Ειδικότερα η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας κατέθεσε στο δημόσιο διάλογο ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ένα συνεκτικό και τεκμηριωμένο πλαίσιο προτάσεων για όλες τις μεγάλες προκλήσεις που θέτει “η πρωτόγνωρη οικονομική συγκυρία ενώπιον του εμπορικού κόσμου και της ελληνικής επιχειρηματικότητας συνολικά”.
Όπως τονίζεται “το υπόμνημα με τις θέσεις της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας περιλαμβάνει τόσο μέτρα άμεσης εφαρμογής για την ανάσχεση των επιπτώσεων της ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης στον εμπορικό κλάδο, όσο και μεσο - μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις που δύνανται να δώσουν ώθηση στο ψηφιακό μετασχηματισμό των ΜμΕ και την εν γένει αναπτυξιακή τους πορεία τα επόμενα χρόνια.
Ειδικότερα, για το προσεχές δύσκολο χρονικό διάστημα η ΕΣΕΕ εκτιμά ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στο θέμα της ακρίβεια και της ενέργεριας και προτείνει:
· Συνέχιση της κρατικής επιδότησης οικιακών και εμπορικών τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας για ολόκληρο το 2022 και έως ότου αποκλιμακωθούν ουσιωδώς οι υφιστάμενες πληθωριστικές πιέσεις.
· Εντατικοποίηση ελέγχων για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου και φαινομένων αισχροκέρδειας στην τιμή διάθεσης των καυσίμων.
· Μείωση του Ειδικού φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ), καθώς ο εξωγενής ορισμός της τιμής των ενεργειακών προϊόντων, διογκώνει τα κόστη των επιχειρηματιών.
· Απαλλαγή των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος από τέλη και φόρους υπέρ τρίτων.
Και η Ευρώπη ανησυχεί
Στο μεταξύ και ο Ευρωπαϊκός φορέας των ΜμΕ, η SMEunited καταθέτει τον έντονο προβληματισμό της για τη συγκυρία. Σε δηλώσεις του στο Reuters ο Πρόεδρος της SMEunited Petri Salminen είπε ότι οι εταιρείες λιανικής αντιμετωπίζουν υπέρογκα βάρη με τους λογαριασμούς ενέργειας.
"Αυτός είναι ένας φόβος που αυξάνεται μεταξύ των επιχειρηματιών σε όλη την Ευρώπη. Το πρόβλημα υπάρχει από την άνοιξη, αλλά τώρα επιδεινώνεται", δήλωσε ο Σαλμίνεν.
Μάλιστα ο Gerhard Huemer, διευθυντής οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής της SMEunited, ανέφερε ότι πολλαπλασιάζονται τα “λουκέτα” στις ΜμΕ λόγω της ενεργειακής κρίσης. Όπως ανέφερε κανονικά περίπου το 5% των εταιρειών κατέρρεαν κάθε χρόνο, τώρα το ποσοστό των επιχειρήσεων που κινδυνεύουν να καταρρεύσουν ήταν έως και 11% στη Φινλανδία και 16% στην Ισπανία, ενώ το 24% των εταιρείες στο Βέλγιο είχαν ήδη ζημίες.
Τα time out τις καθημερινές
Στο φόντο αυτό δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις, ειδικά στην περιφέρεια και σε τομείς ενεργοβόρους, που εξετάζουν το ενδεχόμενο ακόμη και περικοπής των ημερών λειτουργίας τους ώστε να απομειώσουν τα κόστη.
Ενδεικτική η αναφορά στο Reporter.gr καταστημστάρχη εστίασης με δημοφιλές κατάστημα (ακόμη και το χειμώνα) στη Σάμο, σε ορεινό χωριό, που παρέπεμψε σε κλείσιμο κατά της καθημερινές, καθώς μόνο η θέρμανση κοστίζει σε εβδομαδιαία βάση 500 ευρώ. Ποσό που ουσιαστικά λειτουργεί ως ένα δυσθεώρητο ”κατώφλι” για το “κλειδί”, όπως λέγεται στην αργκό των ΜμΕ, το βασικό επίπεδο λειτουργικού κόστους.
Τέτοιες κινήσεις πάντως αναμένεται να δημιουργήσουν απόνερα και σε θέματα απασχόλησης αλλά και εσόδων. Δεν είναι βέβαια μόνο θέμα των περιοχών της περιφέρειας αλλά και των αστικών κέντρων όπου βέβαια η “σκοτεινιά” που έρχεται λόγω και των δράσεων περικοπών που οφείλουν να προωθούν οι δήμοι μόνο τη ζήτηση και τη διάθεση για έξοδο δεν ενισχύουν.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr