Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στις 6 Σεπτεμβρίου 2020 και θα φιλοξενηθεί στο Εθνικό Γερμανικό Περίπτερο 13.
Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι ο κ. Thomas Rachel, Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας (BMBF), ο οποίος θα απευθυνθεί στους συμμετέχοντες στη διοργάνωση με ψηφιακό μήνυμα και ο κ. Γεώργιος Βούτσινος, Γενικός Γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης & Δια Βίου Μάθησης, του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Δρ. Αθανάσιος Κελέμης και ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ, κ. Αλέξανδρος Χατζόπουλος.
Στόχος της εκδήλωσης είναι να πραγματοποιηθεί ένας ζωντανός – ανοικτός διάλογος για το μέλλον της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στις δύο χώρες αλλά και να αναζητηθούν τα περιθώρια που υπάρχουν για περαιτέρω βελτίωση του συστήματος Εκπαίδευσης, που εφαρμόζει σήμερα η Ελλάδα.
Ένα μεγάλο μέρος της συζήτησης θα επικεντρωθεί στο πώς Ελλάδα και Γερμανία θα μπορέσουν να αναβαθμίσουν τη συνεργασία τους στην Επαγγελματική Εκπαίδευση καθώς και να εμπλουτίσουν το πεδίο ανταλλαγής ιδεών και τεχνογνωσίας.
Παράλληλα, εκπρόσωποι φορέων και επιχειρήσεων θα αναφερθούν στον τρόπο, με τον οποίο η αγορά προσεγγίζει το ζήτημα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, θα αναλύσουν τα προβλήματα αλλά και τα οφέλη που αποκομίζουν όσες επιχειρήσεις επενδύουν στην Εκπαίδευση, ενώ θα παρουσιάσουν βέλτιστες πρακτικές από τη συνεργασία τους με κρατικούς φορείς, ειδικότερα στον τομέα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης των νέων.
Στο πάνελ με τίτλο «Best Practices: η σύνδεση της αγοράς εργασίας με την εκπαίδευση» θα συμμετέχουν ο Δρ. Σπύρος Πρωτοψάλτης, Διοικητής και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, ο κ. Αθανάσιος Συριανός Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΖΑ, η κα Νικολέττα Κολομπούρδα, μέλος της Διοίκησης και Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της Lidl Ελλάς και ο κ. Ανδριανός Μιχάλαρος, Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά.
Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι ο ελληνογερμανικός διάλογος στον τομέα της εκπαίδευσης έχει ξεκινήσει ήδη από το 2013, με στόχο την ένταση των μεταρρυθμίσεων και απώτερο σκοπό τη μείωση του υψηλού ποσοστού ανεργίας των νέων, μέσω της εφαρμογής συστημάτων που προσφέρουν τη δυνατότητα της παράλληλης θεωρητικής και ενδοεπιχειρησιακής εκπαίδευσης, ώστε όσοι νέοι συμμετέχουν σε ανάλογα προγράμματα, να αποκτούν την πρώτη τους εργασιακή εμπειρία, όπως και το πρώτο τους εισόδημα.
Το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο υλοποιεί πρότυπα προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης, βασισμένα στο μοντέλο της Διττής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, που λειτουργεί με επιτυχία εδώ και χρόνια στη Γερμανία, προγράμματα τα οποία προσαρμόστηκαν στα δεδομένα της ελληνικής αγοράς.
Ο ΣΕΒ, ως ηγετικός φορέας εκπροσώπησης της ελληνικής επιχειρηματικότητας, δραστηριοποιείται, εδώ και χρόνια, στο πεδίο της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, διαμορφώνοντας και καταθέτοντας, στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου, θέσεις, αναλύσεις και προτάσεις πολιτικής για την απαιτούμενη διασύνδεση της εκπαίδευσης με τις ανάγκες των επιχειρήσεων σε ανθρώπινο δυναμικό, και ιδιαίτερα σε σχέση με τις ανάγκες της σύγχρονης ελληνικής μεταποίησης, και τη διευκόλυνση της μετάβασης των νέων στην αγορά εργασίας.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ, το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο θα παρουσιάσει τα εκπαιδευτικά του προγράμματα, από το περίπτερο Α19 που θα βρίσκεται στο Εθνικό Γερμανικό Περίπτερο 13.
Για πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τη συμμετοχή στην εκδήλωση, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να επικοινωνήσει με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, Τμήμα Εκπαίδευσης τηλ. 210 64 19 036 ή να επισκεφθεί την ιστοσελίδα: www.german-chamber.gr.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr