Οι υποχρεώσεις είναι μεν αυξημένες (+17%) ωστόσο αποτελούν την κλασική μορφή χρηματοδότησης των πωλήσεων αποκτώντας ένα συγκυριακό άλλοθι δεδομένου και των σχετικά χαμηλών επιτοκίων κίνησης σε σχέση με τα περιθώρια κέρδους. Για άλλη μια φορά οι 20 μεγαλύτερες εταιρίες σε κεφαλαιοποίησης προσέγγισαν πάνω από τα 2/3 των συνολικών κερδών και μαζί με τις τράπεζες αποτέλεσαν την επιθετική γραμμή της ανάπτυξης των κερδών της Ελληνικής αγοράς. Αυτό που δεν περνά απαρατήρητο είναι πως η ρύθμιση της «μη επιτήρησης» για μια σειρά από κριτήρια έδωσε την δυνατότητα σε πολλές εταιρίες να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους εμφανίζοντας λειτουργικές ζημιές, στοιχείο το οποίο δεν διαφαίνονταν από τα αποτελέσματα 9μήνου. Ακόμα και έτσι οι βασικοί λογαριασμοί δημιουργούν ικανοποίηση κυρίως για το μέλλον αφού τα επαναλαμβανόμενα αποτελέσματα αποτελούν τον πυρήνα των 8,3 δις ευρώ των καθαρών κερδών. Αναλυτικότερα:
Κύκλος Εργασιών
Και φέτος η αύξηση στον κύκλο εργασιών επηρεάστηκε από την αύξηση των όγκων που διακίνησαν τα διυλιστήρια αλλά και από τις κυριότερες εταιρίες του κλάδου της μεταλλουργίας Το δ τρίμηνο ήταν το δυνατότερο της περυσινής χρήσης ευνοώντας περισσότερο τις μικρές εταιρίες. Το γεγονός της διψήφιας βελτίωσης στον κύκλο εργασιών είχε πολύ ευεργετικό αποτέλεσμα στο μικτό περιθώριο αφού οι εισηγμένες εταιρίες προέρχονται από μια περίοδο αυστηρής διαχείρισης κόστους που επιτρέπει την αυτούσια μεταφορά της αύξησης στα μικτά κέρδη. Επιπλέον, οι εισηγμένες έχουν αρχίσει να κεφαλαιοποιούν την επέκταση τους στο εξωτερικό αυξάνοντας το βαθμό γεωγραφικής εξάπλωσης των πωλήσεων. Έτσι από τους «μίζερους» ρυθμούς αύξησης της τάξεως του 5 ή του 7% οι εισηγμένες εταιρίες προσέγγισαν το 2006 το 17% διαμορφώνοντας «κεκτημένη ταχύτητα» σε ένα ιδιαίτερα βασικό μέγεθος για την φετινή χρονιά.
Λειτουργικά Αποτελέσματα
Η αύξηση του κύκλου εργασιών πέρασε σε μεγάλο βαθμό στα λειτουργικά αποτελέσματα, σχεδόν συμμετρικά βελτιώνοντας το λειτουργικό περιθώριο κατά 23 μονάδες βάσης. Όλες οι κατηγορίες κεφαλαιοποιήσεων κινούνται σε διψήφια ποσοστά γεγονός που δεν έχει προηγούμενο, όπως και το απόλυτο μέγεθος των 10,8 δις ευρώ στο οποίο επισημαίνουμε ΔΕΝ περιλαμβάνονται ο τραπεζικός και ο χρηματοοικονομικός κλάδος. Μεγάλη βελτίωση παρατηρείται στα περιθώρια της μικρής κεφαλαιοποίησης (+80 μονάδες βάσης) τα οποία όμως είναι αρκετά ευάλωτα στις συνθήκες της ζήτησης και ενδεχομένως το διψήφιο ποσοστό λειτουργικού περιθωρίου να χρειαστεί μια επιβεβαίωση κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο σε ότι αφορά την βιωσιμότητα του. Αντίθετα η συρρίκνωση των περιθωρίων στις μεσαίες κεφαλαιοποιήσεις συνδέεται περισσότερο με την δραστηριότητα των κατασκευαστικών εταιριών και ιδιαίτερα με τους ομίλους οι οποίοι δυσκολεύονται να σταθεροποιήσουν το μικτό περιθώριο λόγω του ισχυρού ανταγωνισμού.
Κέρδη μετά από φόρους
Πέρα από την βελτίωση στα λειτουργικά περιθώρια τα κέρδη μετά από φόρους επηρεάστηκαν θετικά από τους μειωμένους φορολογικούς συντελεστές (από 32% σε 29%). Μεγάλη συνεισφορά στα κέρδη είχαν τα τραπεζικά αποτελέσματα που διατήρησαν το μερίδιο του 40% στο σύνολο των κερδών, ενώ η ύπαρξη σημαντικών εκτάκτων ζημιών πίεσε τελικά την μεσαία κεφαλαιοποίηση. Σημειώνεται ότι τα 8,3 δις ευρώ είναι ρεκόρ κερδοφορίας όλων των εποχών και αντιπροσωπεύει το 4,1% ρου περυσινού ΑΕΠ.
Τα έκτακτα αποτελέσματα
Σε ότι αφορά τα έκτακτα αποτελέσματα παρατηρείται μια ισορροπία μεταξύ ζημιών και κερδών αφού οι σημαντικές υπεραξίες του ομίλου της Marfin και της Τρ. Πειραιώς αντισταθμίζονται από τις ζημιές της Γενικής και της Εμπορικής Τράπεζας που αθροιστικά μειώνουν το τελικό αποτέλεσμα κατά 313,5 εκ. ευρώ αλλά και από την φορολόγηση των αποθεματικών των τραπεζών και του Τιτάνα η οποία «κόστισε» στα αποτελέσματα 244,6 εκ. ευρώ.
Η έκτακτη φορολόγηση των αποθεματικών
Σημαντικά κεφαλαιακά κέρδη εμφάνισε ο ΟΤΕ με την πώληση της Armentel (160 εκ. ευρώ), η Vivartiaαπό την πώληση της Δελτα Παγωτού κατέγραψε κέρδη ύψους 49,06 εκ. ευρώ, όπως και η Audiovisual(2,5 εκ. ευρώ) απ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr