Μεταξύ άλλων, ο κ. Σάλλας αναφέρθηκε στη φτωχοποίηση των πολιτών, αλλά εξέφρασε σοβαρές διαφωνίες και στον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται η χώρα.
"Από το 2008 μέχρι το 2022 οι Έλληνες έχασαν αθροιστικά περίπου 600 δισ. ευρώ, εξαιτίας της λανθασμένης οικονομικής πολιτικής δεκαετιών, τομείς στρατηγικής σημασίας για την οικονομία μας περνούν σε ξένα χέρια, ενώ έχουμε αφήσει τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους της χώρας χωρίς σχέδιο και στόχο", τόνισε σε ένα χαρακτηριστικό σημείο της ομιλίας του.
Σε σχέση με τις επιχειρήσεις που πριμοδοτεί το σύστημα είπε: "Προτιμήσαμε τις χωματερές από την εκβιομηχάνιση του αγροτικού τομέα. Αφήνουμε τις βιομηχανίες εγκαταλελειμμένες στη διεθνή λαίλαπα. Αφήνουμε τον τουρισμό σε χαοτική και αντιαναπτυξιακή πορεία, χωρίς να σχεδιάζουμε πώς θα μπορούσαμε να πολλαπλασιάσουμε τα μακροπρόθεσμα οφέλη του. Πρώτος κλάδος της χώρας σε τζίρο, υπερδιπλάσιος και των supermarket, τα τυχερά παιχνίδια…"
Και ακόμη πρόσθεσε: «Στρατηγικοί τομείς της οικονομίας, όπως Τράπεζες, Τουρισμός, Ενέργεια, Υγεία κλπ, για να επιβιώσουν περνούν ή θα περάσουν σύντομα σε ξένο έλεγχο. Και είναι λυπηρό ότι υποδομές όπως επικοινωνίες, λιμάνια, αεροδρόμια, περνούν στη διαχείριση και ιδιοκτησία κρατικών εταιρειών άλλων χωρών, απόδειξη της διαχειριστικής ανεπάρκειας του ελληνικού κράτους».
Επισήμανε ακόμα ότι "χωρίς να παραβλέπουμε τα όποια θετικά γίνονται, παραμένουμε ουραγοί στην Ευρώπη, με ανεπάρκειες τόσο στην αντιμετώπιση απλών καθημερινών θεμάτων αλλά και σε καθοριστικά για την πορεία του τόπου ζητήματα. Η Ελλάδα σήμερα, υστερεί ακόμα και από χώρες που μέχρι το 1989 ανήκαν στο Ανατολικό μπλοκ.
Η δομή λειτουργίας του Κράτους (δηλ. διάρθρωση-σύνθεση-κανόνες λειτουργίας), όπως έχει διαμορφωθεί από τα κόμματα εξουσίας διαχρονικά, φαίνεται ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί ανταγωνιστικά στις συνθήκες που διαμορφώνονται, σε κάθε περίοδο, στην Ευρώπη και στο Διεθνές Οικονομικό Περιβάλλον.
Δεν είναι τυχαίο, πχ, ότι οδηγηθήκαμε σε χρεοκοπία από πολιτική γαλαντομία (για να το πω κομψά) και ευκαιριακή δημοσιονομική πολιτική επί σειρά ετών. Θυμάμαι ότι ακόμα και όταν είχαμε φθάσει στα όρια της καταστροφής και υπήρχαν προτάσεις για την αποφυγή της χρεοκοπίας και των μνημονίων, υπήρξε αδυναμία μελέτης προτάσεων για περιορισμό του χρέους".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr