Πολλώ δε μάλλον όταν ο ίδιος είναι γόνος οικογένειας Ρωμιών από την Πόλη που μετά από έναν σταθμό στη Ρουμανία βρέθηκαν πριν τρεις γενιές στη Βενεζουέλα, όπου χιλιάδες συμπολίτες μας πριν και μετά τον πόλεμο βρήκαν καταφύγιο. Έτσι οι ιστορικές παρακαταθήκες που είχε, η εμμονή της μητέρας του, Ελληνίδας πρώτης γενιάς μετανάστριας στην Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Νοτίου Αμερικής να «πάρει σπίτι και ακίνητα στην πατρίδα», αλλά και οι πιέσεις που δέχτηκε από το καθεστώς Μαδούρο οδήγησαν τον Θ. Δουζόγλου στο να μαζέψει ένα χαρτοφυλάκιο από 72 εμβληματικά ακίνητα σε όλη τη χώρα.
Την ίδια ώρα στη Βενεζουέλα οι επιχειρήσεις του που κάποτε είχαν έως και 20.000 εργαζόμενους (κυρίως στο εισαγωγικό εμπόριο) σήμερα αριθμούν περίπου 1000 εργαζόμενους, ενώ πλέον έχουν κρατικοποηθεί. Μάλιστα έχει ζητήσει τη συνδρομή, κατά καιρούς, της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να πάρει πίσω ό,τι μπορεί από την τεράστια περιουσία του στην Βενεζουέλα. Στην προσπάθειά του βέβαια κατάφερε να γλιτώσει κάποια asset με στήριξη από κυβερνήσεις όπως της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.
Πάντως το ότι προέρχεται επιχειρηματικά από τη Βενεζουέλα του δημιούργησε σοβαρά ζητήματα στις κινήσεις κεφαλαίων από τις ΗΠΑ, όπου διατηρούσε λογαριασμούς, προς την Ελλάδα για τις αγορές ακινήτων. Σημειώνεται ότι το Ιράν και η Βενεζουέλα είναι στη «μαύρη λίστα» των κρατών απ’ όπου ό,τι κεφάλαιο κινείται ελέγχεται εξονυχιστικά. Ειδικά όταν φεύγει από τις ΗΠΑ (σε αντίθεση βέβαια, με ό,τι συμβαίνει σε περιπτώσεις εισόδου κεφαλαίων στη «μήτρα» του καπιταλισμού.) Έτσι εξηγείται, όπως ανέφερε χτες σε μια μαραθώνια ενημέρωση δημοσιογράφων, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Δουζόγλου στην Ελλάδα, Λαυρέντης Αλβέρτης, ανώτατο στέλεχος για δύο δεκαετίες του ομίλου Κοντομηνά, το γεγονός ότι υπήρχαν φήμες για έλλειψη χρημάτων και κεφαλαίων από τον κ. Δουζόγλου που είχαν δει το φως τη δημοσιότητας. Αψευδής μάρτυρας του οικονομικού βάθους του επιχειρηματία, όπως είπε ο κ. Αλμπέρτης, το χαρτοφυλάκιο ακινήτων που σήμερα έχει ο Όμιλος. Πρόκειται για επενδύσεις που έφτασαν τα 180 εκατομμύρια ευρώ, και που σήμερα αφενός αποδίδουν μέσω ενοικίων αλλά και κοστίζουν με όρους σημερινούς πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ.
Πέρα από τα «βάσανα» σε επίπεδο κινήσεων κεφαλαίων που είχε ο κ. Δουζόγλου λόγω Βενεζουέλας είχε να αντιμετωπίσει και φήμες ότι βρισκόταν κοντά με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Όπως ανέφερε ο κ. Αλμπέρτης ο επικεφαλής του Ομίλου που ηγείται μιας ομάδας μετόχων που είναι η στενή του οικογένεια, είχε επαφές πάντα με την κυβέρνηση ως ένας επιφανής επιχειρηματίας που επενδύει στη χώρα.
Πάντως εδώ κι ένα χρόνο ο Όμιλος με επικεφαλής τον έμπειρο στα δύσκολα κ. Αλμπέρτη προσπαθεί να μπει σε ρότα σύγχρονης εταιρικής διακυβέρνησης και να φύγει από την διαδικασία απλή συσσώρευσης ακινήτων εν είδει «παρκινγκ» πλούτου. Παράλληλα χτες ο Όμιλος σε μια πρώτη κίνηση εξωστρέφειας μίλησε στα ΜΜΕ μέσω του CEO. Πάντως όπως αναφέρθηκε ο κ. Δουζόγλου δεν αρέσκεται στη δημοσιότητα εξ ου και η φήμη για «επιερηματία φάντασμα». Όπως ειπώθηκε είναι παραδοσιακών αξιών και συμπεριφορών και γιαυτί ποφεύγει τη δημοσιότητα. Ωστόσο πλέον θα υπάρχει ανοικτός δίαυλος και ένα χτίσιμο μια «εταιρικής διαδικασίας» λειτουργίας όπου προβλέπεται και η επαφή με τα ΜΜΕ μια και έχει αλλάξει η ρότα των επιχειρήσεων.
Τα ακίνητα
«Ο ορυμαγδός αγορών απορροφούσε την ενέργεια της μικρής ομάδας της εταιρείας, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει περιθώριο για να υποστηριχθεί η ανάπτυξή τους» ανέφερε για να εξηγήσει το ότι παρά το μεγάλο χαρτοφυλάκιο δεν είχαν γίνει κινήσεις είτε εξωστρέφειας είτε περαιτέρω αξιοποίησης ή απόσπασης χρηματοδότησης. Ήδη βέβαια υπάρχουν σχέδια είτε σύστασης ΑΕΕΑΠ είτε στρατηγικής συμμετοχής, με εισφορά ακινήτων, σε εταιρεία επένδυσης σε ακίνητα. Προς την κατεύθυνση αυτή, υπάρχουν συζητήσεις με υπό ίδρυση ΑΕΕΑΠ, όπως είπε, χθες, ο Λ. Αλβέρτης.
Την ίδια ώρα προς διασφάλιση όρων διαφάνειας σχεδιάζεται άμεσα, το πρώτο εξάμηνο του 2020, η εισαγωγή των μετοχών της ομπρέλας του ομίλου της εταιρίας συμμετοχών, της SCD, στο χρηματιστήριο της Κύπρου.
Δανεισμός και ξενοδοχεία
Ταυτόχρονα έχοντας εξασφαλίσει πέρα από την ισχυρή κεφαλαιακή της βάση, όπως είπε ο κ. Αλμπέρτης, έχει διασφαλίσει κεφάλαια από δανειοδοτήσεις της νέας τράπεζας Optima του Ομίλου Βαρδινογιάννη, και της Aegean Baltic Bank ύψους κοντά στα 27 εκατ. ευρώ ενώ έχει στα σκαριά και άλλες συμφωνίες με τράπεζες. Παράλληλα έχει βάλει πώρη για αξιοποίηση των ξενοδοχειακών ακινήτων της. Πρώτο αναμένεται να ανοίξει το Mistral στο «Μικρολίμανο» τον επόμενο χρόνο.
Αναλυτικά σχεδιάζει τα εξής:
-12 εκατ. ευρώ για την ανακατασκευή του “Πεντελικόν”, που αποτελείται από τέσσερα κτήρια, στην Κηφισιά. Εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον δύο χρόνια για την ολοκλήρωση των εργασιών ανακαίνισης καθώς το μεγαλύτερο κτήριο δεν έχει να ανακαινιστεί για πολλές δεκαετίες. Θα έχει περίπου 120 δωμάτια και θα είναι 5 αστέρων.
-10 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση σε ξενοδοχείο, ενδεχομένως 80 δωματίων, του κτηρίου, που ανήκε στον ΟΤΕ, στην οδό Σταδίου 15 στην Παλαιά Βουλή
-περίπου 5 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση του ξενοδοχείου Mistral, στον Πειραιά, και θα είναι 3-4 αστέρων
Παράλληλα ο Όμιλος έχει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο στη Μύκονο. Στην Ελιά της Μυκόνου σχεδιάζονται 140 υπόσκαφα bungalows, στον Άγιο Λάζαρο από την Οικογένεια Θεόδωρου και Γιάννας Αγγλεοπούλου έχουν αγοραστεί περίπου 56 στρέμματα με 11 βίλες, ενώ υπάρχει και Λητώ που ήδη έχει γίνει στόχος εξαγοράς από στέλεχος του διεθνούς jet set. Ωστόσο ο Όμιλος δεν το πουλάει και προσπαθεί να ξεδιαλύνει θέματα με τον σημερινό μισθωτή του ακινήτου.
Επίσης ο Όμιλος Δουζόγλου σχεδιάζει, όπως ανέφερε, χθες, ο εκπρόσωπός του σχεδιάζει την ανάπτυξη αποθηκευτικού χώρου, ο οποίος θα είναι ο μεγαλύτερος στην Ελλάδα και θα έχει προϋπολογισμό της τάξης των 30-40 εκατ. ευρώ. Για το σκοπό αυτό έχει αποκτήσει ακίνητο 100 χιλ. τ.μ. στην Αττική, στο οποίο θα προσθέσει επιπλέον ακίνητα.
Εν γένει, το χαρτοφυλάκιο ακινήτων εισοδήματος της εταιρείας περιλαμβάνει αποθήκες με μισθωτή την αλυσίδα Σκλαβενίτης, το ξενοδοχείο Athenaum Smart Hotel, κατοικίες στο Ψυχικό, συγκρότημα κατοικιών στην Κεφαλονιά, κτήρια γραφείων σε Αθήνα σε πολλά σημεία όπως στη Πανεπιστημίου όπου και θα μεταφερθεί η έδρα της εταιρίας (μια επένδυση περίπου 1 εκ. ευρώ), αλλά και χώροι στο Μαρούσι, Χαλάνδρι και Πειραιά, οικόπεδα στα Νότια προάστια και την Αγία Παρασκευή.
To φλερτ με την Creta Farms
Σε σχέση με την Creta Farms o κ. Λαυρέντης Αλβέρτης, υποστήριξε πως επεδίωξε την εξαγορά ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου της Creta Farms, αλλά η συναλλαγή δεν πραγματοποιήθηκε «επειδή» όπως ανέφερε “δεν υπήρξε το επιδιωκόμενο επίπεδο συνεννόησης με τη διοίκηση της εταιρείας». Σύμφωνα με τον κ. Αλβέρτη σχεδόν όλοι οι διεκδικητές της Creta Farms προσέγγισαν την πλευρά Δουζόγλου ενώ σημείωσε πως μεταξύ αυτών ήταν και η Impala η οποία έχει προκριθεί να αναλάβει την τύχη της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας.
Ο κ. Αλβέρτης ανέφερε πως δεν κρίθηκαν επαρκή τα στοιχεία που ανέβηκαν στο data room καθώς δεν δόθηκαν στοιχεία από την έρευνα του διενεργεί η Deloitte στην Creta Farms ούτε το πόρισμα της PwC. Βέβαια παρά τα ελλιπή στοιχεία η πλευρά Δουζόγλου ζήτησε από τον Σύμβουλο, δηλαδή την ΕΥ και τις Τράπεζες παράταση 4 ημερών, η οποία δεν δόθηκε, προκειμένου να καταφέρει να καταθέσει μια αξιόπιστη προσφορά.
Ωστόσο ο ο κ. Αλβέρτης σημείωσε πως ο κ. Δουζόγλου ενδιαφέρεται να επενδύσει στον τομέα των τροφίμων, όπου και ο πυρήνας της δράσης του στο εξωτερικό, όπως στον κλάδο του γιαουρτιού, του ελαιολάδου, της τομάτας κ.α. υπό την προϋπόθεση ότι θα βρεθεί η κατάλληλη ευκαιρία.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr