Αυτό επισημαίνουν στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, κηροποιοί από τη Θεσσαλονίκη.
«Το ποσοστό στις πωλήσεις έχει μειωθεί δραματικά, περίπου 80% σε σχέση με την περσινή χρονιά», υπογραμμίζει ο κατασκευαστής κεριών Αλέξιος Γεράκης, διευκρινίζοντας πως και στις πωλήσεις χονδρικής, από τις 300 παραγγελίες που είχε η επιχείρησή του τελικά παρέδωσε μόνο τις 30. «Στη λιανική, που ήταν ένα μεγάλο ποσοστό εσόδων, οι πωλήσεις είναι μηδέν και στο σάιτ, που είχαμε μια αύξηση περίπου 20%, με την τελευταία ενημέρωση που έχουμε από τις εταιρείες ταχυμεταφορών, δεν θα παραδοθούν οι παραγγελίες, άρα σε όλα τα επίπεδα η κατάσταση είναι χάλια», επισημαίνει ο κ. Γεράκης.
Όπως τονίζει, οι εταιρείες ταχυμεταφορών δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες των καταναλωτών, με αποτέλεσμα η ζημία να είναι τεράστια. «Όλο τον χρόνο δουλεύουμε για αυτές τις ημέρες. Η χονδρική τελείωσε, η λιανική τελείωσε και το σάιτ, που περιμέναμε να πάει λίγο καλύτερα, μόλις μας ενημέρωσαν ότι υπάρχει ζήτημα με τις παραγγελίες και ότι έχουν μπλοκάρει τα πάντα και θα γυρίσουν όλες οι λαμπάδες πίσω», αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Οι λαμπάδες έχουν ημερομηνία παράδοσης, διότι όλοι ήθελαν να παραδοθούν μέχρι το Μεγάλο Σάββατο. Έχουν φύγει την προηγούμενη εβδομάδα για την Αθήνα και για τα νησιά παραγγελίες που δεν θα παραδοθούν και τώρα πρέπει να επιστρέψουμε όλα τα χρήματα, να βρούμε έναν έναν, ποιος έχει παραγγείλει. Στο τέλος θα βγούμε και ζημιωμένοι. Έχουν φύγει όλες οι παραγγελίες, έχουν πληρωθεί οι μεταφορές και εμείς πρέπει να καλύψουμε όλα τα έξοδα», εξηγεί ο κ. Γεράκης.
Ο κ. Νίκος Κικένης και η σύζυγός του, κηροποιοί και οι δύο, μιλούν για μείωση στις πωλήσεις έως 90%, με βάση τη δική τους εμπειρία, καθώς συνεργάζονται και με εκκλησίες που παραμένουν κλειστές. «Δεν υπάρχει καθόλου δουλειά πλέον, ούτε παραγγελίες και τις ελάχιστες που έχουμε δεν μπορούμε να τις παραδώσουμε», δήλωσαν.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κηροποιός Δημήτρης Πατρώνας, επισημαίνει πως η ζημία στον κλάδο είναι τεράστια και «η πτώση στις πωλήσεις φτάνει στην εταιρεία μας στο 65% διότι επιλέξαμε να προπληρωνόμαστε, ειδάλλως η μείωση θα ήταν τουλάχιστον 80%».
«Ολοκληρωτική είναι η καταστροφή, διότι οι παραγγελίες κυρίως που παίρνουν οι συνάδελφοι από τις εκθέσεις είναι δίχως προκαταβολή», διευκρινίζει ο κ. Πατρώνας και συμπληρώνει πως «η Αθήνα είναι μια απαγορευμένη αγορά για εμάς λόγω των προβλημάτων που έχουν παρουσιαστεί και στις παραδόσεις προϊόντων».
Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στέρησε τη διάθεση και το μεράκι για ξεχωριστές λαμπάδες, εμπνευσμένες από την επικαιρότητα. «Μας ζήτησαν να φτιάξουμε λαμπάδες με αντισηπτικά, με διάφορα αντικείμενα, αλλά δεν υπήρχε καμία διάθεση και δεν υπάρχει και προσωπικό, από τους 20 εργαζόμενους που απασχολούσαμε αυτές τις ημέρες, έχουμε μείνει μόνο εγώ και ο αδελφός μου στην εταιρεία, να προσπαθούμε να καλύψουμε τις ανάγκες», λέει ο κ. Γεράκης, η οικογενειακή επιχείρηση του οποίου είναι γνωστή για τα μοναδικά, πρωτότυπα και περίεργα σχέδια σε λαμπάδες που κατασκευάζει, όπως παγωτά, γύρους, μουσικά όργανα.
«Για μένα και για όλους όσοι ασχολούνται με τα κεριά και τις λαμπάδες είναι καταστροφικό αυτό που έχει γίνει, τελείωσε μια χρονιά χαμένη. Εμείς μόλις τελειώνει το Πάσχα, αρχίζουμε την προετοιμασία για το επόμενο, οπότε έναν χρόνο δουλεύαμε τζάμπα», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr