Με μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έρευνα για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, ο πρώην υπουργός Πέτρος Ευθυμίου επιστρέφει στην ερευνητική δημοσιογραφία την οποία ασκούσε επί δεκαετίες πριν ανακατευτεί ενεργά με την πολιτική.
Ο κ. Ευθυμίου έχει καταγράψει την σημερινή κατάσταση των αγροτικών συνεταιρισμών, τις αιτίες της κατάρρευσης τους αλλά και τις προοπτικές τους, με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε η επιστημονική ερευνητική ομάδα της εταιρίας «διαΝΕΟσις».
Η έρευνα η οποία προκαλεί έκπληξη και οργή για τους χειρισμούς του ελληνικού κράτους και κυρίως της πολιτικής ηγεσίας οι οποίοι οδήγησαν στην κατάρρευση των αγροτικών συνεταιρισμών, αφήνει ταυτόχρονα και περιθώρια αισιοδοξίας για την γέννηση ενός νέου μοντέλου Έλληνα αγρότη, ο οποίος δεν περιμένει πλέον από το κράτος οικονομική βοήθεια, απαιτεί όμως θεσμική παρέμβαση για να διευκολυνθεί η ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.
Το ενδιαφέρον με αυτή την έρευνα, είναι οτι συνδυάζει την καταγραφή των στοιχείων και των δεδομένων με τον σχολιασμό τους από ειδικούς και με συνετεύξεις αγροτών, αλλά και με την υψηλού επιπέδου δημοσιογραφική γραφή. Έτσι η έρευνα εκτός από χρήσιμη είναι και ευκολοδιάβαστη παράγοντας ταυτόχρονα και συμπεράσματα που τελικά δημιουργούν έναν οδικό χάρτη για το πώς πρέπει να κινηθούν οι πολιτικοί προκειμένου να πετύχουν την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.
Τις «οδηγίες» για το τι πρέπει να γίνει, τις δίνουν οι ίδιοι οι επικεφαλής των νέων αγροτικών συνεταιρισμών αλλά και ανεξάρτητοι αγροτικοί επιχειρηματίες οι οποίοι τελικά αυτό που ζητούν από το κράτος είναι να διευκολύνει τη δουλειά τους απαλάσσοντας τους από τα πολλά γραφειοκρατικά και θεσμικά εμπόδια, να κυνηγήσει την μαύρη εργασία και την φοροδιαφυγή στην αγροτική παραγωγή και να εξορθολογήσει τους φόρους. Αν το κράτος τα κάνει αυτά, η ελληνική αγροτική παραγωγή θα αυξηθεί κατακόρυφα και θα μπορέσει να συμβάλει στην κάθετη αύξηση του ΑΕΠ κατά πολλά δις ευρώ ετησίως.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι προοπτικές ανάπτυξης του αγροτικού τομέα είναι τεράστιες, αφού η Ελλάδα με 37 εκατ. καλιεργήσιμα στρέμματα πετυχαίνει αγροτική παραγωγή αξίας μόνο 7,5 δις Ευρώ, ενώ η Ολλανδία με 45 εκατ. στρέμματα πετυχαίνει αγροτική παραγωγή αξίας 74 δις Ευρώ και το Ισραήλ με μόλις 5,7 εκατ. στρέμματα φτάνει στα 7,5 δις Ευρώ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς αυτούς, οι Ολλανδοί πετυχαίνουν απόδοση περίπου 1.700 ευρώ ανά καλλιεργούμενο στρέμμα, οι Ισραηλινοί περίπου 1.300 ευρώ ανά στρέμμα και η Ελλάδα μόλις 190 ευρω ανα στρέμμα.
Αυτοί οι αριθμοί και μόνο αποδεικνύουν πόσο μεγάλα είναι τα περιθώρια ανάπτυξης της ελληνικής αγροτικής παραγωγής.
Το πλήρες κείμενο της έρευνας μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.
Γ.Ν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr