Του ΑΝΕΣΤΗ ΝΤΟΚΑ
Η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα δίνει «χρυσή βίζα» σε επενδυτές που θα τοποθετούν κεφάλαια, όχι μόνο σε ακίνητα, όπως γίνεται μέχρι σήμερα, αλλά και σε χρηματοπιστωτικά προϊόντα, όπως αμοιβαία κεφάλαια, μετοχές, κρατικά και εταιρικά ομόλογα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις με τη συμμετοχή αρμοδίων φορέων, για να επισπευσθεί η κατάθεση του νομοσχεδίου που θα αφορά τη θεσμοθέτηση της «χρυσής βίζας».
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των όρων που εξετάζονται για την παροχή «χρυσής βίζας» από ξένους επενδυτές θα περιλαμβάνονται η τοποθέτηση κεφαλαίων από 300.000 έως 500.000 ευρώ σε επενδυτικά προϊόντα, οι καταθέσεις ύψους 1 εκατ. ευρώ σε repos του ελληνικού Δημοσίου, αλλά και η τοποθέτηση κεφαλαίων σε εταιρείες ΑΕΕΑΠ, προκειμένου οι επενδυτές να λαμβάνουν την ελληνική βίζα για πέντε χρόνια, η οποία θα μπορεί να ανανεώνεται με τη λήξη της.
Στόχος του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα, που είχε ανακοινώσει περίπου πριν από 10 μήνες τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, είναι να έχει ψηφισθεί το νομοσχέδιο έως το καλοκαίρι ώστε να προσελκυσθούν επενδύσεις.
Ήδη οι πρώτες κινήσεις για να προσελκυστούν κυρίως Κινέζοι επενδυτές, που διακινούν το 50% με το 55% των διεθνών κεφαλαίων σε επενδύσεις, έγινε τον περασμένο Αύγουστο, όταν στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Χρηματιστηρίου Αθηνών προσέγγισαν τα δύο μεγάλα κινεζικά χρηματιστήρια (Shanghai Stock Exchange και Shenzhen Stock Exchange) υπογράφοντας με αυτά μνημόνια συνεργασίας.
Σκοπός των μνημονίων είναι, μεταξύ άλλων, η προσπάθεια εισαγωγής Exchange Traded Funds (Διαπραγματεύσιμου Αμοιβαίου Κεφαλαίου) στις δύο αγορές, κυρίως η εισαγωγή ενός ελληνικού ETF στην Κίνα και δευτερευόντως ενός κινεζικού ETF στην Ελλάδα.
Επιπροσθέτως, δεδομένου ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Πορτογαλία και η Κύπρος χορηγούν τη «χρυσή βίζα» με πρόσθετο κίνητρο επενδύσεις στην κεφαλαιαγορά τους, πέρα από την αγορά ακινήτων, η προσπάθεια επέκτασης της «χρυσής βίζας» και για μακρόχρονη τοποθέτηση σε εισηγμένες κινητές αξίες στην Ελλάδα αναμένεται να ενισχύσει το όλο εγχείρημα. Μέχρι σήμερα, αλλοδαποί επενδυτές μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική «χρυσή βίζα» (ουσιαστικά την πρόσβαση στις 28 χώρες της Ε.Ε.) μόνο μέσα από την αγορά ακινήτων αξίας άνω των 250.000 ευρώ.
Με βάση τα στοιχεία του 11μήνου του 2017 (Ιαν. - Νοέμ.) είχαν εκδοθεί περισσότερες από 560 άδειες παραμονής σε ξένους αγοραστές, με τον συνολικό αριθμό από την έναρξη εφαρμογής του εν λόγω προγράμματος (Ιούνιος 2014) να ανέρχεται πλέον στις 2.170.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr