«Τα μεγάλα πολιτικά κόμματα, εκτός από τη Χρυσή Αυγή που δεν επιδεικνύει κανέναν πολιτικό σεβασμό, θα πρέπει να βρουν τρόπους ευθυγράμμισης και συνεργασίας σε σημαντικά ζητήματα όπως η οικονομία, η υγεία, η εκπαίδευση και η εξωτερική πολιτική», δήλωσε ο κ. Μίχαλος σε συνέντευξή του στη EURACTIV.
Παράλληλα, ανέφερε ότι τα ελληνικά πολιτικά κόμματα θα πρέπει να έχουν ένα σταθερό πρόγραμμα, ώστε τα επόμενα τέσσερα χρόνια να μην διακόπτονται από αιτήματα «σχεδόν σε καθημερινή βάση» για πρόωρες εκλογές, καθώς και να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν τη χώρα να ενισχύσει την πραγματική ανάπτυξη.
Αναφερόμενος στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τόνισε ότι φέτος ήταν η πρώτη φορά που παρατηρήθηκε ένα είδος σύγκλισης μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας.
«Τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσο και ο αρχηγός της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησαν για μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, μείωση του φόρου ακίνητης περιουσίας και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης», υπογράμμισε.
Η πολιτική σταθερότητα υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα, και από ό,τι φαίνεται, σε αυτό η κυβέρνηση θα είναι συνεπής, με την έννοια ότι οι εκλογές θα είναι ένα θέμα που θα συζητήσουμε το 2019, είπε σε συνέντευξη στο EURACTIV.com …
«Θα πρέπει να σχηματίσουν μια κυβερνητική συμμαχία για το καλό της χώρας και στη συνέχεια μετά την επιστροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη έχουμε αρκετό χρόνο για ιδεολογικές διαφορές και εκλογικές συγκρούσεις», δήλωσε ο κ. Μίχαλος, προσθέτοντας ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτό θα είναι το επικρατέστερο σενάριο στο τέλος της μέρας.
Επέμεινε ότι η συνεργασία θα πρέπει να γίνει τώρα και όχι μετά τις επόμενες εκλογές. Αν στις επόμενες εθνικές εκλογές δεν συγκροτηθεί κυβέρνηση πλειοψηφίας, τότε θα πρέπει να διεξαχθεί νέα εκλογική αναμέτρηση με αναλογικό εκλογικό σύστημα, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στην είσοδο 8-9 κομμάτων στο κοινοβούλιο.
Αναφορικά με την αποπομπή του από τη ΝΔ πριν από μερικούς μήνες, ο κ. Μίχαλος χαρακτήρισε την απόφαση αντιδημοκρατική. «Αυτός που επηρεάζεται είναι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος προφανώς πιστεύει ότι όποιος εκφράζει διαφορετικές απόψεις από αυτόν είναι εχθρός του».
«Η αποπομπή μου ήρθε από την σημερινή ηγεσία. Το γεγονός αυτό δεν επηρεάζει με κανένα τρόπο την ταυτότητά μου ως κοινωνικό-φιλελεύθερο άτομο, ούτε τα συναισθήματά μου απέναντι στη ΝΔ, καθώς και στους ανθρώπους και τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας», σημείωσε.
Επιπλέον, η ηγεσία της ΝΔ εξέφρασε την αντίθεσή της στη θετική δήλωση του κ. Μίχαλου για την αλλαγή στη συμφωνία με την ΠΓΔΜ.
«Το θέμα παραμείνει αδρανές για 24 χρόνια και το αποτέλεσμα της μη επίλυσης είναι 140 χώρες να αποκαλούν την ΠΓΔΜ ως Δημοκρατία της Μακεδονίας», δήλωσε.
«Είναι μια λύση που παρέχει κίνητρα και για τις δύο πλευρές. Θα καταδείξει ότι η Ελλάδα είναι η κύρια δύναμη στην περιοχή των Βαλκανίων, ενώ η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα θα έχει τεράστιες ευκαιρίες για τη διεύρυνση των επιχειρηματικών ευκαιριών, όχι μόνο στην ΠΓΔΜ, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή», πρόσθεσε.
Ευρωπαϊκές εκλογές
Όσον αφορά τις επικείμενες εκλογές για την ΕΕ, δήλωσε ότι αποτελούν μια «τεράστια πρόκληση» εξαιτίας της ανόδου των λαϊκιστών ως αποτέλεσμα της κρίσης.
«Διακινδυνεύουμε να εκλέξουμε ανθρώπους που δεν αποτελούν μέρος του ευρωπαϊκού οράματος, του σοσιαλιστικού ή φιλελεύθερου χώρου».
Πρόσθεσε, ακόμη, ότι οι Ευρωεκλογές θεωρούνται «ήπια» διαδικασία και οι σωστοί άνθρωποι δεν εκλέγονται πάντα ευρωβουλευτές.
«Στην Ελλάδα, λόγω της αναγνωρισιμότητας των υποψηφίων, έχουμε μόνο δημοσιογράφους, καλλιτέχνες, αθλητές, ποδοσφαιριστές που εισέρχονται στην πολιτική και περιμένουμε από αυτούς τους ανθρώπους να είναι σε θέση να εκπροσωπήσουν τα συμφέροντα της χώρας. Είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο».
«Χρειαζόμαστε ανθρώπους που ξέρουν να κινούνται στα γραφειοκρατικά συστήματα των Βρυξελλών, αλλά εξακολουθούν να έχουν αποτελέσματα».
Η ελληνική οικονομία
Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ δήλωσε ότι η κυβέρνηση έκανε κάποια πρώτα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση μετά την επίσημη έξοδο από το «σχέδιο λιτότητας» τον περασμένο Αύγουστο.
«Ο φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων έχει επηρεάσει ιδιοκτήτες χαμηλού εισοδήματος. Ευελπιστούμε ότι η οικονομία θα παρουσιάσει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και το 2019 θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να προβεί σε περαιτέρω μειώσεις για τις άλλες κατηγορίες εισοδημάτων στην Ελλάδα».
Όσον αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές, τόνισε ότι αποτελούσαν ανέκαθεν ένα σημαντικό πρόβλημα για την ελληνική οικονομία, καθώς είναι οι δεύτερες υψηλότερες στην ΕΕ μετά την Εσθονία.
Ο τραπεζικός τομέας
Ωστόσο, ο κ. Μίχαλος επέμεινε ότι χρειάζονται περισσότερες μεταρρυθμίσεις, ιδίως όσον αφορά την επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.
Όπως ανέφερε, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια συνιστούν σημαντικό εμπόδιο στην ομαλή λειτουργία των τραπεζών.
Ακόμη, δήλωσε ότι η Ελλάδα είχε εκπληρώσει τεχνικά τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης, αλλά οι υγιείς ΜμΕ δεν μπορούν να αντλήσουν την απαραίτητη χρηματοδότηση, προκειμένου να είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν άμεσες και έμμεσες επενδύσεις στη χώρα.
«Αυτό είναι κάτι που πρέπει να απασχολεί ολόκληρη την Ευρωζώνη, καθώς φαίνεται ότι υπάρχουν ωρολογιακές βόμβες, όπως για παράδειγμα η Ιταλία».
Τέλος, υπογράμμισε ότι εάν η υπόθεση της Ιταλίας δεν έχει αίσιο τέλος, η πίεση στο ευρώ και τα επιτόκια θα διευρύνουν ακόμα περισσότερο τα spread της Ελλάδας.
«Ελπίζω ότι θα υπάρξει λύση τους επόμενους 2 μήνες. Είμαι πεπεισμένος ότι ο κ. Ντράγκι κατανοεί πλήρως την κατάσταση και θα βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατόν».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr