Δυστυχώς η Κομισιον, σε κοινή της απάντηση που δόθηκε την 1η Ιουνίου 2022, δεν δείχνει να μπορεί ν’ αμφισβητήσει την παραπάνω διαπίστωση και περιορίζεται ν’ αναφερθεί στα τετριμμένα, σημειώνοντας ότι:
-Οι Πολίτες των Επιτροπών Ευρωπαίων Πολιτών επιλέχθηκαν με βάση πέντε κριτήρια που αντικατοπτρίζουν την ποικιλομορφία της ΕΕ: γεωγραφική καταγωγή, φύλο, ηλικία, κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο ή/και επίπεδο εκπαίδευσης.
Στην ερώτηση τους, όμως, οι δύο ευρωβουλευτές είχαν επισημάνει συγκεκριμένα ότι:
-Υπήρξαν ανεπαρκείς απαντήσεις της Κομισιόν, σχετικά με τη δημοσιονομική διαφάνεια και τη λογοδοσία αυτής της Διάσκεψη, ενισχύοντας το συμπέρασμα ότι το αποτέλεσμα της ήταν προκαθορισμένο και ότι ολόκληρη η διάσκεψη ήταν ένα προπέτασμα καπνού για την απεικόνιση μιας εικόνας συμμετοχής και δημοκρατίας.
- Η έλλειψη αναφοράς, η έλλειψη λογοδοσίας και η μη ύπαρξη δημόσιας καταγραφής των εργασιών του συνεδρίου (συμπεριλαμβανομένων των συνεδριάσεων των ομάδων εργασίας) υπονόμευσαν τις ίδιες τις αρχές της δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων σχετικά με τη διαφάνεια και τη λογοδοσία.
-Παρόμοια έργα , στα οποία συμμετείχαν πολίτες ,έχουν επικριθεί ευρέως για έλλειψη δημοκρατικής νομιμότητας και αμφισβητήσιμη νομική και πρακτική αξία. Αν και η διάσκεψη υποτίθεται ότι ενισχύει τη δημοκρατία, η δομή και η συγκρότησή της φαίνεται να υποδηλώνουν το αντίθετο.
Ακολουθεί ολόκληρη η γενικόλογη απάντηση της Κομισιόν
Κοινή απάντηση (1.6.2022) Σύμφωνα με την Κοινή Δήλωση για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης («Κοινή Δήλωση»), η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης είναι κοινή επιχείρηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής, ενεργώντας ως ισότιμοι εταίροι μαζί με κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι υπογράφοντες την κοινή δήλωση δεσμεύτηκαν να αφιερώσουν τους απαραίτητους πόρους σε αυτή την προσπάθεια.
Πιο συγκεκριμένα, τα τρία θεσμικά όργανα συνεισφέρουν με δικούς τους πόρους σύμφωνα με τους υπάρχοντες προϋπολογισμούς και δεν υπάρχει ενιαίος προϋπολογισμός της Διάσκεψης. Η Διάσκεψη βασίζεται στη συνεκτικότητα, τη διαφάνεια και τη διαφάνεια. Υπό την ομπρέλα της Διάσκεψης και με πλήρη σεβασμό αυτών των αρχών, διοργανώθηκαν εκδηλώσεις σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών και τους ενδιαφερόμενους σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, με εθνικά και περιφερειακά κοινοβούλια, την Επιτροπή των Περιφερειών, την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, κοινωνικοί εταίροι και ακαδημαϊκό κοινό. Η συμμετοχή τους διασφαλίζει ότι η Διάσκεψη υπερβαίνει κατά πολύ τις πρωτεύουσες της Ευρώπης και φτάνει σε κάθε γωνιά της Ένωσης.
Οι Πολίτες των Επιτροπών Ευρωπαίων Πολιτών επιλέχθηκαν με βάση πέντε κριτήρια που αντικατοπτρίζουν την ποικιλομορφία της ΕΕ: γεωγραφική καταγωγή, φύλο, ηλικία, κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο ή/και επίπεδο εκπαίδευσης. Οι συστάσεις από αυτές τις ομάδες συζητήθηκαν στη συνέχεια στην Ολομέλεια της Διάσκεψης από εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής, καθώς και εκπροσώπους των εθνικών κοινοβουλίων, πολιτών και άλλων ενδιαφερομένων.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr