Αν και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν έχει δικαιοδοσία ως προς τον προσδιορισμό των τιμών κατά την εισαγωγή των εταιρειών στο ΧΑ, εντούτοις η κακή πορεία των νέων εκδόσεων αποτέλεσε την αφορμή. Ο προβληματισμός γεννήθηκε από την υποχώρηση της τιμής της μετοχής της Αεροπορίας Αιγαίου, αλλά κορυφώθηκε μετά την κάθετη πτώση κατά 25% της Τέρνα Ενεργειακής.
Το θέμα έχει προβληματίσει και τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου, η οποία φιλοδοξεί να εισαχθούν στην Νέα Αγορά που δημιούργησε (Εναλλακτική Αγορά ή ΕΝΑ), εταιρείες με λογικές αποτιμήσεις για να κερδίσει και να ευχαριστηθεί το επενδυτικό κοινό.
Κατά την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, οι θεσμικοί επενδυτές είναι βασικοί υπεύθυνοι, καθώς συμμετέχουν στη διαδικασία υποβολής προσφορών και δίνουν τιμές, προκειμένου να οριστεί η τιμή διάθεσης των μετοχών κατά τη δημίσα εγγραφή. Το αποτέλεσμα είναι και το ευρύ επενδυτικό κοινό να αγοράζει τις μετοχές σε υψηλές τιμές. Όμως στη συνέχεια, όταν οι μετοχές εισάγονται στο ΧΑ, οι τιμές πέφτουν.
Έτσι, δημιουργείται κακό προηγούμενο και δυσπιστία στο ευρώ επενδυτικό κοινό για το χρηματιστήριο.
Η πραγματική πάντως αλήθεια είναι κάπως διαφορετική. Το παιχνίδι, όπως λένε στελέχηπιστωτικών ιδρυμάτων, παίζεται από τις τράπεζες, ελληνικές και ξένες που συμμετέχουν στην αναδοχή και έχουν αναλάβει να πουλήσουν τις μετοχές των εταιρειών στο επενδυτικό κοινό.
Στην πράξη οι ξένες επενδυτικές τράπεζες ελέγχουν το παιχνίδι καθώς αυτές αναλαμβάνουν να πουλήσουν και το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών. Μετά ακολουθούν οι ελληνικές τράπεζες για λόγους ανταγωνισμού. Οι έλληνες θεσμικοί, είναι τα «θύματα». Εξαρτώμενοι από τις μητρικές τους τράπεζες, αναγκάζονται να δώσουν υψηλές τιμές για να πάρουν οι τράπεζες μεγαλύτερες προμήθειες, αλλά και για να προσφέρουν στις μητρικές τους τράπεζες ένα είδος γοήτρου, δηλαδή ότι και έχουν την οικονομική ισχύ να διαθέσουν τις μετοχές στις τιμές που «ορίζουν» οι ξένοι.
Στην περίπτωση της Τέρνα Ενεργειακής, που έκανε την μεγαλυτερη έκδοση 300 εκατ. ευρώ το 65% των μετοχών διατέθηκε από την UBS και τα υπόλοιπα από τις ελληνικές τράπεζες Alpha, Eurobank και Πειραιώς.
Πάντως οι συστάσεις φαίνεται να έπιασαν τόπο στην περίπτωση της Pasal Development, καθώς η τιμή διάθεσης ορίστηκε στα 6 ευρώ, δηλαδή στο χαμηλό όριο του εύρους τιμών 6-7 ευρώ ανά μετοχή.
Α.Ω.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr