Του Αριστοτέλη Παππά
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο Reporter Magazine Τεύχος Ιουλίου 2022
Το ιδιαίτερα φιλόδοξο και πρωτοποριακό project παίρνει ήδη «σάρκα και οστά» με την συνεργασία τριών τομέων επιχειρηματικότητας της MYTILINEOS και συγκεκριμένα της Μεταλλουργίας, της Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου και των Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Η πλατφόρμα της MYTILINEOS αποτελεί μία ευρεία γκάμα «έξυπνων» προϊόντων και υπηρεσιών για τον σύγχρονο πολίτη, την κοινωνία του μέλλοντος και την ενεργειακή μετάβαση σε μία πραγματικότητα πιο φιλική και πιο «πράσινη». Με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών γίνεται καλύτερη χρήση των πόρων, ενώ παράλληλα ελαχιστοποιούνται οι άμεσες και έμμεσες εκπομπές. Οι υπάρχουσες δομές και εγκαταστάσεις αναβαθμίζονται και διαδρούν ουσιαστικά με τις ανάγκες των πολιτών, με ασφάλεια και αξιοπιστία. Η «πράσινη» ενέργεια θα αντιστοιχίζεται με την συνολική ενεργειακή κατανάλωση, ενώ θα ενισχυθεί η περιβαλλοντική και ενεργειακή ευαισθησία των πολιτών μέσα από την διαρκή εκπαίδευση και την διάχυση της πληροφορίας σε θέματα όπως η ενέργεια, το νερό και η σημασία της τεχνολογίας στο επίπεδο ζωής.
Με επίκεντρο της στρατηγικής της τις αρχές βιώσιμης ανάπτυξης, η MYTILINEOS απαντά μέσω της «έξυπνης» πόλης με μία smart προσέγγιση στους όρους citizenship, governance και mobility. Μέσω της νέας πλατφόρμας, αναδεικνύεται η αξία της κοινότητας και των δυνατοτήτων των ανθρώπων της, όπου ο καταναλωτής γίνεται πλέον παραγωγός και ελέγχει την κατανάλωσή του. Οι λεγόμενοι «prosumers» θα διαδραματίζουν κομβικό ρόλο, καθώς θα είναι διασυνδεδεμένοι με τη νέα αγορά ενέργειας ως σημαντικοί εταίροι και συνεργάτες μέσω του blockchain και θα έρχονται σε επαφή με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη (stakeholders) της «έξυπνης» πόλης.
Το πρώτο έργο των υπηρεσιών MYTILINEOS Smart Cities θα υλοποιηθεί στα Άσπρα Σπίτια της παραλίας Διστόμου. Έτσι, η πρότυπη αυτή κοινότητα, που είναι το «σπίτι» των εργαζομένων του Αλουμίνιου της Ελλάδος, θα μετατραπεί στην πρώτη πιλοτική «έξυπνη» πόλη που θα έχει ως στόχο την πραγματική και ουσιαστική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων του οικισμού μέσα από ποικίλες πρωτοποριακές τεχνολογικά λύσεις. Σημειώνεται ότι η «μεταμόρφωση» του οικισμού Άσπρα Σπίτια σε Smart City βρίσκεται σε τροχιά ολοκλήρωσης, εγκαινιάζοντας ουσιαστικά μια σειρά παρόμοιων κινήσεων όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.
Η Γενική Διευθύντρια Επικοινωνίας & Στρατηγικής Marketing της MYTILINEOS, Βίβιαν Μπουζάλη, μίλησε στο Reporter Magazine για το επαναστατικό εγχείρημα της εταιρείας, δίνοντάς μας την «ακτινογραφία» των Smart Cities:
Ερ: Ποια είναι η καθημερινότητα των πολιτών που ζουν σε μία «έξυπνη» πόλη και ποιες υπηρεσίες θα τους παρέχονται;
Η καθημερινότητα των πολιτών φιλοδοξούμε να είναι πιο «έξυπνη» και κυρίως βιώσιμη. Οι προκλήσεις, που έχουν να αντιμετωπίσουν οι σύγχρονες πόλεις, δυσκολεύουν την καθημερινότητά μας σε μια σειρά από πράγματα. Στοχεύουμε λοιπόν μέσα από εφαρμογές, προϊόντα και υπηρεσίες που θα δώσουν λύσεις ώστε να γίνει πιο απλή, με λιγότερο άγχος και βέβαια με διαφάνεια.
Ο πολίτης θα γνωρίζει ότι θα πληρώνει λιγότερα για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Θα έχει επίσης πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν στην ευρύτερη κοινότητα που ζει: αν ο δρόμος που χρησιμοποιεί έχει κίνηση, αν υπάρχει κάποιο τεχνικό ζήτημα ή ακόμα αν ο Δήμος διοργανώνει μία όμορφη συναυλία! Ο στόχος μας είναι να επανακτήσει ο πολίτης τη σχέση του με το σύνολο, αλλά και η κοινότητα να αφουγκραστεί τις ανάγκες του πολίτη. Και όλα αυτά με τρόπο τέτοιο που να αξιοποιεί πλήρως τις δυνατότητες της τεχνολογίας. Τι θα περιλαμβάνει λοιπόν μία έξυπνη πόλη; Μερικές μόνο από τις εφαρμογές:
- ευέλικτες υπηρεσίες για την διαχείριση της ενέργειας,
- έξυπνη διαχείριση υδάτων,
- έξυπνης διαχείριση απορριμμάτων,
- υψηλή λειτουργικότητα στο δημόσιο χώρο - δηλαδή από τα πιο απλά, όπως σημεία φόρτισης συσκευών και πρόσβαση στο Internet μέσω 5G/wifi, έως εγκατάσταση ηχοσυστήματος για την απευθείας επικοινωνία του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες, πληροφορίες για τον καιρό, πρόσβαση στις δυνατότητες φωτισμού,
- διαχείριση κυκλοφορίας μέσω smart traffic εφαρμογών,
- αξιοποίηση δυνατοτήτων για 5G,
- εγκατάσταση και διαχείριση έξυπνων συσκευών σε οικίες όπως μετρητών, μπαταρίας, inverter, φ/β πάνελ, αλλά και
- εγκατάσταση ταχυφορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων.
Και όλα αυτά μέσω ευέλικτων εφαρμογών και τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης που η MYTILINEOS έχει ήδη δημιουργήσει και συνεχίζει να αναπτύσσει.
Βίβιαν Μπουζάλη, Γενική Διευθύντρια Επικοινωνίας & Στρατηγικής Marketing της MYTILINEOS
Ερ: Σε τι στάδιο βρίσκεται η μετατροπή των Άσπρων Σπιτιών στην πρώτη πιλοτική «έξυπνη» πόλη;
Στις αρχές Ιουλίου θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε στο κοινό την πρώτη πιλοτική «έξυπνη» πόλη στα Άσπρα Σπίτια της Παραλίας Διστόμου. Και αυτό θα γίνει με μία γιορτή, όπου όλη η κοινότητα θα δει από κοντά τις νέες υπηρεσίες MYTILINEOS Smart Cities. Θα δώσουμε μία πρώτη μικρή γεύση των δυνατοτήτων των MYTILINEOS Smart Cities, καθώς ξεκινάμε με τέσσερα παραδείγματα, όμως οι δυνατότητες είναι ανεξάντλητες. Το γεγονός ότι η MYTILINEOS έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει τις λύσεις που προτείνει στον οικισμό Άσπρα Σπίτια που διαμένουν οι εργαζόμενοί της που εργάζονται στο Αλουμίνιον της Ελλάδος, μάς έχει δώσει την ευκαιρία να αναπτύξουμε εκεί κυριολεκτικά φυτώριο νέων τεχνολογιών και καινοτομίας. Έχουμε το μοναδικό πλεονέκτημα να συνεργαστούν τρεις Τομείς Επιχειρηματικής Δραστηριότητας, (Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου, Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης και Μεταλλουργίας) και να δημιουργήσουν για εμάς πρώτα τις καλύτερες και πιο ολοκληρωμένες λύσεις, που διευκολύνουν τη ζωή των ανθρώπων μας, επιτρέποντας στη συνέχεια να αποκτήσουν μεγαλύτερη ευρύτητα και σε άλλες πόλεις και οργανισμούς, σε Ελλάδα και εξωτερικό, που θέλουν να δουν τη ζωή τους να βελτιώνεται.
Το όραμά μας είναι να αναβαθμίσουμε την κοινότητα όπου ζουν οι δικοί μας άνθρωποι - οι εργαζόμενοι του Αλουμίνιον της Ελλάδος, του Τομέα Μεταλλουργίας της MYTILINEOS, με ό,τι πιο πρωτοποριακό προσφέρει σήμερα η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη. Παράλληλα, θα εκπαιδεύσουμε τους κατοίκους στις νέες δυνατότητες και υπηρεσίες που θα παρέχονται. Οι κάτοικοι των Άσπρων Σπιτιών λοιπόν θα είναι οι πρώτοι πολίτες του μέλλοντος και είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για αυτό.
Ερ: Πώς μπορεί να επιτευχθεί το ελάχιστο έως μηδενικό αποτύπωμα εκπομπών και ποιος ο χρονικός ορίζοντας αυτού του στόχου;
Αξιοποιώντας την ενέργεια της φύσης -τον ήλιο, τον αέρα, το νερό- μειώνουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα και στην Ελλάδα είμαστε τυχεροί, καθώς έχουμε σε αφθονία αυτά τα στοιχεία. Δεν μπορούμε ακόμα όμως να βασιστούμε εξ ολοκλήρου σε αυτά και το καταλαβαίνουμε όλοι σε μία μέρα με συννεφιά ή με άπνοια. Τι μπορούν να κάνουν όμως για εμάς οι υπηρεσίες MYTILINEOS Smart Cities; Προσφέρουν δυνατότητες αποθήκευσης, αλλά και διαχείρισης της ενέργειας. Με την εγκατάσταση «έξυπνων» συσκευών, όπως μετρητών μπαταρίας, inverter, φωτοβολταϊκών panel, αλλά και ταχυφορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων, ο καταναλωτής όχι απλώς ελέγχει την κατανάλωσή του, αλλά γίνεται και παραγωγός (prosumer) «κρατώντας» ή και μεταπωλώντας την ενέργεια που δεν χρειάζεται. Η κοινότητα λοιπόν αλληλεπιδρά σε πολλά επίπεδα, γίνεται αυτόνομη ενεργειακά, αλλά και περιβαλλοντικά υπεύθυνη.
Αυτές οι δυνατότητες μάς επιτρέπουν να μειώνουμε την παραγωγή ενέργειας από ορυκτούς πόρους, ενώ η συνετή και έξυπνη διαχείριση της ενέργειας, επιτρέπει να την αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, κάνοντας το μέλλον όλων μας πιο βιώσιμο.
Ερ: Πώς μπορεί η «πράσινη» μετάβαση των κοινοτήτων να ωφελήσει τους πολίτες και σε οικονομικό επίπεδο;
Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η ερώτησή σας. Κι αυτό επειδή έχει απαντηθεί ήδη νωρίτερα, όταν συζητούσαμε τη μείωση του αποτυπώματός μας. Είναι όμως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αντιληφθούμε καλύτερα τι σημαίνει ενεργειακή μετάβαση σε καθαρότερες μορφές ενέργειας. Διότι στη φάση που βρισκόμαστε, ένα ενδιάμεσο στάδιο πριν αποκτήσουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε όλο το εύρος των ΑΠΕ, δυστυχώς πληρώνουμε τη μη πρόνοια ενόψει των μεγάλων αλλαγών που έρχονταν. Κι ενώ ως Ευρώπη είχαμε αποφασίσει να προχωρήσουμε δυναμικά στους κλιματικούς στόχους, δεν προχωρήσαμε στη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών (όπως αποθήκευση, δίκτυα) για να υποδεχθούμε τη νέα εποχή. Το αποτέλεσμα ήταν ότι όταν βρεθήκαμε στην τέλεια καταιγίδα στη μετά-Covid εποχή -όπου αυξήθηκε απότομα η ζήτηση της ενέργειας, η ζήτηση του φυσικού αερίου, ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία- δεν είχαμε τα εργαλεία να την αντιμετωπίσουμε. Το γεγονός αυτό βάρυνε σημαντικά την τσέπη των καταναλωτών, καθώς οι θεσμικοί οργανισμοί μπορεί να έλαβαν αποφάσεις, δεν φρόντισαν όμως για την υλοποίησή τους με το λιγότερο κόστους για τους πολίτες, ενώ όλοι γνώριζαν ότι η μετάβαση θα έχει σημαντική οικονομική επίπτωση.
Ωστόσο, οι λύσεις που έρχονται από πλατφόρμες όπως τα Smart Cities έχουν τη δυνατότητα μέσα από όσα περιγράψαμε και πριν να αρχίσουν να απομειώνουν κόστη και να βοηθούν σε μια καθημερινότητα και οικονομικά πιο βιώσιμη. Χρειάζονται ακόμα βήματα, όμως έχουμε μπει στο δρόμο και στο τέλος αυτής της διαδρομής θα έχουμε πολλά οφέλη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr