Η πρόσφατη πανδημία επιτάχυνε την μετάβαση της λειτουργίας των εταιριών από παραδοσιακά αναλογικά μοντέλα σε ψηφιακά τα οποία, σε κάποιον βαθμό, καλύπτουν τις άμεσες ανάγκες και, επιφανειακά, φαίνεται ότι εξυπηρετούν τον απαραίτητο επιχειρησιακό εκσυγχρονισμό. Βάσει των αποτελεσμάτων πολλαπλών ερευνών της Acccenture, η Ευρώπη οριακά προηγείται των Ηνωμένων Πολιτειών στην υιοθέτηση του Cloud ως εργαλείο βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών και προστασίας εναντίον κυβερνο-επιθέσεων. Υστερεί όμως σημαντικά στην χρήση του Cloud στον ευρύτερο επιχειρησιακό μετασχηματισμό, και, κατά συνέπεια βιώνει αυτήν τη στιγμή ένα «Cloud Adoption Paradox» (το παράδοξο της υιοθέτησης του Cloud) καθώς η απλή μετάβαση δεν επιφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα και οι περισσότερες Ευρωπαϊκές εταιρίες κινδυνεύουν να μείνουν στα μετόπισθεν του παγκόσμιου ανταγωνισμού.
Αν και το Cloud έχει μπει στο καθημερινό λεξιλόγιο τόσο των εταιριών όσο και των καταναλωτών, το εύρος και η δυναμική της χρήσης του δεν έχουν γίνει ευρέως κατανοητά. Στην πράξη, το Cloud δεν είναι απλώς ένα τεχνολογικό εργαλείο για τη λειτουργική ψηφιοποίηση μίας εταιρίας, αλλά, αντίθετα, αποτελεί ένα βαθύτατα στρατηγικό σύνεργο καθώς βοηθά στον ευρύτερο εταιρικό μετασχηματισμό. Είναι η πλατφόρμα στην οποία πλέον αναπτύσσονται τα περισσότερα επιχειρηματικά μοντέλα και υπηρεσίες, από καθημερινές εφαρμογές (όπως η Siri και το Tik Tok) σε υπηρεσίες αιχμής (όπως το 5G gaming και τηλε-ρομποτική χειρουργική), επιτρέπει τη λήψη ταχύτερων και καλύτερων αποφάσεων βάσει real-time data αναλύσεων, και, γενικά, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες συνιστώσες που εξασφαλίζουν εταιρική καινοτομία, ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα και στηρίζουν την ψηφιακή οικονομία.
Για να επιταχυνθεί η Ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, οι ομιλητές παρουσίασαν την έννοια του Cloud Continuum, της υιοθέτησης δηλαδή της νοοτροπίας ενός συνεχούς, καθώς η ψηφιακή μετάβαση δεν είναι ένα project με αρχή, μέση, και τέλος, αλλά μία διαδικασία που έχει μακροπρόθεσμο χαρακτήρα και εξελίσσεται διαρκώς. Οι τέσσερις άξονες πάνω στους οποίους μπορεί να στηριχθεί αυτή η αλλαγή είναι: (1) η δημιουργία πειστικών επιχειρηματικών μοντέλων που θα επιταχύνουν τις ανάλογες επενδύσεις, (2) η ανάπτυξη μοναδικών προτιμήσεων που βρίσκουν τη χρυσή τομή ανάμεσα στη ζητούμενη ισορροπία, εμπιστοσύνη και έλεγχο, (3) η περαιτέρω ανάπτυξη των τεχνολογικών καινοτομιών με τη βοήθεια του κατάλληλου ανθρωπίνου δυναμικού, και (4) η επιτάχυνση της καινοτομίας για την παροχή εξαιρετικών υπηρεσιών και εμπειριών στον τελικό καταναλωτή.
Η υιοθέτηση του Cloud στην Ελλάδα μελετάται αυτήν τη στιγμή από την Accenture με έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να παρουσιαστεί τον Ιούλιο του 2022. Βάσει όμως κάποιων πρώτων αποτελεσμάτων που προκύπτουν από τις απαντήσεις των μελών του CEO Clubs Greece, οι Έλληνες CEOs θεωρούν ότι το Cloud στοχεύει πρωτίστως στη βελτιστοποίηση του κόστους και στην επεκτασιμότητα των εργασιών μίας εταιρίας, ανησυχούν για την έλλειψη ρυθμιστικού πλαισίου, την ασφάλεια των δεδομένων τους, το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό και το κόστος, ενώ θεωρούν ότι έχουν τοποθετήσει το Cloud στο ευρύτερο όραμα ανάπτυξης των εταιριών τους με έναν χρονικό ορίζοντα 12-24 μηνών.
Στα παραπάνω αποτελέσματα τοποθετήθηκε ο κ. Αλέξανδρος Πατεράκης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ, ο οποίος στηρίχθηκε στο παράδειγμα του ψηφιακού εκσυγχρονισμού της ΔΕΗ για να καταπραΰνει ή και να καταρρίψει κάποιους από τους προβληματισμούς των Ελλήνων CEOs σχετικά με τη λειτουργία του Cloud και τη μετάβαση σε αυτό. Όπως τόνισε, το Cloud εξασφαλίζει κυρίως την ευελιξία και τη βιωσιμότητα μίας εταιρίας, και δεν έχει πρωταρχικό στόχο τη μείωση του κόστος των εργασιών. Η ασφάλεια των δεδομένων μίας εταιρίας καλύπτεται πλέον καλύτερα με την προηγμένη τεχνολογία του Cloud. Η έλλειψη κατάλληλου ανθρωπίνου δυναμικού στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, και παγκοσμίως είναι γεγονός, που σημαίνει ότι οι εταιρίες που θα κινηθούν ταχύτερα θα έχουν ανταγωνιστικό προτέρημα σε αυτό το σημείο. Το κυριότερο όμως είναι ότι η μετάβαση στο Cloud είναι ένας μονόδρομος που απαιτεί αλλαγή νοοτροπίας από τους ηγέτες κάθε εταιρίας, οι οποίοι καλούνται να σταματήσουν να χάνουν χρόνο με ερωτήσεις όπως «εάν», «πότε», και «πώς», και, αντίθετα, να προχωρήσουν άμεσα σε κινήσεις που θα βοηθήσουν την ανταγωνιστικότητα των εταιριών τους. Οι εκάστοτε προβληματισμοί είναι υπαρκτοί, όμως πλέον λειτουργούν ως δικαιολογίες που καθυστερούν την εξέλιξη και την καινοτομία, κάτι που ίσως αποβεί μοιραίο στο άμεσο μέλλον.
«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μία ανάγκη που δεν έχουμε την πολυτέλεια να καθυστερούμε», σημειώνει η κ. Γεωργία Καρτσάνη ιδρυτής και Πρόεδρος του CEO Clubs Greece. «Όπως τόνισαν και οι ομιλητές μας, τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη γενικότερα κινδυνεύουν να χάσουν τα όποια ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα διαθέτουν, κυρίως λόγω μίας συντηρητικής αντιμετώπισης της ψηφιακής εξέλιξης που βιώνουμε. Το CEO Clubs παρακολουθεί πάντα τον παλμό των εξελίξεων και, αφουγκραζόμενοι τόσο τις ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς όσο και τους εγχώριους προβληματισμούς, στηρίζουμε, κινητοποιούμε, και εμψυχώνουμε τα μέλη μας στις στρατηγικές αποφάσεις που καλούνται να λάβουν και τους καλούμε να ηγηθούν της ψηφιακής οικονομίας στη χώρα μας».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr