερε ότι η αγορά “κινείται” με τιμές, βέβαια, συχνά, ανεβασμένες, ειδικά για έργα ΑΠΕ που συνοδεύονται από “ταρίφες”, δηλαδή εγγυημένες τιμές, και ενδιαφέρουν σημαντικά τον Όμιλο, που σε αυτη τη φάση αναζητά ροές. Ουσιαστικά το άμεσο ενδιαφέρον αφορά έργα, πιυ έχουν είτε όρους σύνδεσης, ήδη, ή διαθέτουν άμεσο ορίζοντα ότι θα τους λάβουν. “Έρχονται προτάσεις και από άλλες χώρες” ανέφερε ο κ. Εξάρχου αλλά ας δούμε τα εδώ, σε πρώτη φάση, μετά τη Ρουμανία και βλέπουμε για άλλες χώρες” προσέθεσε ο κ. Εξάρχου μιλώντας στα ΜΜΕ δίνοντας τον τόνο των επόμενων βημάτων.
Να σημειωθεί ότι με βάση τις ανακοινώσεις της Τρίτης για την νέα πορεία του Ομίλου Aktor η θυγατρική, η Aktor Ανανεώσιμες, θα προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους 1,4 δισ. ευρώ για έργα ΑΠΕ ισχύος 1.300 MW, έως το τέλος του 2027, μέσα από την υλοποίηση υφιστάμενων συμφωνιών για εξαγορά και κατασκευή έργων ΑΠΕ αθροιστικής ισχύος 912 MW, καθώς και από την εξαγορά περαιτέρω χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, συνολικής ισχύος 390 MW, που είναι υπό διερεύνηση σήμερα.
Επιπλέον, με ορίζοντα υλοποίησης μετά το 2028, η εταιρεία θα ωριμάσει υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο ενεργειακών έργων ισχύος 1.300 MW, καθώς και επιπρόσθετο χαρτοφυλάκιο 1.500 MW που θα αφορά αποθήκευση ενέργειας μέσα από αντλησιοταμίευση. Εδώ ο στόχος είναι για EBITDA 22 εκατ. ευρώ το 2025 και 130 εκατ. το 2030, ενώ θα αποτελεί τον δεύτερο τη τάξει κλάδο του ομίλου, με συνεισφορά στα EBITDA στο 30% έως το τέλος της δεκαετίας.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα όσα ανέφερε επίσης χθες ο κ. Εξάρχου μιλώντας σε αναλυτές ο Όμιλος εστιάζει σε έργα με εσωτερική απόδοση (IRR) της τάξης του 9%. Κι αυτό την ώρα που στις προβλέψεις έχουν ενσωματωθεί σενάρια για περικοπές της τάξης του 9% τον χρόνο για τα φωτοβολταϊκά και 4% για τα αιολικά.
Συνολικά η εταιρεία προσβλέπει σε ένα χαρτοφυλάκιο εν λειτουργία έργων συνολικής ισχύος 500 MW στο τέλος του 2025, με τις ΑΠΕ να συνεισφέρουν στο EBITDA του επόμενου χρόνου 22 εκατ. ευρώ. Τα ποσά αυτά αναμένεται να εξαπλασιαστούν στα 130 εκατ. ευρώ το 2030.
Να σημειωθεί ότι στις ΑΠΕ ο Όμιλος Aktor έχει με τη ΔEΗ στρατηγική συμφωνία. Σε πρώτη φάση, η συμφωνία αφορά ένα ώριμο χαρτοφυλάκιο αιολικών πάρκων ισχύος 164 MW, ωστόσο σε δεύτερη φάση, προβλέπεται η από κοινού ανάπτυξη μιας δεξαμενής έργων 1,6 GW, εκ των οποίων τα 276 MW βρίσκονται υπό ανάπτυξη και αναμένεται να εξασφαλίσουν όρους σύνδεσης την περίοδο 2026-2027. Τα δε υπόλοιπα 1,3 GW είναι σε αρχικό στάδιο και ανήκουν στη κατηγορία των πιο μακροπρόθεσμων έργων.
Τα σχέδια στους άλλους τομείς
Παράλληλα, με βάση τον κ. Eξάρχου, ο Όμιλος εστιάζει στην ενοικίαση κατοικιών, και ειδικότερα σε αυτό που καλείται "προσιτή κατοικία". Όπως ανέφερε ο Αλέξανδρος Εξάρχου υπάρχει ενδιαφέρον για την απόκτηση, ανακαίνιση – και όχι την ανάπτυξη εκ του μηδενός – μικρών διαμερισμάτων σε περιοχές όπου υπάρχουν ανάγκες στέγασης, ενώ έχουν εντοπιστεί κάποιες από αυτές.
«Η αγορά αυτή έχει προοπτική, σκοπός είναι να ενοικιάζουμε τα διαμερίσματα γρήγορα και με καλό μίσθωμα», τόνισε στα ΜΜΕ, επαναλαμβάνοντας ότι τα ακίνητα θα πρέπει να έχουν απόδοση 7%. Να σημειωθεί ότι μικρό ποσοστό κατοικιών επί του συνόλου των assets περιλαμβάνεται και στο πακέτο των 56 ακινήτων που εξαγοράζονται από την Prodea, έναντι 600 εκατομμυρίων ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος για το EBITDA είναι να φτάσει το 2025 τα 40 εκατ. και το 2030 τα 55 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Τα κεφάλαια για την επένδυση θα προέλθουν κατά 90% από δανεισμό και κατά 10% από ίδια κεφάλαια. Η συνεισφορά της εταιρείας στα EBITDA της Aktor θα ανέλθει το 2030 σε 13%.
Παράλληλα, η εταιρεία στοχεύει να επεκταθεί και στην ανάπτυξη κτιρίων κατοικιών προσωπικού τουριστικών εγκαταστάσεων, έχοντας ήδη στο χαρτοφυλάκιό της δύο παρόμοιες αναπτύξεις στη Μύκονο. «Μας ενδιαφέρει να επεκταθούμε σε αυτόν τον κλάδο στη Μύκονο, την Πάρο και αλλού», πρόσθεσε ο κ. Εξάρχου.
Οι παραχωρήσεις
Παράλληλα ο επικεφαλής της Aktor ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι ο Όμιλος βρίσκεται σε συζητήσεις για την εξαγορά συμμετοχής σε δύο ώριμες παραχωρήσεις, εκ των οποίων η μία οδικού έργου, με στόχο τη σταθερή εισροή εσόδων, στην οποία στοχεύει άλλωστε και με το άνοιγμα στο real estate, περιορίζοντας τις επιπτώσεις από την κυκλικότητα της κατασκευαστικής δραστηριότητας. Ο κ. Εξάρχου απέκλεισε από αυτές τις περιπτώσεις την Αττική Οδό.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μας ενδιαφέρουν οι παραχωρήσεις», ανέφερε νωρίτερα στους αναλυτές χαρακτηριστικά ο κ. Εξάρχου. «Το πρόβλημα είναι ότι αρχίζουν να αποδίδουν όταν ολοκληρωθεί το έργο, ενώ μέχρι τότε δεν υπάρχει καμία βελτίωση στα EBITDA και στις ροές».
Παράλληλα σε σχέση με την Aktor Facility Management, ο όμιλος προσβλέπει σε μερίδιο 30% του κλάδου διαχείρισης εγκαταστάσεων, διεκδικώντας και μεγάλα έργα τρίτων. Μέχρι τώρα έχει συμφωνηθεί η εξαγορά της Oceanic Security, ενώ βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση της εξαγοράς επιχείρησης υπηρεσιών σίτισης, με capex για τις εξαγορές 21 εκατομμύρια ευρώ και στόχο EBITDA 25 εκατ. το 2030.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr