Το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται 147 αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού για σειρά υποθέσεων. Παράλληλα σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Δημήτρης Κυριτσάκης στην εκδήλωση παρουσίασης της Έκθεσης αξιολόγησης από τον Ο.Ο.Σ.Α. σχετικά με τη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού η επιτροπή εστιάζει επί του παρόντος στις αγορές τροφίμων ποτών, στους κλάδους λιανικής και υγείας όπως και στον κατασκευαστικό κλάδο και σε υποθέσεις χειραγώγησης προσφορών και διαγωνισμών. Επίσης υπογράμμισε ότι «το καλάθι της νοικοκυράς, οι δημόσιοι διαγωνισμοί, η ενέργεια, θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται στο στόχαστρο της Επιτροπής».
Δεσπόζουσα θέση
Το έργο της Επιτροπής και κυρίως ο ρόλος σε μια περίοδο κρίσης είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την προστασία του καταναλωτή.
Σύμφωνα, μάλιστα, με την έκθεση , περίπου οι μισές από τις νέες υποθέσεις που ξεκίνησε να ερευνά η επιτροπή τη διετία 2016-2017, αφορούσαν εικαζόμενη κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης υποθέσεις.
Από τις συνολικές αποφάσεις που επικυρώθηκαν από τα πρωτοδικεία το ποσοστό των υποθέσεων στις οποίες τα δικαστήρια μείωσαν τα πρόστιμα σε σημαντικό βαθμό κυμαίνεται από 30% σε υποθέσεις της περιόδου 2012-13 έως 70% σε υποθέσεις του 2016.
Κατά το διάστημα 2012 2017 η επιτροπή εξέδωσε 14 αποφάσεις για οριζόντιες συμφωνίες με αντίκτυπο για την αγορά π.χ. η απόφαση για τη σύμπραξη στα πουλερικά επέφερε οφέλη για τους καταναλωτές που υπερβαίνουν τα 150 εκατ ευρώ ετησίως.
Οι αποφάσεις απαγόρευσης συγκεντρώσεως είναι πολύ σπάνιες. Καμία απαγόρευση συγκέντρωσης δεν υπάρχει από το 2012-17.
Ο όγκος των υποθέσεων
Ο πρόεδρος της Αρχής σημείωσε ότι «1200 περίπου υποθέσεις που διαχειριστήκαμε την περίοδο αυτή (600 που παραλάβαμε κατά την ανάληψη των καθηκόντων μου και τις 600 περίπου που εισήλθαν σταδιακά), έχουν περιοριστεί σε κάτω από 200, η πλειοψηφία των οποίων είναι σύγχρονες υποθέσεις ήδη υπό διερεύνηση. (Το Μάιο
εκκρεμούσαν 164 υποθέσεις, από τις οποίες 47 είχαν διερευνηθεί και αναμενόταν να κλείσουν σύντομα με συνοπτική απόφαση απόρριψης ή λόγω χαμηλής ιεράρχησης).
Όπως σημείωσε ο ίδιος: «η Αρχή που παραλάβαμε βρέθηκε αντιμέτωπη με σημαντικές δυσχέρειες: Πεπερασμένοι πόροι, υποστελέχωση και ελλείψεις, υπέρμετρες μειώσεις στις αποδοχές του προσωπικού της, μεγάλος αριθμός υποθέσεων αλλά και ανάγκη εκκαθάρισης αυτού του όγκου, ανάγκη θωράκισης της ανεξαρτησίας της.
Με συνεχή συλλογική, προσπάθεια, με δουλειά ουσίας και μακριά από οποιεσδήποτε πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες, έγιναν άλματα προόδου σε πολλούς τομείς ... Ειδικότερα, το υπό αξιολόγηση διάστημα η επιτροπή εντατικοποίησε το έργο της σε όλους τους τομείς των δράσεών της χωρίς, όμως, να φοβάται να συγκρουσθεί με παγιωμένες συντεχνιακές αντιλήψεις. Δεν έχομε ακούσει και λίγα είναι αλήθεια αλλά το τελικό αποτέλεσμα μετράει».
Ακόμη σημείωσε ότι η εκκαθάριση των συσσωρευμένων υποθέσεων ήταν ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα.
Όπως είπε οι προσπάθειες της τελευταίας δεκαετίας, έχουν οδηγήσει στην επιβολή το διάστημα 2009-2017, προστίμων που ανέρχονται σε περίπου € 376 εκατομμύρια ευρώ, με αύξηση από την προηγούμενη περίοδο λαμβάνοντας υπόψη ότι τα συνολικά πρόστιμα που έχει επιβάλει η Επιτροπή από το 2000-2017 είναι περίπου 575.6 εκατομμύρια ευρώ, και στην ελαχιστοποίηση της ακύρωσής των αποφάσεων από τα Διοικητικά Δικαστήρια.
Η προτεραιοποίηση των υποθέσεων, επιτρέπει στην Αρχή, είπε ο κ. Κυριτσάκης, να επικεντρωθεί στις υποθέσεις με το σημαντικότερο αντίκτυπο στον έλληνα καταναλωτή και την οικονομία. Για την ιεράρχηση των υποθέσεων χρησιμοποιούνται, συνέχισε ο ίδιος, αντικειμενικά και διαφανή κριτήρια που προσδιορίζονται στις κανονιστικές αποφάσεις της επιτροπής οι οποίες καθορίζουν το νέο σύστημα μοριοδότησης.
Σημειώνεται και στην έκθεση του ΟΟΣΑ και είναι η πραγματικότητα είπε ο πρόεδρος ότι « η ΕΑ αναγκάζεται να επενδύσει σημαντικούς πόρους στην εξέταση καταγγελιών και στη διεξαγωγή ex-officio ερευνών για να αντισταθμίσει την έλλειψη αιτήσεων επιείκειας». Τούτο είναι αληθές , συνέχισε, αλλά το πρώτο βήμα με τις αιτήσεις επιείκειας έχει γίνει και ελπίζουμε ότι θα συνεχιστεί στο μέλλον.
Με επιτυχία, επίσης είπε, λειτουργεί το σύστημα της αποδοχής δεσμεύσεων για τις λιγότερο σοβαρές παραβάσεις, αλλά και η διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων.
Καλύτερη λειτουργία
Ο καθηγητής Φρέντερικ Ζενί πρόεδρος της Επιτροππης Ανταγωνισμού του Ο.Ο.Σ.Α σε ότι αφορά στην Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού σημείωσε ότι έχει εξελιχθεί και είναι σήμερα ένα ανεξάρτητο θεσμικό όργανο που περιβάλλεται από εμπιστοσύνη και έχει αναλάβει σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες μεταρρύθμισης της χώρας.
Ο πρόεδρος στις αναφορές του στην εκδήλωση σημείωσε ότι έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές στη νομοθεσία για την καλύτερη λειτουργία της επιτροπής ωστόσο θα μπορούσε να βελτιωθεί με περαιτέρω τροποποιήσεις για μεγαλύτερη διαφάνεια και ανεξαρτησία. Μάλιστα στη σύνοψη της έκθεση σημειώνεται σχετικά με το παραπάνω θέμα π.χ, ο τρόπος επιλογές των μελών του ΔΣ θα μπορούσε να γίνει πιο ανοικτός και περισσότερο διαφανής.
Επισημάνθηκε ακόμη από τον πρόεδρο η σημασία της συνεργασίας της επιτροπής με τις αρμόδιες άρχισε για τις κρατικές προμήθειες αλλά και με το Συνήγορο του Καταναλωτή.
Ακόμη στη σύνοψη σημειώνεται ότι παρατηρούνται ακόμη καθυστερήσεις και η επιτροπή θα πρέπει να θέτει προτεραιότητες και να μειώσει τις εκκρεμότητες που έχουν συσσωρευτεί.και να μειωθεί η διάρκεια των υποθέσεων εξέτασης των αντιμονοπωλιακών παραβάσεων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr