Ουσιαστικά η χώρα ξαναμπαίνει σε έναν χάρτη παραγωγής από όπου τα τελευταία χρόνια είχε αποχωρήσει λόγω της κυριαρχίας Κίνας, Τουρκίας και κάποιων κρατών της Ανατολικής Ευρώπης. Εκεί, πέρα από την Άπω Ανατολή και την Τουρκία, δηλαδή σε Σλοβενία, Τσεχία, κτλ. οι κολοσσοί του κλάδου (BSH, HIAER, είχαν εγκαταστήσει εργοστάσια) για την παραγωγή ηλεκτρικών συσκευών. Τώρα πλέον οι αλυσίδες εμπορίας και όλοι εμπλεκόμενοι προσδοκούν να ενισχυθεί με ελληνική γραμμή τροφοδοσίας με προϊόντα made in Greece με τη σφραγίδα Pyramis αλλά και να ενταθεί ο ανταγωνισμός που λόγω των μεριδίων αγοράς των κολοσσών αυτών είχε οδηγήσει τα περιθώρια κέρδους του εμπορίου σε χαμηλά όρια.
Μάλιστα όπως μεταφέρουν στο Reporter.gr στελέχη του οργανωμένου εμπορίου, η ολοκλήρωση της συμφωνίας για το εργοστάσιο της ΠΙΤΣΟΣ αποτελεί ένα πολύ θετικό μήνυμα για όλη την αγορά καθώς πλέον ένα αξιόπιστος Έλληνας προμηθευτής φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει στην Ελλάδα την παραγωγή κουζινών και εστιών για να καλύψει την εσωτερική αγορά.
Με δεδομένο, αναφέρουν, ότι εταιρίες όπως η γερμανική BSH (Bosch, Siemens, Pitsos) και η κινεζική HAIER (Candy, Hoover, Kelvinator) κυριαρχούν διεθνώς διαμορφώνοντας ένα ασφυκτικό πλαίσιο περιθωρίων κέρδους για τους εμπόρους, μια νέα είσοδος «παίκτη» στον ανταγωνισμό μόνο θετική κρίνεται. Ειδικά όταν η παραγωγή θα γίνεται στην Ελλάδα με μειωμένα μεταφορικά κόστη που μπορεί να ισοσταθμίσει άλλα που έχουν να κάνουν με πρώτες ύλες, εργασιακό κόστος κτλ. Αυτό, όπως αναφέρεται, είναι κάτι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς ήδη οι μεταφορές από Κίνα έχουν εκτιναχθεί (στα 8500 από 2500 ευρώ πριν λίγα χρόνια ανά εμπορευματοκιβώτιο) ενώ στην Τουρκία τα εργοστάσια φασόν παραγωγής ηλεκτρικών ειδών εκτοξεύουν τις τιμές με πλειοδοσίες της τελευταίας στιγμής δημιουργώντας μεγάλες δυσκολίες στην αλυσίδα αξίας. Αυτά, συνεπώς, έχουν δημιουργήσει μεγάλες πιέσεις στο χονδρεμπόριο και το λιανεμπόριο, οπότε το όλο νέο με την εμπλοκή στο εργοστάσιο της Πίτσος της εταιρίας Pyramis του Νίκου Μπακατσέλου κρίνεται άκρως σημαντική.
Τα γερμανικά παζάρια
Να σημειωθεί ότι βέβαια με τους Γερμανούς υπήρξαν σκληρά παζάρια που τελικά οδήγησαν σε συμφωνία μόνο για τις γραμμές παραγωγής και όχι για συμβόλαια «φασόν» παραγωγής 60.000 κουζινών Πίτσος.
Βέβαια πολύ σημαντικό είναι η τρέχουσα διαδικασία με την εθελουσία με τους εργαζόμενους που έτρεξε η BSH. Να σημειωθεί ότι στην ιστορική βιομηχανία 395 εργαζόμενοι απασχολούνταν στην εταιρεία τέλος του 2019 και 409 το 2018. Ωστόσο το πλαίσιο του προγράμματος εθελουσίας εξόδου που έτρεξε η γερμανική εταιρία οδήγησε σε μείωση κι έτσι μπορεί πιο εύκολα να «περπατήσει» το νέο εγχείρημα όπου βέβαια το έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό, αλλά σε μικρότερους αριθμούς είναι απαραίτητο.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση το business plan που έχει καταρτιστεί, περίπου 100 άτομα θα εργαστούν στη νέα φάση με ορίζοντα 12μήνου και εφόσον η συμφωνία προχωρήσει, τον δεύτερο χρόνο θα διπλασιαστούν οι εργαζόμενοι.
Οι στόχοι
Όπως έχει αναφερθεί, στόχος είναι τα νέα προϊόντα να προωθηθούν στο εξωτερικό αξιοποιώντας συνέργειες, με τη δραστηριότητα που ήδη αναπτύσσει ο επιχειρηματίας μέσω της Pyramis. Αυτό άλλωστε γνωστοποίησε η εταιρεία Pyramis με επιστολή της προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη.
Ο υπουργός, δε, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει: «Χθες αργά το απόγευμα ενημερώθηκα επισήμως από την εταιρία «Pyramis» ότι το μεγάλο βήμα για την επαναλειτουργία των εγκαταστάσεων της «Πίτσος» έγινε. Είμαι υπερήφανος που άλλη μια πρωτοβουλία μας πιάνει τόπο, για να δημιουργούν εκ νέου θέσεις εργασίας που χάθηκαν. Συνεχίζουμε!».
Συγκεκριμένα η επιστολή προς τον υπουργό που υπογράφει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pyramis , Νικόλαος Μπακατσέλος, αναφέρει τα εξής:
«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ
θα ήθελα να σας ενημερώσω και εγγράφως σχετικά με την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης που αφορά στην εξαγορά του εξοπλισμού του εργοστασίου Πίτσος στο Ρέντη.
Όπως ενημερώθηκα σήμερα από την διοίκηση της εταιρείας η πρότασης μας για αγορά μέρους του παραγωγικού εξοπλισμού του εργοστασίου έχει γίνει δεκτή.
Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα προχωρήσουμε στην αποσαφήνιση του περιεχομένου της συμφωνίας και στην υλοποίηση της επένδυσης από πλευράς μας , δύο γραμμών παραγωγής ηλεκτρικών συσκευών.
Θα ήθελα για ακόμη μία φορά να σας ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον και τις προσπάθειές που έχετε κάνει εξαρχής ώστε να στηρίξετε αυτό το εγχείρημα. Σας διαβεβαιώνω πως με τη βοήθειας σας θα υλοποιήσουμε το όραμά μας για την ενίσχυση της παραγωγικής βάσης της πατρίδας μας και την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και των ικανοτήτων των πρώην εργαζομένων της Πίτσος».
{https://twitter.com/AdonisGeorgiadi/status/1390938135228567552}
Η Pyramis
Η Pyramis Μεταλλουργική, εταιρεία παραγωγής και εμπορίας ολοκληρωμένων λύσεων για την κουζίνα και το μπάνιο, ιδρύθηκε το 1959, το 2019 (τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός) οι πωλήσεις της διαμορφώθηκαν στα 57,880 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στις 194.546 ευρώ ενώ το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς οι πωλήσεις κινήθηκαν πάνω από τον τζίρο που πέτυχε η εταιρεία το αντίστοιχο διάστημα του 2020.
Πάντως το brand Πίτσος, που ανήκει στην Robert Bosch GmbH θα αφορά εισαγόμενα προϊόντα κυρίως από το εργοστάσιο που διατηρεί η BSH στην Τουρκία και όπου τελικά επελέγη από τους Γερμανούς αντί του ελληνικού στο Ρέντη.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr