Το θέμα είναι τι μέλλει γενέσθαι και ποια η επόμενη μέρα. Θα συστήσουν δικό τους φορέα οι μεγάλες χρηματιστηριακές εταιρείες; Αρκεί η εκπροσώπηση μέσω της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών; Δεν τις ενδιαφέρει καν η εκπροσώπηση;
«Διαφωνώ με το concept του ΣΜΕΧΑ», δηλώνει στο «R» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Διεθνούς ΑΧΕΠΕΥ κ. Β. Χατζλίας και διερωτάται, «είναι δυνατόν αυτοί που έχουν μερίδιο αγοράς 70% και 90% να υβρίζονται, ότι για όλα φταίνε οι τράπεζες»; Και προσθέτει: « Aποψη μού εδώ και χρόνια είναι να δημιουργηθεί κάτι, ένας φορέας υγιής, σε τεχνοκρατική βάση, στα πρότυπα του ΣΕΒ που έχει γενικό διευθυντή και να υπάρχει παράλληλα ένα τιμητικό προεδρείο».
Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Sec, κ. Β. Ασσερ σχολιάζει, λέγοντας ότι, «τόσο καιρό έγιναν προσπάθειες που δεναπέδωσαν. Θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε κάτω από οποιαδήποτε ομπρέλα. Θα το δούμε. Μπορεί και να μην χρειαζόμαστε εκπροσώπηση».
Ο διευθύνων σύμβουλος της Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ κ. Λ. Παπακωνσταντίνου τονίζει από την πλευρά του ότι, «είναι θέμα συζήτησης, το τι θα γίνει. Να δούμε ποια κατάσταση θα δημιουργηθεί και θα πάρουμε αποφάσεις».
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, στην πρώτη θέση διατηρήθηκε η EFG Eurobank Χρηματιστηριακή και τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιεί το ΧΑ για τις συναλλαγές των μελών του.
Συγκεκριμένα, κατά τον προηγούμενο μήνα η συγκεκριμένη εταιρία απέσπασε μερίδιο 18,08% επί του συνόλου των συναλλαγών και ακολούθησαν η Εθνική Χρηματιστηριακή με ποσοστό 13,89%, η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος με μερίδιο 11,51%, η Π&Κ με μερίδιο 10,22% και η Αlpha Finance ΑΧΕΠΕΥ με μερίδιο 9,50%. Σημειώνεται ότι οι δέκα πρώτες σε συναλλαγές χρηματιστηριακές πραγματοποίησαν τον Απρίλιο ποσοστό 83,75% του συνολικού τζίρου του ΧΑ.
Σε επίπεδο τετραμήνου Ιανουαρίου-Απριλίου 2007, η Eurobank Χρηματιστηριακή διατηρεί τα πρωτεία με ποσοστό 16,72% και ακολουθούν η Εθνική Χρηματιστηριακή με ποσοστό 11,77%, η P&K στην τρίτη θέση με μερίδιο 11,73%, η Επενδυτική Τράπεζα με ποσοστό 11,40% και η Πειραιώς Χρηματιστηριακή με 10,70%.
Τη δεκάδα συμπληρώνουν οι Alpha Finance (8,17%), ΚΑΠΠΑ ΑΧΕΠΕΥ (3,85%), Proton Τράπεζα (3,51%), ΗSBC-Παντελάκης ΑΧΕΠΕΥ (3,03%) και Εγνατία Finance (1,91%).
Στο τετράμηνο το μερίδιο που απέσπασαν οι δέκα πρώτες χρηματιστηριακές στο σύνολο των συναλλαγών του ΧΑ ανήλθε σε 82,7%.
Η απάντηση του ΣΜΕΧΑ για τις αποχωρήσεις
O Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών παρ όλες τις αποχωρήσεις των μεγάλων Τραπεζών και κάποιων εκτός τόπου και χρόνου υποστηρικτών τους, παραμένει ο βασικός εκπρόσωπος των συμφερόντων των εταιριών που εξυπηρετούν την πλειοψηφία των Ελλήνων ιδιωτών επενδυτών, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία του μεριδίου αγοράς των εταιριών που αποχωρούν προέρχεται από συναλλαγές θεσμικών επενδυτών και hedge funds του Λονδίνου καθώς και συναλλαγές που προέρχονται από το Ελληνικό Δημόσιο.
Η κίνηση αυτών των τραπεζών που αποχωρούν επιβεβαιώνει ότι τα συμφέροντά τους συγκρούονται με την προσπάθεια που καταβάλλει ο ΣΜΕΧΑ για αποτελεσματικότερο ανταγωνισμό, εξάλειψη αθέμιτων πρακτικών στον κλάδο παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών καθώς και για την ίση μεταχείριση εταιρειών και επενδυτών.
Πλέον, ο ΣΜΕΧΑ γίνεται περισσότερο ομοιογενής και αποκτά μεγαλύτερη κοινή ισχύ για την διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων του.Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι συνδυασμένες αποχωρήσεις συμπίπτουν με το σκάνδαλο των ομολόγων και το αίτημα του ΣΜΕΧΑ να ελεγχθούν και οι συναλλαγές των τραπεζών επί ομολόγων για περιπτώσεις αισχροκερδών τιμολογήσεων.
Η πρόταση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών άλλωστε να αλλάξει το καταστατικό του Συνδέσμου, έτσι ώστε να ψηφίζουν τα μέλη ανάλογα με τον ετήσιο κύκλο εργασιών των εταιρειών τους (!) αντιτίθεται στις βασικότερες αρχές της δημοκρατίας και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει δεκτή από τα μέλη μας.
ΕΘΕ: Αριστες οι σχέσεις με ΣΜΕΧΑ
Εντωμεταξύ, με αφορμή σχόλια που διατυπώθηκαν και καταχωρήθηκαν στον τύπο για «κακές σχ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr