Το βραβείο παρέλαβαν εκ μέρους του ΕΚ ATHENA, η Καθηγήτρια Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών & Πολυτεχνείου Δανίας, Πρόεδρος Παγκόσμιας Επιστημονικής Ένωσης Οικονομολόγων του Περιβάλλοντος, Πρόεδρος United Nations SDSN Global Climate Hub, Φοίβη Κουντούρη και εκ μέρους του ΤΑΙΠΕΔ, η Διευθύντρια Βιώσιμης Ανάπτυξης, ESG και Κλιματικής Αλλαγή, Μαρία Χρησταντώνη.
Ο επιταχυντής «ΜΕΝΑ MARITIME ACCELERATOR» αποτελεί μία πολυσυμμετοχική σύμπραξη, στην οποία συμμετέχουν φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ιδιωτικοί οργανισμοί, μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί και ακαδημαϊκά ιδρύματα. Στόχος του είναι η επιτάχυνση του πράσινου μετασχηματισμού της ναυτιλιακής και λιμενικής βιομηχανίας, μέσα από την υποστήριξη και ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων που θα παρέχουν καινοτόμες και βιώσιμες εμπορικές λύσεις, υποστηρίζοντας τη μετάβασή της στην Κλιματική Ουδετερότητα και Ανθεκτικότητα.
Τον επιταχυντή διευθύνουν το Ερευνητικό κέντρο ΑΘΗΝΑ και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου ενώ το ΤΑΙΠΕΔ συμμετέχει από τον Δεκέμβριο του 2022 ως εταίρος στο πρόγραμμα, με κύριο στόχο τη διασύνδεση λιμένων και μαρίνων με τις νεοφυείς επιχειρήσεις του προγράμματος που επιλέχθηκαν από όλο τον κόσμο.
Επιπλέον, μέσα στο 2023, το ΤΑΙΠΕΔ, σε συνεργασία με το ΕΚ ATHENA και το δίκτυο «MENA Maritime Accelerator», σχεδίασαν και υλοποίησαν με επιτυχία 4 εξειδικευμένα σεμινάρια που απευθύνονταν στο διοικητικό και επιχειρησιακό προσωπικό λιμένων και μαρίνων της χώρας σε θεματικές ενότητες που σχετίζονται με τη βιώσιμη ανάπτυξη/κριτήρια ESG και οι ίδιοι συμμετέχοντες είχαν αναγνωρίσει ως ουσιαστικές, μέσω ηλεκτρονικής έρευνας που προηγήθηκε του εισαγωγικού εργαστηρίου του MENA και επικυρώθηκαν κατά τη διάρκειά του.
Η Διευθύντρια Βιώσιμης Ανάπτυξης, ESG και Κλιματικής Αλλαγή, Μαρία Χρησταντώνη, κατά την παραλαβή του βραβείου δήλωσε: «Μέσα από αυτή τη συνεργασία αποδεικνύουμε τη στρατηγική στόχευση του ΤΑΙΠΕΔ, όπως αποτυπώνεται και στην Πολιτική Βιώσιμης Ανάπτυξης/ESG του Ταμείου, για προώθηση της πράσινης καινοτομίας και τεχνολογίας η οποία αποτελεί κλειδί για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενώ δημιουργεί παράλληλα αξία τόσο για τις ίδιες τις εταιρείες που εφαρμόζουν καινοτόμες λύσεις αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες. Το ΤΑΙΠΕΔ, μέσω του MENA Maritime Accelerator, ενίσχυσε τη συνδεσιμότητα όλων των Οργανισμών λιμένων του χαρτοφυλακίου του με τον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης, με απώτερο στόχο την προώθηση πιλοτικών εφαρμογών, ενώ μέσα από τον διευρυμένο αναπτυξιακό του ρόλο μπορεί να λειτουργήσει ως διεπαφή αλλά και επιταχυντής για την επίτευξη συστημικής καινοτομίας και την προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων. Ευχαριστώ θερμά τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ για το σαφές όραμα που έχουν προς τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ομάδα έργου και όλους τους συναδέλφους που συμμετείχαν ενεργά σε αυτή την προσπάθεια, όλους τους εταίρους του προγράμματος, τους ομιλητές των σεμιναρίων και φυσικά τις εταιρείες του χαρτοφυλακίου μας και μη, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας».
Η Καθηγήτρια Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών & Πολυτεχνείου Δανίας, Πρόεδρος Παγκόσμιας Επιστημονικής Ένωσης Οικονομολόγων του Περιβαλλοντος, Πρόεδρος United Nations SDSN Global Climate Hub, Φοίβη Κουντούρη, δήλωσε: «Είναι εξαιρετικά σημαντικό για τον επιταχυντή, ο οποίος αρχικά χρηματοδοτήθηκε από το EIT Climate KΙC, που μπόρεσε να μετασχηματιστεί και να έχει την δική του, ιδιωτική χρηματοδότηση. Αυτή τη στιγμή χρηματοδοτεί, καθηγηθεί και εκπαιδεύει start ups που παράγουν τεχνολογικές και χρηματοοικονομικές λύσεις που αφορούν την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση στον τομέα της ναυτιλίας, των λιμανιών και των λιμένων. Ιδρυτικά Μέλη του προγράμματος είναι το Sustainable Development Unit στο "Athena" Research and Innovation Center, Cyprus University of Technology Chrysalis LEAP, Cyprus Energy Agency και Cleantech Bulgaria. Το σημαντικό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι η βιωσιμότητα είναι διεπιστημονική. Κανένα πρόβλημα μετάβασης στη πράσινη και ψηφιακή εποχή δεν μπορεί να λυθεί μέσα από μια μόνο επιστήμη. Αυτή η μετάβαση είναι δύσκολη και απαιτητική και πρέπει να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα σε σχέση με το ποσό μεγάλος είναι ο μετασχηματισμός που χρειαζόμαστε. Κανένας στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί εαν δεν μετρηθεί αποτελεσματικά, για αυτό και είναι σημαντικό να αναπτύξουμε τα κατάλληλα εργαλεία μέτρησης των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης σε πολλαπλά επίπεδα, σε εθνικό, περιφερειακό, τοπικό και εταιρικό».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr