Στην πρώτη ενότητα που αφορούσε στη στρατηγική διαχείρισης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (NPLs) παρουσιάσθηκαν οι βέλτιστες τεχνικές και μεθοδολογίες διαχείρισης προβληματικών απαιτήσεων τόσο στον τομέα των εισπράξεων όσο και στον τομέα των ρυθμίσεων και αναδιαρθρώσεων. Αναλύθηκαν τα εμπόδια αλλά και οι προκλήσεις που παρουσιάζονται σε συνάρτηση με το υφιστάμενο θεσμικό, εποπτικό και νομοθετικό πλαίσιο. Για τα θέματα αυτά, υπό τον συντονισμό του προέδρου της Δ.Ε. του Ελληνικού Ινστιτούτου Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΕΙΠ) της ΕΕΔΕ, Γιώργου Νασούλη, μίλησαν οι Κωνσταντίνος Σόμογλου, Associate Partner - Advisory Services, της EY, Μίλτος Αποστολίδης, Head of Asset Management PMO της Clayton EuroRisk και Στάθης Ποταμίτης, Managing Partner της δικηγορικής εταιρείας Ποταμίτης – Βεκρής.
Στη συνέχεια, ο Ειδικός Τομεακός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, ανέφερε ότι το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα είναι εφάμιλλο ή και μεγαλύτερο από το δημόσιο χρέος. Πρόκειται για το χρέος των Φυσικών προς τα Νομικά Πρόσωπα και ανέρχεται σε περίπου 120 δισ. € προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, περίπου 100 δισ. προς τις τράπεζες, ενώ το ποσό προς λοιπούς ιδιώτες (προμηθευτές και εργαζόμενους) είναι άγνωστο. Ο κ. Κουρμούσης αναφέρθηκε στην κρατική δομή Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Αναφέρθηκε ακόμα στο Νόμο 4469/2017 (Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων), ως μια ολοκληρωμένη εξωδικαστική λύση για τη διευθέτηση όλων των χρεών (προς δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) των βιώσιμων επιχειρήσεων, που θέτει παράλληλα θέτει το θεσμικό πλαίσιο για τη ρύθμιση των χρεών των ελευθέρων επαγγελματιών προς το δημόσιο (ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ). Τέλος, παρουσίασε τα βασικά σημεία του Νόμου και στατιστικά στοιχεία από τη λειτουργία της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας κατά την περίοδο 3 Αυγούστου – 27 Οκτωβρίου 2017.
Στο τραπεζικό πάνελ που ακολούθησε με συντονιστή τον Ιωάννη Μούργελα, Νομικό Σύμβουλο και μέλος ΔΣ του Τειρεσία, συμμετείχαν οι: Γεώργιος Γεωργακόπουλος, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς, Αρτέμης Θεοδωρίδης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Θεόδωρος Καλαντώνης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank και Παύλος Μυλωνάς, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας. Από τα στοιχεία των τραπεζών προκύπτει ότι ένα μεγάλο μέρος όσων έχουν λάβει προσωρινή ή μόνιμη προστασία, με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατσέλη, είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Έτσι, οι τράπεζες εισηγούνται δέκα αλλαγές στο νόμο Κατσέλη, προκειμένου να γίνουν αυστηρότερα τα κριτήρια υπαγωγής σε αυτόν και να αποκαλυφθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
Ακόμα, οι τράπεζες δηλώνουν έτοιμες να κάνουν ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση των μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και ενημέρωσαν τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό(SSM) ότι προτίθενται να αντιμετωπίσουν το ζήτημα από κοινού, αφού το διατραπεζικό όργανο NLP's forum ξεκίνησε την διαδικασία επιλογής ενός κοινού διαχειριστή για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Στη δεύτερη ενότητα του Forum για τις νέες ρυθμιστικές προκλήσεις και τα Stress Tests, με συντονιστή τον πρόεδρο της Δ.Ε. του ΕΙΠ, Γιώργο Νασούλη, μίλησαν οι: Αλεξάνδρα Κωστάρα, Partner, Audit & Assurance FSI Leader - Deloitte Greece, Ηλίας Τσουκάτος, Manager Accenture Financial Services – Accenture, Δημήτρης Παπαναστασίου, Director, Solutions Specialist - Moody’s Analytics και Νεόφυτος Μικελίδης, head of Risk Analytics Department – Cooperative Central Bank.
Στη ενότητα αυτή, παρουσιάσθηκαν οι τάσεις που διαφαίνονται με βάση τις νέες εποπτικές απαιτήσεις, αναλύθηκαν τα κύρια χαρακτηριστικά του νέου προτύπου IFRS9 και οι αλλαγές που συνεπάγονται και αποτυπώθηκαν οι νέες προκλήσεις που παρουσιάζονται από την εφαρμογή των πανευρωπαϊκών stress tests δίνοντας έμφαση αφενός στις αλλαγές που επιβάλλονται σε αυτά λόγω του νέου IFRS9 προτύπου σε σχέση με το IAS 39 και αφετέρου στην μελλοντική ενσωμάτωση της μεθοδολογίας των stress tests σε ένα ενιαίο πλαίσιο ευθυγραμμισμένο με το νέο εποπτικό και επιχειρηματικό μοντέλο των Τραπεζών.
Ακολούθως, η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), καθηγήτρια Χαρούλα Απαλαγάκη, μιλώντας για τη Διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλες τις νομοθετικές ρυθμίσεις από το 2008 μέχρι και σήμερα οι οποίες δημιούργησαν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές απαγορεύοντας ή καθιστώντας εξαιρετικά δυσχερή την ανάκτηση των δανείων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Το πλαίσιο βελτιώνεται, επισήμανε η κ. Απαλαγάκη, και προσπαθούμε με μια σειρά πρωτοβουλιών σε κεντρικό επίπεδο να ξεπεράσουμε τα εμπόδια. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα διαθέτει πλέον γνώση και εμπειρία και μπορεί να πετύχει τους στόχους του και να κάνει μια δυναμική επανεκκίνηση.
Το τελευταίο τραπεζικό πάνελ συντόνισε ο επικεφαλής του Ελληνικού Παραρτήματος της PRMIA και Chief Risk Officer του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Μιχάλης Χαραλαμπίδης, και συμμετείχαν οι: Σπύρος Ανδρονικάκης, Γενικός Διευθυντής & CRO της Alpha Bank, Ιωάννης Κυριακόπουλος, Group CFO της Εθνικής Τράπεζας και Γιώργος Μάντακας, Group CRO της Τράπεζας Πειραιώς. Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τον ρόλο των μονάδων τους στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς και οι παράγοντες που επηρεάζουν την επίτευξη των στόχων. Συζητήθηκε ακόμα, η συνεισφορά τους και η ετοιμότητα στην υλοποίηση του νέου προτύπου IFRS9 και οι κύριες επιπτώσεις από την εφαρμογή του, ο ρόλος τους στο πλαίσιο της νέας δομής εταιρικής διακυβέρνησης των Τραπεζών, το risk appetite των τραπεζών για ανάπτυξη νέων εργασιών με γνώμονα τη διαφύλαξη της ποιότητας του ενεργητικού και αντηλλάγησαν απόψεις και προβληματισμοί για τις τρέχουσες εξελίξεις και τον βαθμό ετοιμότητας σχετικά με τα επερχόμενα stress tests και thematic reviews που διενεργούνται στους τραπεζικούς οργανισμούς.
Το συνέδριο έκλεισε ο κ. Νασούλης, ο οποίος τόνισε ότι σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του είχαν οι χορηγοί που ήταν οι εταιρείες Accenture, Clayton Euro Risk, Deloitte, EY, Moody’s Analytics και SAS, οι υποστηρικτές του συνεδρίου που ήταν οι εταιρείες Mellon Group of Companies, ΟΤΕ και Τειρεσίας, οι χορηγοί επικοινωνίας που ήταν οι Banks News, Direction Business Network και Manager, οι χορηγοί διαδικτυακής επικοινωνίας που ήταν τα sites Advertising.gr, BusinessNews.gr, Crisis Monitor και News Money καθώς και ο τηλεοπτικός χορηγός που ήταν το οικονομικό κανάλι SBC.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr