Ουσιαστικά η εταιρεία, που ήδη έχει εκδώσει ένα ομόλογο ύψους 300 εκ. ευρώ βάζει «πλώρη» για να ξεπεράσει σε αποτίμηση τα 10 δισεκ.,την επόμενη 5ετία ενώ ήδη «βλέπει» νέους πυλώνες στην εν γένει δράση της να εμπλουτίζουν το χαρτοφυλάκιο προϊόντων της και βέβαια να «αυγατίζουν» το ταμείο της.
Με άλλα λόγια το πρώτο ελληνικό unicorn - μονόκερος δηλαδή start up με αξία άνω του 1 δισεκ. - , στοχεύει πλέον - έχοντας διανύσει το 1/3 της απόστασης- να γίνει μέσα στην επόμενη πενταετία decacorn, δηλαδή startup αποτίμηση άνω των 10 δισ.
Στα σχέδια του Ιδρυτή της και CEO Βύρωνα Νικολαΐδη περιλαμβάνονται εξαγορές πολύ σημαντικών εταιρειών στην παγκόσμια αγορά της πιστοποίησης οργανισμών, που είναι μια από τις βασικές δραστηριότητες της εταιρείας PeopleCert.
Συγκεκριμένα η εταιρεία, την οποία ίδρυσε ο Βύρων Νικολαΐδης, το 2000, εμφανίζει ετησίως, κατά την τελευταία δεκαετία, σταθερά ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης, σε ποσοστό περίπου 40%. Μάλιστα σημείωσε τη χρονιά που πέρασε (με βάση τα αποτελέσματα εννεάμηνου) ιστορικά επίπεδα αύξησης όλων των μεγεθών της. Καταγράφει, δε, σε στερλίνες όπου ενοποιημένα πλέον αποτιμώνται τα μεγέθη της.
Έτσι παρουσιάζει:
- Αύξηση κύκλου εργασιών 40,7%, σε σχέση με το εννεάμηνο του 2021, περίπου στα £81 εκ.Κέρδη προ Φόρων και Αποσβέσεων (EBITDA £53,7 εκ.)
Μάλιστα, το εννεάμηνο του 2022 ήταν ιστορικά το καλύτερο σε έσοδα και σε όγκο εξετάσεων, που αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες δραστηριοτήτων της.
Επίσης, η πρόβλεψη που έχει καταθέσει στον προϋπολογισμό για το 2022 είναι για τζίρο στα 111.7 εκατ. στερλίνες, από 29,8 εκατ, το 2021, με τους οίκους, που παρακολουθούν τις αποδόσεις του ομολόγου και την ίδια την εταιρεία, δηλαδή, τις Fitch, S&P, Moody's να βλέπουν τις πωλήσεις στα 100-120 εκ. Η., δε, εκτίμηση κερδών EBITDA στον προϋπολογισμό είναι για 74, 1 εκατ. το 2022 από 29,8 εκατ. το 2021 (στερλίνες).
Επίσης, η People Cert, πέρα από το ότι εμφανίζει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης άνω του 40%, καταγράφει περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) 65% και ρυθμό ταμειακής μετατροπής 90%.
Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία τον Ιούλιο του 2021 αποτέλεσε τον πρώτο ελληνικό “μονόκερο” (unicorn), δηλαδή η αποτίμησή της ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ. Κι αυτό ύστερα από την ολοκλήρωση της εξαγοράς της βρετανικής εταιρείας Axelos έναντι τιμήματος 450 εκατ. ευρώ.
Η εν λόγω συναλλαγή αποτελεί την μεγαλύτερη που πραγματοποίησε στο εξωτερικό ελληνική ιδιωτική εταιρεία και η μεγαλύτερη των τελευταίων 15 χρόνων, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της People Cert Βύρων Νικολαΐδης.
Σήμερα, κατά τον ίδιο, η αποτίμηση της εταιρείας είναι πολύ μεγαλύτερη, ανέρχεται σε 2,9 δισ. ευρώ, ενώ στρατηγικός στόχος της διοίκησής της είναι ο πολλαπλασιασμός του μεγέθους αυτού κατά τα επόμενα χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι το αμερικανικό επενδυτικό fund FTV Capital ελέγχει το 20% της People Cert, έχοντας επενδύσει ποσό της τάξεως των 170 εκατ. ευρώ στην εταιρεία, η οποία προχώρησε το καλοκαίρι του 2021 στην έκδοση ομολόγου 300 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 5,25% και λήξη το 2026. Να σημειωθεί ότι το επενδυτικό σχήμα FTV Capital αποτελεί ένα fund που δραστηριοποιείται παγκοσμίως και διαχειρίζεται περίπου 7 δισεκ. aum (assets under management). Βρίσκεται σταθερά ανάμεσα στα 25 μεγαλύτερα funds με σημαντικές επενδύσεις σε κεφάλαια ανάπτυξης κάθε χρόνο
«Είχαμε όλα αυτά τα χρόνια μηδενικό δανεισμό. Για πρώτη φορά δανειστήκαμε με το ομόλογο 300 εκ, με καλούς όρους, καθώς το επιτόκιο κατέβηκε στο 3,43% με βάση επίσημη ενημέρωση» τόνισε ο κ. Νικολαϊδης παρουσιάζοντας τα νέα γραφεία της εταιρείας στην εμβληματική Sloane Street στο Knightsbridge της Βρετανικής πρωτεύουσας.
«Είμαστε κερδοφόροι από την πρώτη χρονιά. Διενεργούμε εξετάσεις παγκοσμίως έχοντας τη λειτουργική μας βάση στην Ελλάδα. Και πλέον είναι δύσκολο να βρούμε εργαζόμενους στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Νικολαϊδης και προσέθεσε: «Σήμερα διενεργούμε περισσότερες από 1 εκατ. εξετάσεις σε 200 χώρες» συμπλήρωσε λέγοντας ότι «από εκεί που ήμασταν οργανισμός για εξετάσεις για λογαριασμό τρίτων, σήμερα δημιουργούμε best practices frameworks και πιστοποιήσεις και βελτιώνουμε τις ζωές και καριέρες.»
Βελτίωση στο κράτος
Για τις βέλτιστες πρακτικές που έχουν υιοθετήσει πολλές χώρες ο κ. Νικολαϊδης σημείωσε με έμφαση ότι «εάν θέλουμε ένα κράτος να λειτουργεί άρτια (on time και on budget) να λύσει τις χρόνιες παθογένειες , να εκσυγχρονιστεί πρέπει να υιοθετήσει τα παγκόσμια πλαίσια βέλτιστων πρακτικών για τη διαχείριση έργων, προγραμμάτων και χαρτοφυλακίου (τις πλατφόρμες Prince2 & MSP) τα οποία έχουν αναπτυχθεί από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για μια περίοδο 30 ετών κι έχουν εγκριθεί από πολλές κορυφαίες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και της Αυστραλίας».
Σε σχέση με τις πιστοποιήσεις (PRINCE2, ITIL), αυτές έχουν υιοθετηθεί από 800 κυβερνητικούς οργανισμούς και 45 χώρες. Με βάση όσα ανέφερε ο κ. Νικολαϊδης. «Πάνω από 25000 εκπαιδευτικοί οργανισμοί εκπαιδεύουν σε αντικείμενα που εμείς πιστοποιούμε. Πολύ σημαντικές είναι και οι αναγνωρίσεις που έχουμε από κορυφαία Πανεπιστήμια σε 100 χώρες. Κλείσαμε τη χρονιά με 2000 αναγνωρίσεις από 100 χώρες» ανέφερε ο κ. Νικολαϊδης που σημείωσε σε σχέση με τη δραστηριότητα της εταιρείας ότι: «Είμαστε σε τρεις μεγάλες κατηγορίες:
- Στο ITΙL Digital Tranf
- Στο Project Portfolio Management με “βασιλιά” το Prince 2
- Στο χώρο της γλωσσομάθειας με την LanguageCert.»
Τα, δε, έσοδα, έσοδα προέρχονται από 4 πηγές. Συγκεκριμένα, με βάση τον ιδρυτή της, «εκπηγάζουν από:
- Εξετάσεις όπου είμαστε ο τέταρτος παίκτης παγκοσμίως στην γλωσσομάθεια. Μάλιστα ο τζίρος που προέρχεται από τις ξένες γλώσσες αντιπροσωπεύει το 75% του συνόλου πλέον από το 97%, που ήταν τα προηγούμενα χρόνια, δείγμα της εξελισσόμενης διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου της,
- Περιεχόμενο, δηλαδή βιβλία, καθώς είμαστε από μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκος, υλικό εκπαιδεύσεως. Το ποσοστό επί των πωλήσεων από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα ανέρχεται στο 10%.
- Τηλε Εξετάσεις (OLP)
- Πρόσθετες υπηρεσίες πχ ασφάλεια εξετάσεις, accreditation, subscription models όπου κάποιος/; γίνεται συνδρομητής και παίρνει έξτρα υλικό.
- Χρεώσεις επιπλέον για υποστήριξη»
Οι απαρχές
Να σημειωθεί ότι τα θεμέλια για τη δυναμική ανάπτυξη της PeopleCert μπήκαν το 2012 όταν άρχισε να δραστηριοποιείται διεθνώς δημιουργώντας in house την πρωτοποριακή τεχνολογία Online Proctoring (εξετάσεις από απόσταση με τηλε-επιτήρηση) και άλλες ψηφιακές εφαρμογές. Μάλιστα, όπως αναφέρεται από την εταιρεία, με το λανσάρισμα του OLP αρχές του 2012, η PeopleCert ακολουθεί τη ενδεδειγμένη διαδρομή ανάπτυξης μιας εταιρείας τεχνολογικής καινοτομίας. Τα προϊόντα της PeopleCert είναι διαθέσιμα σε 200 χώρες, 50.000 εταιρείες (μεταξύ των οποίων το 87% των εταιρειών του Fortune 500) και σε 800 κυβερνητικούς οργανισμούς μέσω ενός παγκόσμιου δικτύου 2.500 διαπιστευμένων οργανισμών εκπαίδευσης και 30.000 εξεταστικών κέντρων σε όλο τον κόσμο.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr