Αυτό προέκυψε από τη χτεσινή παρουσίαση του πρώτου Συνεδρίου του ΣΕΒ για τις ΜμΕ "Οδηγός Ανάπτυξης των ΜμΕ: Επιχειρούμε Μαζί Ανεβαίνουμε Μαζί" που γίνεται σήμερα . Μάλιστα όπως καταδείχτηκε από μελέτη της ΕΥ, με αφορμή το συνέδριο, τη μεγέθυνση πρέπει να επιλέξουν ως δρόμο επιβίωσης οι ΜμΕ.
Όπως είπε ο κ Τάσος Ιωσηφίδης από την ΕΥ, στην Ελλάδα υπάρχουν 3,9% περισσότερες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις σε σχέση με τον μέσο όρος της ΕΕ (96,9% έναντι 93%), ενώ η παραγωγικότητα βρίσκεται μόλις στο 40% του μέσου όρου της ΕΕ. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, όσο αυξάνεται το μέγεθος αυξάνεται και η παραγωγικότητα, κάτι που αποτυπώνεται στα άλλα μεγέθη επιχειρήσεων, π.χ. στις μικρές ελληνικές επιχειρήσεις, η παραγωγικότητα είναι στο 65% ενώ στις μεσαίες στο 75%.
Σύμφωνα με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Κωνσταντίνο Μπίτσιο οι Μμε μπορεί να δώσουν σημαντικό εθνικό πλούτο. Εφόσον δημιουργηθούν 8.000 περισσότερες ΜμΕ έως το 2025 θα προστεθούν 7,7 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ (αύξηση 4%) και 100.000 νέες θέσεις εργασίας (αύξηση 6%) τόνισε.
Οι πολιτικές που προτείνει ο ΣΕΒ για την επίτευξη του στόχου εστιάζουν στην καινοτομία, τη διευκόλυνση των εξαγωγών, των συνεργασιών -συμπράξεων και συγχωνεύσεων, στην ανταγωνιστική χρηματοδότηση και στο ρυθμιστικό περιβάλλον (φορολογία, πτωχευτικό δίκαιο, κ.α.)
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συνολικός αριθμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων φθάνει τις 677.000 επιχειρήσεις που προσφέρουν εργασία σε σχεδόν 1,8 εκατ. εργαζόμενους. Η προστιθέμενη αξία ανέρχεται των ΜμΕ ανέρχεται σε 36 δις. ευρώ. Η προστιθέμενη αξία ανά απασχολούμενο φτάνει κατά μέσο όρο σε 20.100 ευρώ. Στις πολύ μικρές επιχειρήσεις ανέρχεται 14.100 ευρώ, σε 28.400 ευρώ στις μικρές επιχειρήσεις και σε 39.000 ευρώ στις μεσαίες επιχειρήσεις.
Γιώργος Αλεξάκης
- SME_program_21feb.pdf (189 Λήψεις)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr