Στη Κομισιόν έχουν αναγνωρίσει ότι η χώρα με το <μαξιλάρι> των 34,6 δισ. ευρώ μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της για την αποπληρωμή των τόκων μέχρι το 2022, ωστόσο θα πρέπει να υπάρξει οπωσδήποτε η πρώτη διεθνής έκδοση ελληνικών ομολόγων μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια στις 21 Αυγούστου 2018.
Όπως σχεδιάζεται από το υπουργείο οικονομικών, η πρώτη έκδοση ομολόγων που αναμένεται εντός του πρώτου διμήνου του 2019 θα αναζητηθούν κεφάλαια προς άντληση ύψους 2 δισ. ευρώ για να δοθούν για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας το 2019. Ταυτόχρονα αναμένονται άλλες 2 εκδόσεις μέσα στο α' εξάμηνο του 2019 για την άντληση επιπλέον 2,4 δισ. ευρώ για το 2020 και 2,4 δισ. ευρώ για το 2021. Αν τηρηθεί αυτός ο σχεδιασμός, αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό Δημόσιο θα αναζητήσει από τις αγορές περίπου 7-8 δισ. ευρώ το 2019, δεδομένου ότι προσβλέπει και σε επιστροφές κερδών 1,8 δισ. ευρώ από ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ και των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών (SMPs και ANFAs). Κατά τις πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών εξακολουθεί να θεωρεί σημαντική την έκδοση ενός 10ετούς ομολόγου, ως κορωνίδα της επιστροφής στην κανονικότητα, ενώ στα σχέδιά του υπάρχει επιπλέον η έκδοση ενός πενταετούς και ίσως και ενός νέου επταετούς ομολόγου, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι οι αποδόσεις θα έχουν επιστρέψει τουλάχιστον στα επίπεδα που ήταν τον προηγούμενο χρόνο. Mια πρώτη έξοδος στις αγορές θεωρείται απαραίτητη προκειμένου να ξεκινήσει και το πρόγραμμα επαναγοράς «ακριβού» χρέους, με πόρους από το «μαξιλάρι», όπως επίσης προβλέπει η συνεννόηση με τους δανειστές. Προτεραιότητα θα δοθεί στην επαναγορά των περίπου 2 δισ. ευρώ του ΔΝΤ, που λήγουν το 2019. Επιδίωξη είναι να αγοραστούν συνολικά 5 δισ. ευρώ (από τα 10,2 δισ. ευρώ του χρέους προς το ΔΝΤ), τα οποία επιβαρύνονται με επιτόκιο 4,9%. Η επαναγορά χρέους προς την ΕΚΤ είναι επίσης προς συζήτηση, όπως και το ενδεχόμενο μείωσης των εντόκων γραμματίων.
Η αναβολή των αξιολογήσεων του ελληνικού χρέους
Το γεγονός ότι η Moody’s δεν προχώρησε σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και επανέλαβε στη συνέχεια ότι μια ανατροπή των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν –στις οποίες σαφώς περιλαμβάνεται η περικοπή των συντάξεων– μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε υποβάθμιση, δείχνει ότι ο δρόμος για τη νέα επιστροφή στις αγορές προβλέπεται γεμάτος αναταράξεις. Ήδη και οι άλλοι δύο οίκοι S&P και Fitch μέχρι σήμερα δεν έχουν δημοσιοποιήσει το πρόγραμμα αξιολόγησης του ελληνικού αξιόχρεου για το 2019 αφού αναμένουν τις αξιολογήσεις της Κομισιόν για τον ελληνικό προϋπολογισμό του 2019.
Ανέστης Ντόκας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr