Να σημειωθεί ότι, όπως ανακοινώθηκε, η Tetra Pak, με παρουσία σε περισσότερες από 160 χώρες και με περισσότερους από 25.000 εργαζομένους σε όλο τον κόσμo, είχε μια πρόσφατη διάκριση, ως European Climate Leader 2023 από τους The Financial Times.
Μάλιστα, όπως τονίστηκε, “δίνει έμφαση σε δράσεις και στρατηγικές συνεργασίες στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων και της κυκλικής οικονομίας”. Ειδικά, στη συνάντηση το πρωί της Δευτέρας με ελληνικά ΜΜΕ, ο κύριος Βασίλης Τσανός, Key Account Director της Tetra Pak, περιέγραψε το όραμα της Tetra Pak, τη συμβολή στην κυκλική οικονομία και την πρωτοβουλία “Go Nature Go Carton”, για τη δημιουργία ακόμα πιο βιώσιμων, χάρτινων συσκευασιών.
“Οι συσκευασίες αυτές αποτελούνται από φυτικά υλικά, είναι πλήρως ανανεώσιμες, ανακυκλώσιμες και με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα. Η Tetra Pak ενισχύει την ανακύκλωση καθώς δημιουργεί χάρτινες συσκευασίες σχεδιασμένες για να ανακυκλώνονται. Αποτελούνται από ανανεώσιμα υλικά, όπως το χαρτί, σε ποσοστό κατά μέσο όρο 70%, που προέρχεται από ξύλο από υπεύθυνα αναπτυσσόμενα δάση” ανέφερε και συμπλήρωσε λέγοντας:
“Την προσήλωσή στην καινοτομία και τη δέσμευσή της Tetra Pak για χρήση 10% ανακυκλωμένου πλαστικού στις χάρτινες συσκευασίες της μέχρι το 2025, συμπληρώνει η εισαγωγή των μη αποσπώμενων καπακιών στις συσκευασίες, που μειώνουν τα απορρίμματα, καθώς ανακυκλώνονται μαζί με τη συσκευασία.”
Για την Tetra Pak, η συνεργασία για την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών και την ενίσχυση της συλλογής και ανακύκλωσης των χάρτινων συσκευασιών είναι αναγκαία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε.
Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε, η Tetra Pak, έτσι, συμβάλλει σε βιώσιμα, ανθεκτικά και ασφαλή συστήματα τροφίμων μέσω της μείωσης των αποβλήτων και της σπατάλης τροφίμων. Χάρη στην ασηπτική τεχνολογία και επεξεργασία των χάρτινων συσκευασιών Tetra Pak, το περιεχόμενο της συσκευασίας προστατεύεται έως και 12 μήνες, χωρίς την ανάγκη χρήσης συντηρητικών ή ψύξης, ενώ παράλληλα απομακρύνονται οι μικροοργανισμοί και τα βακτήρια από τις συσκευασίες.
Σύμφωνα με την εταιρεία, στην Ελλάδα, για την επίτευξη αυτού του στόχου, συνεργάζεται με την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και το εργοστάσιο ανακύκλωσης της LM Eco.
Υπενθυμίζεται, ότι η εταιρεία είναι και μέτοχος στην Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης που διαχειρίζεται το δίκτυο των μπλε κάδων ανακύκλωσης και τα οχήματα συλλογής των ανακυκλώσιμων υλικών. Καλύπτει το 96% της χώρας, συνεισφέροντας σημαντικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς «αποφεύγονται εκπομπές 1.44 εκατομμυρίων τόνων ισοδύναμου CO2», όπως επισημαίνει ο κύριος Ραζής, Γενικός Διευθυντής της ΕΕΑΑ.
Όπως σημείωσε, ειδικά, η ΕΕΑΑ κάλυψε πλήρως τους στόχους και τη νομική υποχρέωση των συμβεβλημένων επιχειρήσεων, με επίτευξη 518 χιλιάδων τόνων έναντι υποχρέωσης 276 χιλιάδων τόνων, δηλαδή κάλυψη του στόχου κατά 188%. Παράλληλα, η ΕΕΑΑ ανακύκλωσε 53.000 τόνους ανακυκλώσιμων υλικών (όχι συσκευασίες, κυρίως χαρτί εντύπων), που αν και δεν περιλαμβάνονται στη νομική της υποχρέωση, συνεισφέρουν στην επίτευξη των στόχων της, που αφορούν στην Κεντρική, Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση.
Επιπλέον, όπως είπε η ΕΕΑΑ δίνει έμφαση στη χωριστή συλλογή γυάλινων συσκευασιών και έτσι έχουν τοποθετηθεί περισσότεροι από 10.500 μπλε κώδωνες για την εξυπηρέτηση 23.000 επιχειρήσεων HORECA.
Το νέο εργοστάσιο
Στο μεταξύ, ένα νέο εργοστάσιο ανακύκλωσης της LM Eco, έχει ενταχθεί στο δυναμικό της χώρας εισφέροντας στην ενίσχυση δράσεων κυκλικής οικονομίας. Όπως, αναφέρθηκε είναι η πρώτη μονάδα ανακύκλωσης με εξειδίκευση στην ανακύκλωση χάρτινων συσκευασιών υγρών τροφίμων στην Ελλάδα. Μέσω της ανακύκλωσης και της μετατροπής τους σε νέα υλικά και προϊόντα με πολλές εφαρμογές στην καθημερινότητα, η LM Eco δίνει νέα «ζωή» στις χάρτινες συσκευασίες, αλλά και σε υλικά πολυαλουμινίου και λευκοσίδηρου.
«Η LM ECO ανακυκλώνει το 100% των συσκευασιών που παραλαμβάνεται από τα Κέντρα Διαλογής. Το 2021 και το 2022 ανακυκλώθηκαν 2.200 τόνοι χάρτινων συσκευασιών υγρών τροφίμων», δήλωσε ο κύριος Πουρδαλάς, ιδιοκτήτης του Εργοστασίου.
«Για το αρχικό στάδιο στο οποίο βρισκόμαστε πάμε πολύ καλά και είμαστε ευχαριστημένοι, πλην όμως θέλουμε αναμφίβολα να μεγαλώσουμε. Στόχος μας είναι όχι μόνο να αναπτυχθούμε περαιτέρω εντός Ελλάδας, αλλά παράλληλα να προχωρήσουμε και σε εξαγωγές» αναφέραν οι Λάμπρος Πουρδαλάς και Θωμάς Τσιγγενές που τρέχουν το όλο Project κάνοντας λόγο για προϊόντα κυκλικής οικονομίας (πολυαλουμίνιο) που αξιοποιούνται στη συνέχεια για οικοδομές και μονώσεις σε Σαντορίνη και Μύκονο, αλλά και άλλες παράλιες περιοχές.
Γιώργος ΑλεξάκηςΔείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr