Το πρόβλημα έχει προκύψει καθώς πολλές επιχειρήσεις έχουν κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που δεν εμπίπτει στις ρυθμίσεις, αλλά οι δευτερεύουσες δραστηριότητές τους, τους ανάγκασαν να κλείσουν. Σε κάποιες περιπτώσεις συμβαίνει και το αντίθετο. Με απλά λόγια, όταν ο κύριος ΚΑΔ μιας επιχείρησης δεν εμπίπτει σε αυτές που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ακόμη κι αν έχει κλείσει ή έχει μειώσει δραματικά τον τζίρο της, δεν μπορεί να λάβει στήριξη.
Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, ας δώσουμε ορισμένα παραδείγματα, που μας μετέφεραν άνθρωποι της αγοράς, αλλά και λογιστές.
Κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας άνοιξε με κύρια δραστηριότητα το να πουλάει τυρόπιτες και σνακ, αλλά έχει αναπτύξει και δευτερεύουσες δραστηριότητες για καφέ, ποτό και τραπεζοκαθίσματα. Λειτουργεί συνεπώς εδώ και χρόνια ως καφέ- μπαρ, γεγονός που αναγκάζει τον ιδιοκτήτη να κατεβάσει ρολά. Παράλληλα, πληρώνει τραπεζοκαθίσματα.
Η ΠΝΠ που εκδόθηκε, όμως, αναγνωρίζει μόνο την πρώτη δραστηριότητα και έτσι «πετάει» εκτός των ρυθμίσεων στήριξης αυτή την καφετέρια. Μαζί με την επιχείρηση μένουν εκτός και οι εργαζόμενοι που δεν δουλεύουν, καθώς το μαγαζί είναι κλειστό και έχουν άμεση ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης.
Δεύτερο παράδειγμα: Κατάστημα εστίασης με 2 ΚΑΔ. Ο ένας είναι για delivery/takeaway και ο άλλος για τα τραπεζοκαθίσματα. Κύριος ΚΑΔ είναι το delivery. Δεν δικαιούνται επιδότησης οι εργαζόμενοι και δεν μπορεί να κάνει χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων για να μην πληρώνει τραπεζοκαθίσματα η εταιρεία.
Τρίτο παράδειγμα: Μία επιχείρηση που έχει ΚΑΔ χονδρικής και ΚΑΔ λιανικής. Το μαγαζί κλείνει ή τουλάχιστον υπολειτουργεί. Εφόσον η κύρια ΚΑΔ είναι η χονδρική, δεν υπάρχει δικαίωμα επιδότησης και ένταξης στις ευνοϊκές ρυθμίσεις.
Τέταρτο παράδειγμα: Εταιρεία με φούρνους έχει ένα κεντρικό κατάστημα που λειτουργεί ως φούρνος και ακόμη δύο που λειτουργούν ως καφετέριες. Η κύρια ΚΑΔ είναι ο φούρνος και έτσι η εταιρεία δεν δικαιούται να λάβει στήριξη για τη λειτουργία των άλλων δύο καταστημάτων της, που στην παρούσα φάση είναι αναγκαστικά κλειστά.
Όπως τονίζουν στο Reporter επιχειρηματίες που εμπίπτουν στις παραπάνω περιπτώσεις, που δεν είναι λίγες, πρέπει να σημειωθεί ότι πίσω από τις ΚΑΔ δεν κρύβεται κάτι το… πονηρό σχετικά με το τι πληρώνουν οι εταιρείες, στο πώς φορολογούνται και λοιπά.
Αυτές οι επιχειρήσεις δηλαδή δεν κέρδιζαν κάτι με το να έχουν κύρια δραστηριότητα την πώληση σνακ και δευτερεύουσες δραστηριότητες τον καφέ, το ποτό ή τα τραπεζοκαθίσματα. Πλήρωναν κανονικά, ελέγχονταν κανονικά από τις αρχές και λάμβαναν διαβεβαιώσεις πως λειτουργούν απόλυτα νόμιμα.
Τέλος, καταγγέλλουν πως το ΥΠΟΙΚ δεν τους επιτρέπει να αλλάξουν τις δραστηριότητές τους τώρα, γεγονός που, όπως λένε, προκαλεί ερωτηματικά. Επιχειρηματίες με τους οποίους επικοινώνησε το Reporter τόνιζαν πως με αυτόν τον τρόπο «πιθανότατα η κυβέρνηση να θέλει να γλιτώσει κάποια χρήματα».
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr