Ειδικότερα, ο ίδιος μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, τόνισε ότι οι συζητήσεις σχετικά με τις επικείμενες δεύτερες εκλογές, έχουν να κάνουν είτε με το ότι πρέπει να εκπροσωπηθούν και άλλες φωνές στη Βουλή ή με το τι θα γίνει με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την ώρα που το κύριο ζητούμενο των εκλογών είναι να προκύψει η συγκρότηση κυβέρνησης.
Όσον αφορά στην ελληνική οικονομία, επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια έχει κάνει «πραγματικά σημαντική πρόοδο και η σημαντική πρόοδος έγινε και στον τομέα του δημοσίου χρέους» ο κ. Τσακλόγλου υπογράμμισε ότι το στοίχημα είναι πολύ μεγάλο και πως τουλάχιστον για τον ίδιο «η απάντηση στο στοίχημα αυτό είναι προφανής».
«Δηλαδή, οι αγορές βλέπουν ότι το χρέος, για παράδειγμα μετά το τέλος των μέτρων για την πανδημία μειώθηκε θεαματικά και αυτή φαίνεται να είναι η προοπτική για τα αμέσως επόμενα χρόνια. Υπάρχουν δύο κομμάτια, το ένα είναι το ουσιαστικό, το άλλο είναι το τυπικό. Το ουσιαστικό είναι να έχουμε φθηνό κόστος δανεισμού τόσο για τον δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό ήδη οι αγορές το προεξοφλούν. Δηλαδή, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δανείζεται παρότι δεν έχει την επενδυτική βαθμίδα και τυπικά δανείζεται με όρους οι οποίοι είναι καλύτεροι από αυτούς με τους οποίους δανείζεται η Ιταλία, η οποία έχει την επενδυτική βαθμίδα. Δηλαδή οι αγορές ήδη έχουν εξοφλήσει ότι αυτό θα γίνει για την Ελλάδα στα αμέσως επόμενα χρόνια βλέποντας τις οικονομικές και τις πολιτικές εξελίξεις που έχουν μπροστά τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακλόγκλου.
Τέλος, ερωτηθείς γιατί ο κ. Μητσοτάκης, αλλάζοντας τον εκλογικό νόμο δεν επανέφερε το προηγούμενο πιο ενισχυμένo σύστημα, αντιμετωπίζοντας τώρα τον κίνδυνο να μην πετύχει αυτοδυναμία εάν περάσουν το κατώφλι της Βουλής περισσότερα κόμματα στις επόμενες εκλογές, ο κ. Τσακλόγλου εξέφρασε την άποψη, ότι ήταν πάρα πολύ καλή η αλλαγή την οποία έκανε.
«Έχουμε δύο πράγματα. Θέλουμε να έχουμε ισχυρές κυβερνήσεις, αλλά από την άλλη μεριά αυτή η ισχυρή κυβέρνηση, η επιδότηση την οποία παίρνει, δεν μπορεί να είναι άσχετη από την απόδοσή της. Βεβαίως και υπάρχει επιδότηση και μάλιστα στο μάξιμουμ της είναι η ίδια με αυτήν την επιδότηση που είχαμε προηγουμένως. Αλλά προηγουμένως για παράδειγμα, ένα κόμμα με 25% να ερχόταν πρώτο, έπαιρνε 50 έδρες παραπάνω. Τώρα αυτό το οποίο παίρνει είναι κάτι το πολύ χαμηλότερο, γύρω στις 20 έδρες αν θυμάμαι καλά και σταδιακά φτάνει μέχρι τις 50» επισήμανε, καταλήγοντας, ότι πράγματι ο κίνδυνος της μη αυτοδυναμίας είναι υπαρκτός, αλλά και ότι πρέπει να καταλάβουν οι Έλληνες πολίτες πως οι επόμενες εκλογές γίνονται για να υπάρξει κυβέρνηση στην χώρα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr